Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017

Ο Τσαβούσογλου έβγαλε …γλώσσα στον Τραμπ: Η απειλή σου είναι εκφοβισμός, δεν θα υποκύψουμε…

Ο Τσαβούσογλου έβγαλε …γλώσσα στον Τραμπ: Η απειλή σου είναι εκφοβισμός, δεν θα υποκύψουμε…

H Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υπερψήφισε απόφαση καταδίκης της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ από τις ΗΠΑ. Η Κύπρος, η Ελλάδα και η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών μελών της ΕΕ συμπεριλαμβάνονται στα 128 κράτη των Ηνωμένων Εθνών τα οποία υπερψήφισαν σήμερα στη Γενική Συνέλευση την απόφασης που καταδικάζει τις ΗΠΑ για την μονομερή αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.
Εννέα χώρες (μεταξύ αυτών ΗΠΑ και Ισραήλ) την καταψήφισαν, ενώ 35 (μεταξύ αυτών ο Καναδάς, η Αυστραλία και 6 κράτη – μέλη της ΕΕ, κυρίως από την κεντρική Ευρώπη) απείχαν. Δεν ήταν παρούσα στην ψηφοφορία η Λιθουανία.
Περίπου 30 χώρες έλαβαν το λόγο στη Γενική Συνέλευση, ενώ εκ μέρους των 21 της ΕΕ που υποστήριξαν το ψήφισμα – που παρουσίασε η Υεμένη – μίλησε η Εσθονία.
Ο παλαιστινιακός λαός δεν θα μείνει ποτέ μόνος του, είπε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην ομιλία του. Η Τουρκία ήταν και η μοναδική χώρα που εκπροσωπήθηκε σε τόσο υψηλό επίπεδο.
Χωρίς να κατονομάσει τις ΗΠΑ, ο κ. Τσαβούσογλου απάντησε στις απειλές Τραμπ. «Πριν από αυτή τη συνεδρίαση, ένα κράτος μέλος του ΟΗΕ απείλησε όλα τα υπόλοιπα μέλη. Ζητήθηκε από όλους μας να ψηφίσουμε “όχι” ή αλλιώς να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες. Ορισμένοι μάλιστα απειλούνται με περικοπές στην αναπτυξιακή βοήθεια. Μια τέτοια στάση είναι απαράδεκτη. Αυτό είναι εκφοβισμός και αυτή η αίθουσα δεν θα υποκύψει σε αυτόν» είπε.
«Είναι ανήθικο να πιστεύουν ότι οι ψήφοι και η αξιοπρέπεια των κρατών μελών είναι προς πώληση. Επιτρέψτε μου να το πω με αυτόν τον τρόπο: Δεν θα εκφοβιστούμε! Μπορείτε να είστε ισχυροί αλλά αυτό δεν σας κάνει σωστούς» κατέληξε ο κ. Τσαβούσογλου.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε προειδοποιήσει τις χώρες που θα υποστήριζαν το ψήφισμα, ενώ ανάλογες προειδοποιήσεις εξαπέλυσε και η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, πρέσβυς Νίκι Χέιλι, τόσο εναντίον των χωρών που δεν υπάκουσαν, όσο και για τον ΟΗΕ.
Τις απειλές της Ουάσινγκτον στις χώρες που θα ψηφίσουν υπέρ του σχεδίου απόφασης που καταδικάζει τη μονομερή αναγνώριση της Ιερουσαλήμ από τις ΗΠΑ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, εκτόξευσε εκ νέου σήμερα η αμερικανίδα πρέσβυς Νίκι Χέιλι κατά τη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα θυμούνται αυτή την μέρα, που είδαν να διαπομπεύονται από την Γενική Συνέλευση μόνο και μόνο για την άσκηση του κυριαρχικού μας δικαιώματος… Θα το θυμόμαστε όταν μας ζητηθεί για ακόμη μια φορά να κάνουμε την μεγαλύτερη εισφορά στον ΟΗΕ», είπε».
Η διαδικασία σύγκλησης της ΓΣ έγινε στη βάση του ψηφίσματός της 377 του 1950, που ενεργοποιείται στην περίπτωση που υπάρξει αδυναμία του Σ.Α. να λάβει απόφαση, εξ αιτίας βέτο ενός των πέντε μονίμων μελών του. Ωστόσο οι αποφάσεις της ως γνωστόν έχουν μόνο πολιτική σημασία κι όχι αποφασιστική.
Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε κατά μεγάλη πλειοψηφία το σχέδιο απόφασης που καταδικάζει τις ΗΠΑ για την μονομερή αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.
Αψηφώντας τις απειλές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, 128 κράτη μέλη ψήφισαν υπέρ του σχεδίου και 9 κατά, ενώ 35 αποφάσισαν να απέχουν.
Η ψήφος της Γενικής Συνέλευσης είναι «μια νίκη για την Παλαιστίνη» είπε εκπρόσωπος του Αμπάς
Ένας εκπρόσωπος του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς χαιρέτισε την υιοθέτηση από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών του σχεδίου απόφασης που καλεί τις ΗΠΑ να ακυρώσουν την απόφασή τους να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.
«Αυτή η ψηφοφορία είναι μια νίκη για την Παλαιστίνη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Αμπάς Νάμπιλ Αμπού Ρουντέινα.
«Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας στον ΟΗΕ και σε όλα τα διεθνή φόρουμ να τερματίσουμε αυτή την κατοχή και να εγκαθιδρύσουμε το παλαιστινιακό μας κράτος με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του», πρόσθεσε.
Το Ισραήλ “δεν θα εκδιωχθεί ποτέ από την Ιερουσαλήμ”, δήλωσε ο Ισραηλινός πρεσβευτής στα ΗΕ
Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ δήλωσε σήμερα ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης ότι η χώρα του “δεν θα εκδιωχθεί ποτέ από την Ιερουσαλήμ” κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για το σχέδιο απόφασης που θα καταδικάζει τις ΗΠΑ διότι αναγνώρισαν την Ιερή Πόλη ως πρωτεύουσα του εβραϊκού κράτους.
“Κανένα σχέδιο απόφασης της Γενικής Συνέλευσης δεν θα μας εκδιώξει από την Ιερουσαλήμ” επισήμανε ο Ντάνι Ντάνον ενώπιον των υπολοίπων κρατών μελών, λίγο πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας επί του κειμένου που αναμένεται να εγκριθεί με μεγάλη πλειοψηφία όμως δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.
Πληροφορίες από ΚΥΠΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS, AFP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου