Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

Λαϊκισμός και έλλειμμα αυτοκριτικής

Παρά το ότι έχουν τεκμηριωθεί οι ευθύνες του ΔΝΤ, της γερμανικής πολιτικής και της ΕΚΤ για το κατάντημα της Ευρώπης, οι Έλληνες επιμένουν πως είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι για τα δεινά τους. Παράξενη αντίληψη αλήθεια!
«Ωραίο άρθρο. Μια ερώτηση: Έστω μας χαρίζεται όλο το χρέος αύριο! Χωρίς διαπραγματεύσεις ή υποσημειώσεις. Αύριο! Σε αυτή την Ελλάδα, με αυτή την κοινωνία, με αυτό το δημόσιο τομέα και με αυτά τα κόμματα. Τι θα γινόταν; Σε 5, 10, 20 χρόνια; Ναι, θα μας περίσσευαν 20-30 δις € το χρόνο, αλλά τι θα τα κάναμε; Ποια μαθήματα πήρε η ελληνική κοινωνία, το πολιτικό σύστημα κλπ. από τα επτά χρόνια της κρίσης;
Κατά τη γνώμη μου, ΚΑΝΕΝΑ! Χωρίς να αμφιβάλω για τη «λογική» του άρθρου, πιστεύω ότι συνεχίζει το λαϊκισμό του «κακού Γερμανού» και δεν αφήνει αρκετό χώρο για αυτοκριτική!«.
.
Το παραπάνω είναι το σχόλιο ενός αναγνώστη στο κείμενο «Ο πρωσικός ρατσισμός». Ο συγγραφέας κατηγορείται για λαϊκισμό, καθώς επίσης για έλλειψη χώρου αυτοκριτικής. Όσον αφορά την ελληνική κοινωνία, το δημόσιο, τα πολιτικά κόμματα κοκ., θεωρούνται συλλήβδην άχρηστες και ανίκανες «οντότητες» που δεν διδάσκονται ποτέ από τα λάθη τους και που δεν έχουν μάθει απολύτως τίποτα από την κρίση.
Δεν μου έκανε βέβαια ιδιαίτερη εντύπωση, αφού γνωρίζω πολύ καλά τη νοοτροπία. Όλοι οι Έλληνες κατακρίνουν νυχθημερόν το κράτος, τα κόμματα και την κοινωνία τους, χωρίς να κάνουν τίποτα για να τα αλλάξουν. Κανένας Γερμανός δεν κατακρίνει ποτέ το δικό του κράτος, προτιμώντας να κατηγορεί αυτούς που κατακρίνουν το δικό τους.
Τα αποτελέσματα φαίνονται ολοκάθαρα και στις δύο χώρες. Η μεν μία έχει χρεοκοπήσει τέσσερις φορές στην πρόσφατη ιστορία της, με δική της υπαιτιότητα. Έχει οδηγήσει δε την Ευρώπη σε δύο αιματηρούς πολέμους, στο Ολοκαύτωμα, στα κρεματόρια δηλαδή των Εβραίων και στη σημερινή κρίση. Ο «κακός Γερμανός» δεν είναι λοιπόν λαϊκισμός, αλλά η πραγματικότητα.
Δεν κάνει βέβαια καμία κριτική στον εαυτό της η Γερμανία, με μικρές εξαιρέσεις (άρθρο). Όσον αφορά το σκοτεινό παρελθόν της, δεν έφταιγε η ίδια, αλλά κάποιοι άλλοι, οι ναζί. Ο Χίτλερ ήταν αυτός που όπλισε τους δολοφόνους του Διστόμου, αναγκάζοντας τους να σκοτώσουν! Ο Χίτλερ ήταν υπεύθυνος για τα αιμοβόρα εγκλήματα από τη Φινλανδία μέχρι τη Βόρεια Αφρική! Για όλα φταίει λοιπόν ο Χίτλερ και μία μικρή γερμανική μειοψηφία, καθόλου ο λαός!
Σε αντίθεση με τους Γερμανούς οι Έλληνες, κατά τους ίδιους τους Έλληνες, φταίνε για τα προβλήματα της χώρας τους. Εάν πάλι λυθούν τα προβλήματα, τότε σε 5,10 ή 20 χρόνια θα επανέλθουν, αφού πρόκειται για έναν άχρηστο λαό που δεν είναι ικανός για τίποτα! Παρά το ότι τεκμηριώνονται δε οι ευθύνες του ΔΝΤ (άρθρο), της γερμανικής πολιτικής και της ΕΚΤ για το κατάντημα της Ευρώπης, για την Ελλάδα, καθώς επίσης για την επιδείνωση της κρίσης με τη λιτότητα, οι Έλληνες επιμένουν πως είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι για όλα. Παράξενη αντίληψη αλήθεια!
Ας δούμε όμως και τα νούμερα τι μας λένε, συγκρίνοντας την εξέλιξη του δημοσίου χρέους της διεφθαρμένης, ανίκανης, μικρής Ελλάδας, με τις πανίσχυρες ΗΠΑ. Με μία παγκόσμια δύναμη που έχει το δολάριο, την τεχνολογία, την ενέργεια, τη δύναμη και όλα όσα μπορεί να επιθυμήσει κανείς.
Τι μας λένε λοιπόν αυτά τα νούμερα; Το χρέος των ΗΠΑ με τη μαύρη γραμμή αυξανόταν περίπου το ίδιο με το ελληνικό μετά το 1980. Επίσης πως της Ελλάδας έφτασε λίγο πιο πάνω, γιατί ξεκίνησε από πιο ψηλά. Γιατί λοιπόν φταίει μόνο η Ελλάδα;
Από την άλλη πλευρά, ποιός έμαθε τη διαφθορά στους Έλληνες πολιτικούς μετά το 1980; Ποιός τους διέφθειρε; Οι Έλληνες οδήγησαν την Ελλάδα στο ΔΝΤ ή μήπως ο πρωθυπουργός που επέβαλε η Αμερική για να κάνει τη δουλειά που του είπαν;
Μπορούσαν να αντιδράσουν τότε οι Έλληνες, όταν οι Αμερικανοί έκαναν τα πάντα για να γίνει πρωθυπουργός ο δικός τους; Ή μήπως αργότερα, όταν τους έκοψαν τα δάνεια, για να τους τοποθετήσουν την Τρόικα στην κυβέρνηση; Σήμερα δεν είμαστε εγκλωβισμένοι, δεμένοι χειροπόδαρα;
Να κάνουμε πάντως αυτοκριτική, σωστό είναι. Να πρόκειται όμως πραγματικά για αυτοκριτική και όχι για θυματοποίηση. Να μην είμαστε μόνο εμείς που κάνουν κάτι τέτοιο, αλλά όλοι οι άλλοι λαοί. Να δούμε τις δικές μας ευθύνες, αλλά και τις ευθύνες των άλλων.
Αυτών που μας πρόδωσαν το 1923, που μας κατέστρεψαν το 1940, που μας έβαλλαν να πολεμάμε μεταξύ μας το 1946, που μας επέβαλλαν τη δικτατορία, που κατέλαβαν την Κύπρο, που αρνήθηκαν να μας πληρώσουν τις πολεμικές αποζημιώσεις ή τον κλεμμένο χρυσό, που μας λήστεψαν με τη βοήθεια της ΕΚΤ (άρθρο), που μας δολοφόνησαν πρόσφατα με το κλείσιμο των τραπεζών ξανά με τη βοήθεια της ΕΚΤ κοκ.
Το κράτος μας πάντως έχει πράγματι πολλά λάθη και πολλά ελαττώματα που πρέπει να τα διορθώσουμε. Μας το επιτρέπουν όμως; Θα μας το επιτρέψουν ποτέ; Αυτοί δεν διορίζουν, ανεβάζουν και κατεβάζουν τις κυβερνήσεις μας;
Πρέπει να χάσουμε τα σπίτια μας, την περιουσία μας και την ελευθερία μας, για να πληρώσουμε τα λάθη μας; Γιατί δεν έπρεπε η Γερμανία μετά τον πόλεμο, όταν είμαστε και εμείς μεταξύ αυτών που της χάρισαν τα χρέη το 1953; Είναι μεγαλύτερα τα δικά μας εγκλήματα;
Ευτυχώς πάντως οι Ελληνίδες δεν έχουν αυτή τι νοοτροπία, είναι πιο μαχητικές και δεν αποδέχονται τέτοιου είδους ηττοπαθείς συμβιβασμούς.
Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ στο σύμφωνο συμβίωσης, παρά το ότι γνωρίζω πως χρησιμοποιείται για αντιπερισπασμό στα νέα μέτρα εξαθλίωσης του πληθυσμού. Χωρίς περιττά λόγια, κάτι τέτοιο προηγήθηκε του τέλους της αρχαίας Ελλάδας και της Ρώμης. Επομένως, φαίνεται πως προλογίζει το τέλος της Δύσης, την αντικατάσταση της από μία άλλη τάξη πραγμάτων, όσο παράδοξο και αν ακούγεται κάτι τέτοιο.
Ευτυχισμένο 2016 σε όλους!
ΠΗΓΗ Analyst.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου