Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017

Τι Γίνεται με το Χρέος τελικά .......

Κρυφό χρέος άνω των 600 δις ;

Orgi.Gr / Σεπτέμβριος 15, 2017

Την ύπαρξη ενός κρυφού χρέους άνω των 600 δις ευρώ αποκάλυψε στο Metropolis 95.5 ο κ. Γιώργος Βάμβουκας.

Ο καθηγητής οικονομικών της ΑΣΟΕΕ έκανε λόγο για δύο προϋπολογισμούς του ελληνικού κράτους, τον επίσημο και έναν «κρυφό», και σχολίασε τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ.
Αναλυτικά όσα είπε ο Γιώργος Βάμβουκας για:
– τις δηλώσεις Τσίπρα στη ΔΕΘ για την ανάπτυξη: «Στη χώρα γίνεται ένας τραγέλαφος. Έχουμε ένα πολιτικό σύστημα το οποίο λέει ασύστολα ψεύδη. Μαζί με τον κ. Τσίπρα βγήκε ο υπουργός Ανάπτυξης, ο κ. Παπαδημητρίου ο οποίος είπε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2017 οι επενδύσεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 185%. Όμως τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι σε αυτήν την περίοδο η οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε στασιμότητα καθότι η ανάπτυξη ήταν στο 0,6%. Έχουμε μια οικονομία που σέρνεται για χρόνια στον πάτο του βαρελιού και κανείς δεν ξέρει πού θα πάμε».

το χρέος: «Οταν το Γενικό Λογιστήριο του κράτους δημοσιεύει κάθε μήνα τα στοιχεία για τα οικονομικά της χώρας, αναφέρει ότι υπάρχει ένα βραχυπρόθεσμο χρέος που με την πορεία του έχει πάρει το πρώτο επτάμηνο του 2017, προσωπικά εκτιμώ ότι θα φτάσει στα 620 δις ευρώ στο τέλος του έτους. Αυτό το χρέος, που είναι χρέος της κεντρικής κυβέρνησης, ήταν στα 542-543 δις ευρώ το Δεκέμβριο του 2016. Κι εγώ ρωτάω σαν πολίτης, αυτό το χρέος των 620 δις ευρώ που το 2010 ήταν μόλις 23 δις ευρώ, τι χρέος είναι; Μπορούν να μας εξηγήσουν; Μιλάμε για βραχυπρόθεσμο χρέος που απεικονίζεται σε έντοκα γραμμάτια.

Αυτό το θέμα που σας θίγω, έχει την εξής διάσταση. Εμείς, σαν Ελλάδα, δεχόμαστε ότι το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης είναι γύρω στα 326 δις ευρώ. Όμως αυτό είναι ένα χρέος πέρα από αυτό το ποσό. Αν δηλαδή αθροίσουμε τα δύο χρέη θα φτάνουμε στα 946 δις ευρώ. Οπότε υπάρχει ένα θέμα πολύ σοβαρό και θα πρέπει να βγει το κυβερνητικό επιτελείο να ενημερώσει τους πολίτες για το τι είναι αυτό το χρέος. Αν δεν ήταν αυτό το χρέος, οι τόκοι που δίνει με το αίμα του ο ελληνικός λαός δε θα ήταν πάνω από 2 δις ευρώ. Δηλαδή αυτό το κρυφό χρέος που δανείζεται το κράτος με 2,5-3% στα έντοκα, ανεβάζει τους τόκους στα 6 δις ευρώ. Εδώ δημιουργείται σωρεία ερωτημάτων για τα οποία θα έπρεπε να υπήρχε μια ανακοίνωση και να κάναμε έναν πολιτισμένο διάλογο για να μάθουμε τι γίνεται με τα στοιχεία. Εδώ υπάρχουν δύο κρατικοί προϋπολογισμοί, ο επίσημος που λέει ότι το χρέος είναι 326 δις ευρώ και ο ανεπίσημος που λέει ότι υπάρχει ένα χρέος άνω των 600 δις ευρώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου