Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

Δεν είναι ευκαιριακή η άνοδος των πατριωτικών, ή Ακροδεξιών Κομμάτων στην Ευρώπη

18 Νοεμβρίου 2017
Επαμεινώνδα Ε. Πανά,
συντ. Καθηγητή
Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Ο 21ος αιώνας βρίσκει τα πατριωτικά, ή εθνικιστικά, ακροδεξιά, κόμματα της Ευρώπης ισχυρότερα. Όσο αυξάνεται ο αριθμός των μη νόμιμων μεταναστών, ή λαθρομεταναστών, προς την Ευρώπη, τόσο αυξάνονται τα εκλογικά ποσοστά, αλλά και ο αριθμός των νέων πατριωτικών, ή εθνικιστικών, ή ακροδεξιών κομμάτων. Την ίδια στιγμή γίνεται φανερό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται έντονα εθνικά ετερογενής. Η εμφάνιση αυτών των πατριωτικών ή εθνικιστικών κομμάτων περιόρισε σημαντικά την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πολυπολιτισμικότητα.
Εκτός όμως από τις επιπτώσεις στην εφαρμογή της  πολυπολιτισμικότητας σε όλες τις χώρες της ΕΕ τα πατριωτικά αυτά κόμματα κατάφεραν να εισέλθουν τόσο στα Εθνικά Κοινοβούλια, όσο και στην Ευρωβουλή.
Τελικά, αυτά τα πατριωτικά κόμματα διαμόρφωσαν ένα διαφορετικό πολιτικό τοπίο στις κοινωνίες προβάλλοντας τις θέσεις τους απέναντι στο μεταναστευτικό πρόβλημα. Ακόμη και όταν δεν συμμετείχαν στις κυβερνήσεις επηρέασαν σημαντικά τις αποφάσεις που αφορούν στο μεταναστευτικό πρόβλημα.
Τα κόμματα αυτά χαρακτηρίζονται και ως λαϊκιστικά που ως κύριο στίγμα τους έχουν την αντικαθεστωτική στάση τους, δείχνοντας ότι ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο για τα προβλήματα του κοινού πολίτη. Έτσι, τα πατριωτικά, ή εθνικιστικά κόμματα υιοθετούν συνήθως  μια αντι-καθεστηκυία  στρατηγική ώστε να τονίζουν την απόσταση που υπάρχει ανάμεσα σε αυτά και την διεφθαρμένη άρχουσα ελίτ.
Αξίζει να διερευνηθούν οι κυριότεροι προσδιοριστικοί παράγοντες για την εμφάνιση και την επιτυχία των πατριωτικών κομμάτων.
Η οικονομική κρίση και κυρίως η ανεργία και η φτώχια αποτελούν τους φόβους της μεσαίας τάξης για το μέλλον. Η απογοήτευση αυτή αυξάνεται παράλληλα με την μετανάστευση των νέων και η μεσαία τάξη αναζητά την εφαρμογή του νόμου και της τάξης καθώς και διαφορετικών πολιτικών. Στο κρίσιμο αυτό σημείο εμφανίζονται τα πατριωτικά κόμματα με την αντιμεταναστευτική και την αντικαθεστηκυία  ρητορική τους και κερδίζουν ένα σημαντικό ποσοστό της μεσαίας τάξης.
Ο οικονομικός μετασχηματισμός που επιχειρείται από την Ε.Ε. συνδέεται και με κοινωνικά και πολιτιστικά ζητήματα. Η «φιλοσοφία» της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενάντια στις παραδοσιακές αρχές – βλέπε ομοφυλοφιλία, γάμοι του ιδίου φύλου, επιθετικές πολιτικές στην οικογένεια, σ τη θρησκεία, στην εθνική ταυτότητα,  οδηγεί σιγά-σιγά στην κατάργηση του παραδοσιακού τρόπου ζωής. Τα πατριωτικά κόμματα εμφανίζονται ως δύναμη αντίστασης απέναντι σε ένα παρακμιακό «εκσυγχρονισμό».
Κοινός τόπος των πατριωτικών κομμάτων είναι η μη-νόμιμη, ή αλλιώς παράνομη, μετανάστευση. Σήμερα η πολυπολιτισμικότητα που ήταν και το πιο σημαντικό έρεισμα  πολιτικής δικαιολογίας για την παράνομη μετανάστευση έχει καταρρεύσει, αφού οι κύριες χώρες υποστηρικτές της – Ολλανδία και Σουηδία- έχουν «στρίψει δια του αρραβώνος».
Άλλος ένας σημαντικός λόγος της αύξησης της επιρροής των πατριωτικών κομμάτων είναι η συνεχής μείωση της εμπιστοσύνηςτων πολιτών απέναντι στα παραδοσιακά κατεστημένα κόμματα. Οι πολίτες δυσαρεστημένοι με τους εκλεγμένους αντιπροσώπους των κατεστημένων κομμάτων στρέφονται αντιδρώντες  προς τα πατριωτικά κόμματα.
Ο επόμενος παράγοντας εμφάνισης και ενίσχυσης των πατριωτικών κομμάτων είναι η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι φιλελεύθερες πολιτικές της Ε.Ε. απέναντι στο μεταναστευτικό,  η έλλειψη αλληλεγγύης μεταξύ των μελών της, η δημιουργία μιας νέας Ευρωπαϊκής ταυτότητας με την παράλληλη υποβάθμιση, ή κατάργηση, της Εθνικής ταυτότητας, είναι επίσης λόγοι που αυξάνουν την επιρροή των πατριωτικών κομμάτων.
Οι εκλογικές επιτυχίες των πατριωτικών, ή ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη δείχνουν ότι τα κόμματα αυτά δεν μπορούν πλέον να θεωρούνται περιθωριακά. Αντίθετα, σε ορισμένες χώρες –Γαλλία, Ολλανδία, Αυστρία, Ουγγαρία- ήδη αυτά τα κόμματα πρωταγωνιστούν και αναμένουν να κερδίσουν την πρώτη θέση και να εφαρμόσουν τις δικές τους πολιτικές.
Στη συνέχεια παρατηρούμε τον Πίνακα αυτών των κομμάτων:
Ο Πίνακας αυτός είναι χαρακτηριστικός και αναδεικνύει ότι τα πατριωτικά, ή εθνικιστικά, ή ακροδεξιά κόμματα κερδίζουν έδαφος σε κάθε γωνιά της Ευρώπης βρίσκοντας απήχηση σε μεγάλα τμήματα του εκλογικού σώματος στις διάφορες χώρες της Ευρώπης. Είναι κοινό στοιχείο της ταυτότητάς τους ότι στηρίζονται σε ένα είδος ρητορικής η οποία επικρίνει την μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης, την αδυναμία της να επιλύσει τα οικονομικά προβλήματα, την απουσία κοινής πολιτικής και αλληλεγγύης, το ευρώ, την έλλειψη δημοκρατικής πολιτικής και την απώλεια της εθνικής ταυτότητας.
Για αυτό, ενάντια στη λογική του κατεστημένου, η επιτυχία των κομμάτων της Άκρας Δεξιάς φαίνεται δεν είναι προσωρινή και δεν οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στα οικονομικά προβλήματα των αδύναμων χωρών της ΕΕ. Η επιτυχία τους αυτή συνδέεται με πολύ σημαντικά κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου