Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

Ο Ερντογάν ενώπιον της αμερικανικής δικαιοσύνης αν τον καρφώσει ο ταμίας του…



Του ΜΙΧΑΛΗ IΓΝΑΤΙΟΥ 

Μία νέα υπόγεια διαμάχη μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας διεξάγεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα, και αφορά ένα εκ των στενών συνεργατών της οικογένειας του ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας. Πρόκειται για τον ταμία τους, ο οποίος συνελήφθη πέρυσι και μέχρι πρόσφατα κρατείτο σε ομοσπονδιακή φυλακή της Νέας Υόρκης για να δικαστεί για την παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον του Ιράν. Πρόκειται για βαριά κατηγορία που τιμωρείται από τους αμερικανικούς νόμους με πολυετή φυλάκιση. 
Τις τελευταίες ημέρες, ο Reza Zarrab μεταφέρθηκε σε άγνωστο σημείο και η αμερικανική κίνηση αντιμετωπίστηκε με οργή από το τουρκικό υπουργείο των Εξωτερικών που εξέδωσε ανακοίνωση και απαιτεί να πληροφορηθεί άμεσα που βρίσκεται ο εν λόγω κύριος, ο οποίος γεννήθηκε στο Ιράν αλλά ζούσε στην Τουρκία έχοντας και τις δύο υπηκοότητες. 
Η οργή οφείλεται στο γεγονός ότι όταν οι αμερικανικές αρχές, πριν από μεγάλες δίκες, μεταφέρουν κρατούμενους εκτός φυλακών, σημαίνει ότι ξεκινά η διαδικασία της συνεργασίας, κατά την οποία ο κατηγορούμενος αποφασίζει να συνεργαστεί με τους ανακριτές, υπό τον όρο ότι θα αποκαλύψει τα «μεγάλα ψάρια». Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι πάντες υποψιάζονται ότι θα καρφώσει μέλη της «αγίας» οικογένειας του προέδρου της Τουρκίας. Η υπόθεση είναι άκρως πολιτική και διπλωματική, καθώς αναμείχθηκαν μεγαλοδικηγόροι οι οποίοι είναι φίλοι του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και οι οποίοι πληρώθηκαν από τον Ταγίπ Ερντογάν για να διαπραγματευθούν συμφωνία ανταλλαγής «ομήρων». Συγκεκριμένα: Ζήτησαν να δώσουν οι Αμερικανοί τον Zarrab και τον Τούρκο τραπεζίτη Mehmet Hakan Atilla και ο Ερντογάν να απελευθερώσει ένα πάστορα γνωστό του κ. Τραμπ και φίλο φίλων του, και άλλους Αμερικανούς πολίτες που φυλάκισε ο Τούρκος πρόεδρος. 
Η συμφωνία δεν έγινε, διότι επρόκειτο για προκλητική και άνευ προηγουμένου παράνομη πολιτική συναλλαγή και τώρα, όσοι ασχολούνται με τη δίκη, κρατούν με αγωνία την …αναπνοή τους και «δαγκώνουν τα νύχια τους», όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, ανησυχώντας για τα όσα προτίθενται να αποκαλύψουν οι ταμίες του Τούρκου προέδρου, ο οποίος τους έχει πληρώσει, λέγεται, όλα τα δικηγορικά έξοδα για να τους κλείσει το στόμα. Πάντως, η ανησυχία του Ερντογάν για την πιθανότητα να καταθέσει ο προστατευόμενος του εναντίον του, έφτασε στο κατακόρυφο, όταν συνειδητοποίησε ότι ο Attila θα δικαστεί μόνος του και ότι ο Zarrab αποφάσισε να συνεργαστεί με τις αμερικανικές αρχές. Ο κ. Ερντογάν έκανε την παρακάτω δήλωση: «Οι αμερικανικές αρχές τον οδηγούν (εννοεί τον Zarrab) στη γωνιά, προσπαθώντας να τον καθοδηγήσουν, λέγοντας:” Αν αναφέρετε αυτά τα ονόματα, η [φυλάκιση σας] θα είναι τόση, αν αναφέρετε αυτά τα ονόματα, (η φυλακιση) δεν θα είναι τοση. 
Παρακολουθούμε την υπόθεση αυτή. Γνωρίζουμε πώς να βάλουμε φωτιά στον κόσμο όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίας για τα ζητήματα αυτά. Θα τα αποκαλύψουμε όλα», δήλωσε ο Ερντογάν. Η πρόβλεψη είναι καταθλιπτική για τον Ερντογάν στην περίπτωση κατά την οποία οι αμερικανικές αρχές πετύχουν συμβιβασμό με τον Zarrab. Οι αποκαλύψεις του, εφόσον δεν κάνει πίσω, θα είναι καταστρεπτικές για τον προέδρο της Τουρκίας.


Πηγή: Ο Ερντογάν ενώπιον της αμερικανικής δικαιοσύνης αν τον καρφώσει ο ταμίας του… http://mignatiou.com/2017/11/o-erntogan-enopion-tis-amerikanikis-dikeosinis-an-ton-karfosi-o-tamias-tou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου