Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

Πόσοι μουσουλμάνοι κατοικούν στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές από τις αρχές της δεκαετίας έχουν θρησκευτικό χάρτη της Ευρώπης καθώς ο μεγαλύτερος όγκος αυτών προέρχεται από μουσουλμανικά κράτη.
Σύμφωνα με έρευνα του αμερικανικού κέντρου «PEW Research Center» από τα 4,7 εκατομμύρια ανθρώπων που μετανάστευσαν στην Ευρώπη το διάστημα από 2010 – 2016,  τα 3,48 εκατομμύρια αφορούν μουσουλμάνους στο θρήσκευμα.
Ως αποτέλεσμα, ο μουσουλμανικός πληθυσμός στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 2,92 εκατομμύρια. Ο αριθμός των μη μουσουλμάνων την ίδια χρονική περίοδο μειώθηκε κατά 1,67 εκατομμύρια.
Τα παραπάνω δημογραφικά νούμερα προκύπτουν από την διαφορά γεννήσεων και θανάτων.
Στο μέλλον η διαφορά αναμένεται να ανοίξει περισσότερο διότι η μέση ηλικία των μουσουλμάνων που ζουν στην Ευρώπη είναι τα 30,4 έτη σε αντίθεση με τον μέσο των υπόλοιπων Ευρωπαίων που είναι 43,8 έτη.
Σχεδόν το 50% όλων των μουσουλμάνων στην Ευρώπη σήμερα είναι κάτω των 30 χρόνων. Για τα υπόλοιπα θρησκεύματα το αντίστοιχο ποσοστό αγγίζει το 32%.
Παράλληλα η κάθε μουσουλμάνα στη Γηραιά ήπειρο φέρνει στον κόσμο 2,6 παιδιά κατά μέσο όρο έναντι 1,6 των μη μουσουλμάνων μητέρων.
Σε ότι αφορά τις χώρες που συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο πληθυσμό μουσουλμάνων την πρώτη έχει η Κύπρος με 25,4% , εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι  Τουρκοκύπριοι και έποικοι.
Ακολουθεί η Βουλγαρία με 11,1% , ποσοστό που αφορά κυρίως στην τουρκική μειονότητα.
Στην έρευνα δεν έχουν συμπεριληφθεί τα δυτικά Βαλκάνια όπου σε αρκετές περιοχές, Αλβανία, Βοσνία, Κόσοβο, ΠΓΔΜ υπάρχουν μεγάλοι μουσουλμανικοί πληθυσμοί.
Στην Ελλάδα η εκτίμηση του «PEW» κάνει λόγο για μουσουλμανικό πληθυσμό της τάξης του 5,7% του συνολικού πληθυσμού, δηλαδή περίπου 620.000 άτομα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και οι Έλληνες Μουσουλμάνοι της Θράκης που κινούνται στα επίπεδα των 100.000. Το υπόλοιπο ποσοστό μοιράζεται σε μετανάστες και πρόσφυγες, τόσο παλαιότερους (π.χ. από την Αλβανία) όσο και νεότερους από τις ροές που προέκυψαν κυρίως μετά το 2010.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα οι Έλληνες συγκαταλέγονται ανάμεσα  στους λαούς που στην πλειοψηφία τους έχουν αρνητική εικόνα για τους μουσουλμάνους.
Συγκεκριμένα, το ποσοστό των ερωτηθέντων Ελλήνων που δήλωσαν ότι έχουν αρνητική εικόνα για τους μουσουλμάνους διαμορφώνεται σε 65%.
Το υψηλότερο ποσοστό ανήκει στους Ούγγρους(72%), στους Ιταλούς (69%) και στους Πολωνούς (66%).
Οι λιγότερες αρνητικές γνώμες καταγράφονται σε Βρετανία (28%), Γερμανία και Γαλλία (29%).
Με στοιχεία από το PEW Research Center

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου