Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017

ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ – ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΕΤΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ ΤΟΝ ΕΥΦΡΑΤΗ





Η κατάληψη της πόλης Deir Ezzor αποτέλεσε μια μεγάλη επιτυχία των συριακών δυνάμεων και μάλιστα κομβικής σημασίας καθόσον εκεί είχε συγκεντρωθεί ότι είχε απομείνει από τον ISIS για να δώσει μία από τις τελικές του μάχες επιβίωσης.
Αυτή η νικηφόρα μάχη προσανατολίζει πλέον τις δυνάμεις τις Συρίας για νέα προέλαση πέραν του Ευφράτη όπου ουσιαστικά θα ολοκληρωθεί η απελευθέρωση της Συρίας.
Σε αυτή όμως την επιχείρηση αντέδρασαν έντονα οι αμερικανοί που πλέον φαίνεται ότι δεν μπορούν να ανεχτούν νέες πρωτοβουλίες και επιβολή πλήρως των όρων της Ρωσίας, που θα τους βγάλουν εντελώς έξω από το παιχνίδι να επηρεάζουν τις εξελίξεις στην Σύρια, όποιες και να είναι αυτές, ενεργειακές, πολιτικές, οικονομικές, στρατιωτικές, κλπ.
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες από μέλη των δυνάμεων SDF (αντιφρονούντων), που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, ο Υποστράτηγος Rupert Jones, υποδιοικητής όλων των δυνάμεων που στηρίζονται από τις ΗΠΑ στην Συρία, ανέφερε σε μια συνάντηση ότι, οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από τους αμερικανούς, δεν θα επιτρέψουν ποτέ στις κυβερνητικές δυνάμεις να περάσουν τον Ευφράτη.
Η δήλωση «βόμβα», γίνεται σε μια στιγμή που η πόλη Deir Ezzor είναι σχεδόν ολόκληρη στα χέρια των κυβερνητικών, ενώ οι αντάρτες προωθούνται γρήγορα στα περίχωρα της. Το επόμενο δε βήμα κατά του ISIS είναι να συνεχίσουν τις επιχειρήσεις εναντίον του, πέραν του Ευφράτη, και κάτι τέτοιο θα τους φέρει πλέον στις μεγαλύτερες πηγές πετρελαίου της Συρίας κάτι που οι αμερικανοί θέλουν με κάθε τρόπο να αποτρέψουν.
Προφανώς για αυτό τον λόγο αφέθηκε να διαρρεύσει και αυτή η δήλωση του Βρετανού στρατηγού. Μια δήλωση που βεβαίως δίνει την εντύπωση τελεσίγραφου προς την Ρωσία καθόσον σύμφωνα με άλλες πηγές ο ίδιος Στρατηγός ανέφερε ότι κάθε φιλοκυβερνητική δύναμη του συριακού στρατού (Syrian Arab Army (SAA)), που θα διέλθει τον Ευφράτη θα χτυπηθεί άμεσα.
Από την άλλη οι κυβερνητικές δυνάμεις, που υποστηρίζονται από τους Ρώσους, αγνοώντας τις αμερικανικές προειδοποιήσεις, ολοκληρώνουν τις προετοιμασίες τους να περάσουν τον Ευφράτη. Σύμφωνα με φιλοκυβερνητικές πηγές, ετοιμάζονται για την διάβαση του ποταμού χρησιμοποιώντας κατάλληλες πλωτές γέφυρες και λέμβους που έφτασαν στην περιοχή προ ολίγων ημερών.
Θεωρούμε ότι όλη αυτή η επιχείρηση διάβασης του ποταμού, εάν υλοποιηθεί, θα αντλήσει μεγάλες δυνάμεις των κυβερνητικών δυνάμεων, που θα προσπαθήσουν να κάμψουν την αντίσταση του ISIS που είναι έτοιμος για μάχες και στις δύο όχθες του ποταμού.
Αυτό όπως είναι φυσικό θα καθυστερήσει την προέλαση των συριακών δυνάμεων και θα δώσει την ευκαιρία στις φιλοαμερικανικές δυνάμεις να ανασυνταχθούν και να χτυπήσουν τις συριακές μονάδες, εάν πραγματοποιήσουν τις απειλές τους.
Σε αυτή την περίπτωση θα έχουμε στην ουσία τους φιλοαμερικανούς αντάρτες να μάχονται υπέρ του ISIS. Δυστυχώς παρά το ότι ο ISIS πλησιάζει προς το οριστικό τέλος του η αστάθεια που θα συντηρείται εσκαμμένα θα γεννάει συνέχεια νέες απειλές.
Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου