Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

Το γεωπολιτικό “μπρα ντε φερ” ευνοεί τώρα τον αγωγό East Med

“Πόντους” υπέρ της υλοποίησης του αγωγού East Med, που θα συνδέει τα κοιτάσματα αερίου του Ισραήλ και της Κύπρου με την Κρήτη και την ηπειρωτική Ελλάδα, εκτιμάται ότι δίνει το ναυάγιο του ρωσικού South Stream.
Χωρίς να μπορεί να πει κανείς με ασφάλεια ποιός στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης μπλοφάρει και ποιός όχι - αν δηλαδή το εννοούν οι Ρώσοι ότι θα κατασκευάσουν νέο αγωγό προς τη Τουρκία και οι Ισραηλινοί ότι πρέπει η ΕΕ να προωθήσει τον East Med— εντούτοις το “αντίο” του South Stream, ανακατεύει ξανά την τράπουλα προς όφελος νέων σχεδίων. Τέτοιο θα μπορούσε να είναι και ο East Med κόστους 3-4 δισ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή, η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε εγρήγορση καθώς σε περίπτωση που ο Πούτιν ενεργοποιήσει την εξαγγελία για εξεύρεση εναλλακτικής λύσης μέσω ενός νέου αγωγού που θα μεταφέρει το ρωσικό αέριο στην Ευρώπη, η χώρα μας θα κληθεί να λάβει θέση. Διότι είναι πιθανό ο νέος αυτός αγωγός να διέλθει και από ελληνικό έδαφος.
Αλλά ας επιστρέψουμε στο σενάριο που θέλει η ακύρωση του South Stream να αναβαθμίζει τον East Med. Το σκεπτικό όσων υποστηρίζουν αυτή την άποψη είναι ότι η Ευρώπη, παρ' ότι η ίδια "μπλόκαρε" τον South Stream στο πλαίσιο της διένεξής της με τη Ρωσία, πρέπει παρ' όλα αυτά να βρει λύση στο πρόβλημα κάλυψης των ενεργειακών της αναγκών.
Ο ελληνικού ενδιαφέροντος TAP, που προχωρά κανονικά και από το 2019 και μετά αναμένεται να αρχίσει τη μεταφορά αζέρικου αερίου μέσω Ελλάδας στις ευρωπαικές αγορές, δεν αποτελεί λύση, καθώς η χωρητικότητά του είναι μικρή. Το πρόβλημα για την ΕΕ θα συνεχίσει να υφίσταται.
Υπό τις νέες συνθήκες, το ερώτημα είναι κατά πόσο ο East Med, μπορεί να "εκμεταλλευτεί" το συνεχώς μεταβαλλόμενο αυτό γεωοπολιτικό περιβάλλον και να βρει ρόλο.
H συνάντηση των τριών υπουργών
Το υποννόησε, χθες ο υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης από το βήμα του Ελληνοαμερικανικού Συνεδρίου. "Ο Nabucco πια έχει πάψει να υφίσταται στα χαρτιά, ο ΤΑP είναι μια πραγματικότητα, η Ευρώπη έχει πια σε εξέλιξη ένα νέο αγωγό τροφοδοσίας της με αζέρικο φυσικό αέριο αλλά συνεχίζει να έχει το μεγάλο πρόβλημα της διαμόρφωσης νέων διόδων τροφοδοσίας με αυτό το πολύτιμο ενεργειακό αγαθό. Κατά συνέπεια πρέπει να δούμε κι εμείς ως χώρα πως διαμορφώνονται τα ενεργειακά δεδομένα μετά τις τελευταίες εξελίξεις", είπε χθες ο κ. Μανιάτης.
Δεν είναι τυχαίο ότι την επόμενη εβδομάδα, θα υπάρξει συνάντηση των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας, Ισραήλ, και Κύπρου με τον Επίτροπο Ενέργειας Μάρος Σέφτσοβιτς στις Βρυξέλλες με αντικείμενο τον EastMed.
Η ελληνικη πλευρά θεωρεί ότι το κλίμα είναι άκρως ευνοικό για να προωθήσει τον East Med μετά και την προ μερικών εβδομάδων δημόσια στήριξη που παρείχε στο σχέδιο ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Σιλβάν Σαλόμ, δηλώνοντας ότι αυτή θα είναι η λύση που θα εξασφαλίσει το πιο φθηνό αέριο για την Ευρώπη. Ο κ. Σαλόμ είχε κάνει τη συγκεκριμένη αναφορά σε εκδήλωση της ιταλικής προεδρίας στη Ρώμη με αντικείμενο την ευρωμεσογειακή συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, απευθυνόμενος στον επίτροπο Ενέργειας της Ε.Ε. Μέφθηκε μάλιστα την ΕΕ που δεν έχει ακόμη δώσει το "χρίσμα" της στον East Med.
"Ο EastMed βρίσκεται σε φάση σχεδιασμού, έχει προβλεπόμενη μεταφορική ικανότητα 8 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, και κατά συνέπεια η υλοποίησή του δίνει διπλάσια προστιθέμενη αξία στην Ευρώπη, εάν λάβει κανείς υπόψη του και τον αγωγό ΤΑΡ", είπε από την πλευρά του χθες ο κ. Μανιάτης.

Ο ρόλος Ρωσίας, Τουρκίας και Ισραήλ
Οτι και να συμβεί ένα είναι βέβαιο : Το σενάριο των αγωγών στην περιοχή ξαναγράφεται. Τα δε, βλέματα στρέφονται σε 2 ταμπλό εκτός Ελλάδας :
Ενα είναι η Ρωσία, όπου μετά και την πόρτα που της έδειξε η ΕΕ, φέρεται να έχει προτείνει συμμετοχή στον TANAP (ο τουρκικός αγωγός που θα συνδεθεί με τον TAP). Η Τουρκία από την πλευρά της πλησιάζει τη Μόσχα μετά και την “ψυχρολουσία” που εισέπραξε από τις επαφές με τον Τζ. Μπάιντεν. Το ταξίδι του αμερικανού αντιπροέδρου έληξε χωρίς ξεκάθαρο αποτέλεσμα ως προς την αλλαγή στάσης της Τουρκίας έναντι της συμμαχίας που πολεμά το Ισλαμικό Κράτος, προφανώς γιατί η Αγκυρα δεν πήρε αυτά που ζητούσε. Δεν αποκλείεται λοιπόν η Ρωσο-Τουρκική συμμαχία να θέλει να στείλει τώρα ένα μύνημα είτε στις ΗΠΑ ότι θα “χτυπήσει” τις αμερικανικές εξαγωγές σχιστολιθικού αερίου, είτε στο Ιράν όπου το τελευταίο διάστημα κάνει ανοίγματα προς τη Δύση. Δεν αποκλείεται δηλαδή τα περί νέου αγωγού Ρωσίας-Τουρκίας να είναι μια καλοστημένη μπλόφα, λέει συνομιλητής του "Energypress" με μεγάλη πείρα στο χώρο.
Το δεύτερο ταμπλό είναι το Ισραήλ, που αφού τα "έσπασε" με τους Τούρκους προσέγγισε την Ελλάδα και την Κύπρο, και εδώ και μερικές εβδομάδες μέμφεται την Κομισιόν που δεν υιοθετεί τον East Med για τη μεταφορά του φυσικού αερίου της περιοχής στη Δύση. Ποιός ωστόσο μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η ισραηλινή στάση να μην είναι παρά ένα “τρύκ” ; Και τα όσα είπε ο ισραηλινός υπ. Ενέργειας Σιλβάν Σαλόμ να ειπωθηκαν απλά και μόνο για να τα ακούσουν οι Τούρκοι ; Η λογική σε μια τέτοια περίπτωση είναι ότι “υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια”.
Οπου και αν βρίσκεται η αλήθεια, ένα είναι σίγουρο. Η Ελλάδα ορθά πράττει που μέσα σ’ αυτό το θολό τοπίο επιχειρεί να αναδείξει στην ΕΕ τη σημασία του East Med. Το αν θα το πετύχει είναι άγνωστο. 
ΠΗΓΗ https://energypress.gr/news/geopolitiko-mpra-nte-fer-eynoei-tora-ton-agogo-east-med

1 σχόλιο: