Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

Το ξέρει καλά το κόλπο ο πονηρός Τούρκος… πήγε στις ΗΠΑ με μποναμά

Έτσι ίσως εξηγείται η «ρητορική» (ο θεός να την κάνει…) του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο απεκάλεσε προσωπικό του «φίλο», με τον οποίο μάλιστα τα πηγαίνουν καλύτερα από ποτέ, παρά τα παρατράγουδα των σχέσεων με τη Ρωσία και την προμήθεια των S-400.
Προφανώς, ο Τραμπ γνώριζε αυτό που μάθαμε εμείς λίγες ώρες αργότερα μέσω ανακοίνωσης του αμερικανικού αεροναυπηγικού κολοσσού Boeing, για την ΠΡΟΘΕΣΗ (το τονίζουμε…) του τουρκικού αερομεταφορέα Turkish Airlines, να προμηθευθεί 40 αεροσκάφη ευρείας ατράκτου Boeing 787-9 Dreamliner.
Η πρόθεση «αγοράζει» επιρροή για τον Ερντογάν στο σύστημα παραγωγής αποφάσεων της Ουάσιγκτον, ενώ από την πρόθεση μέχρι την υλοποίηση υπάρχει κάποια απόσταση και η υπογραφή της σύμβασης μπορεί πάλι να εξαρτηθεί από τις… γενικότερες εξελίξεις, αφού δεν είναι μυστικό ότι οι Τούρκοι για τα πάντα, ζητούν ανταλλάγματα.
Ο επικεφαλής της Turkish Airlines, ωστόσο, επιμένει ότι τα αεροσκάφη τα θέλει η εταιρία για να τα διαθέσει στην κάλυψη της ζήτησης στο τρίτο διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης που θα αντικαταστήσει το γνωστό «Ατατούρκ», η λειτουργία του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2018. Όμως, η συγκυρία βοηθά να υπενθυμίσει στην αμερικανική κυβέρνηση την ευρύτερη σημασία της Τουρκίας και τις μπίζνες που τόσο αγαπά η Ουάσιγκτον.
Η Turkish Airlines επιχειρεί 293 αεροσκάφη, εκ των οποίων τα 125 είναι της αμερικανικής Boeing. Έχει ήδη τοποθετήσει παραγγελίες για 75 Boeing 737 Max 8 και 9, καθώς επίσης και για δύο μεταφοράς φορτίων, τύπου Boeing 777-200LR (Freighters).
Τα συμφέροντα της Boeing στην Τουρκία είναι τεράστια, καθώς παρότι σε επίπεδο μαχητικών έχει αποκλειστεί από την Lockheed Martin με τα F-16 και F-35, στον πολιτικό τομέα κυριαρχεί και έχει υπογράψει συμφωνίες συνολικότερα με τον αεροδιαστημικό τομέα της Τουρκίας, που είναι ιδιαίτερα δραστήριος.
ΠΗΓΗ http://www.defence-point.gr/news/to-xeri-to-kolpo-o-poniros-tourkos-pige-stis-ipa-me-bonama

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου