Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

Έκτακτη σύσκεψη στο Λευκό Οίκο για δράσεις κατά της «αντιαμερικανικής» Τουρκίας – Χουριέτ: «Δεν έχει προηγούμενο η κρίση ΗΠΑ και Τουρκίας»

Έκτακτη ειδική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Λευκό Οίκο για να συζητηθούν οι αντιαμερικανικές κινήσεις της Άγκυρας και το πώς η Ουάσιγκτον θα αντιδράσει από εδώ και στο εξής, τη στιγμή που στην Τουρκία δημοσιεύματα, όπως αυτό της εφημερίδας «Χουριέτ» μιλάει για την πρώτη τόσο σοβαρή κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας μετά τις εκατέρωθεν αποφάσεις για αναστολή εκδόσεων βίζας. Μάλιστα η εφημερίδα αναφέρει πώς οι δύο χώρες είναι πλέον «σύμμαχοι μόνο στα χαρτιά».

Η σύσκεψη που έγινε στο Λευκό Οίκο υπό τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ και παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Ρέξ Τίλερσον, έγινε μάλιστα τη στιγμή που τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών και ενός μήνα την δημοσιογράφο της Wall Street Journal Αϊλά Αλμπαϊράκ για δήθεν προπαγάνδα υπέρ του κουρδικού ένοπλου αυτονομιστικού κινήματος PKK που έχει χαρακτηριστεί από το καθεστώς Ερντογάν ως τρομοκρατική οργάνωση.
Η Αϊλά Αλμπαϊράκ, δημοσιογράφος της WSJ με διπλή -τουρκική και φινλανδική-υπηκοότητα, καταδικάστηκε για ένα κείμενό της που είχε δημοσιευθεί το 2015 με θέμα τις συγκρούσεις ανάμεσα στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και τους αντάρτες του PKK στη νοτιοανατολική Τουρκία. Η απόφαση τώρα ρίχνει και άλλο λάδι στη φωτιά των κακών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας.

Είναι τόσο μεγάλη η «φωτιά» που ο αρθρογράφος της τουρκικής εφημερίδας Χουριέτ Sedat Ergin αναφέρει ότι η κρίση μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ δεν έχει προηγούμενο και δεν είναι όπως κάποια άλλη παρελθοντική κρίση στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών. Επισημαίνει ακόμη ότι η κρίση με τις θεωρήσεις κατάφερε ένα μεγάλο κτύπημα στην φήμη της Τουρκίας ενώ θα επηρεάσει πολλούς τομείς συμπεριλαμβανομένων αυτού του αθλητισμού, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και της υγείας.
Τονίζει τέλος, ότι ο περιορισμός εφαρμόστηκε από τις ΗΠΑ μόνο για κάποιες χώρες όπως η Λιβύη, το Σουδάν, η Σομαλία, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα ενώ προσθέτει ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ είναι τώρα σύμμαχοι μόνο στα χαρτιά.
Την ίδια στιγμή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε την απόλυτη στήριξη του Λευκού Οίκου στον Αμερικανό πρεσβευτή στην Άγκυρα Τζον Μπας για την απόφασή του να αναστείλει τις υπηρεσίες θεώρησης σε Τούρκους πολίτες. 

«Φέτος, για δεύτερη φορά, την περασμένη εβδομάδα, ένας Τούρκος εργαζόμενος της διπλωματικής αποστολής μας συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές. Παρά τις προσπάθειές μας, δεν μπορέσαμε να πληροφορηθούμε την αίτια και τα αποδεικτικά στοιχεία για αυτήν τη σύλληψη. Αυτός ο εργαζόμενος υπηρετεί σε ένα τμήμα που δραστηριοποιείται στον τομέα της ασφάλειας των Τούρκων και Αμερικανών πολιτών και της ενίσχυσης της συνεργασίας με τις τουρκικές αρχές», ανέφερε σε δήλωση του ο Τζον Μπας για να δικαιολογήσει την απόφαση του να σταματήσει τις θεωρήσεις βίζας στους Τούρκους.

Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός πρεσβευτής ισχυρίσθηκε ότι κάποιοι Τούρκοι αρμόδιοι έδωσαν πληροφορίες σε εφημερίδες δίχως να ενημερώσουν τον κατηγορούμενο και τον δικηγόρο του. Επιπλέον αναφέρεται η σύλληψη δημιούργησε ερωτηματικά για το εάν στοχεύει να σπάσει η συνεργασία μεταξύ Τουρκίας-ΗΠΑ. Είπε ότι αν ισχύει αυτό, τότε θα κινδυνεύσουν όσοι υπηρετούν στα διπλωματικά κτίρια των ΗΠΑ και όσοι τα επισκέπτονται.

Αναφερθείς στην εν λόγω απόφαση των ΗΠΑ, ο Τζόν Μπάς δήλωσε ότι αυτή η απόφαση δεν είναι μία απαγόρευση προς τους Τούρκους πολίτες αλλά πρόκειται περί αναστολής της διαδικασίας των θεωρήσεων. «Αν έχετε θεώρηση που ισχύει, μπορείτε να ταξιδέψετε στις ΗΠΑ. Αν θέλετε να πάτε σε πρεσβείες και γενικά προξενεία για θεώρηση, εκτός της Τουρκίας, μπορείτε να το κάνετε. Δεν πήραμε αψήφιστα αυτή την απόφαση. Την πήραμε με μεγάλη λύπη» τόνισε.
Στις δηλώσεις αυτές απάντηση ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος κινήθηκε στη γραμμή Ερντογάν. «Τι είναι κύριε μου; Στο πλαίσιο της έρευνας για την FETO, είχε ξεκινήσει νομική διαδικασία για ορισμένα άτομα που εργάζονται σε αμερικάνικες αποστολές. Τι έγινε; Όσοι διαπράττουν ένα αδίκημα ή όσοι κατηγορούνται θα έχουν προνόμια επειδή εργάζονται στην αμερικάνικη αποστολή;

Δηλαδή εμείς θα πάρουμε άδεια από τους κυρίους αυτούς; Εσείς όταν πετάξατε στη φυλακή τον υποδιευθυντή μίας επίσημης τράπεζας μας, ο οποίος πήγε με αποστολή στην χώρα σας, μας ρωτήσατε; Πήρατε άδεια;», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός κατά την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του AKP για να συνεχίσει το παραλήρημα του:
«Εσείς γιατί ακόμα συντηρείτε εκεί τον εγκέφαλο της ποταπής απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και της FETO; Αυτό ταιριάζει στη συμμαχία; Αυτό ταιριάζει στην φιλία; Αν η συμμαχία μας (με τις ΗΠΑ) συνεχιστεί, πρέπει να εγκαταλείψουν το συντομότερο δυνατόν να προστατεύουν τα ξαδέλφια του ΡΚΚ: PYD και YPG. Δεν ταιριάζει στο σύμμαχο μας το να συνεργάζεται με τους εχθρούς μας. Συμμαχία σημαίνει να είμαστε μαζί και στις δύσκολες και στις όμορφες μέρες».

Είναι προφανές πώς οι σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο και το ζητούμενο είναι πώς θα επηρεάσουν την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου