Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

Πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης: Στην κρίση ήρθαν 20.000 Ελληνες



"Η εκπαίδευση, η ψήφος των ομογενών και το δορυφορικό σήμα της ΕΡΤ που έχει διακοπεί από το 2012 είναι ορισμένα από τα ζητήματα που απασχολούν τους Ελληνες της Αυστραλίας". Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του σε ελλαδικά μέσα ενημέρωσης ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης Βασίλης Παπαστεργιάδης που βρίσκεται στην Αθήνα αυτές τις μέρες και προωθεί τα εν λόγω ζητήματα με καθημερινές συναντήσεις, με πολιτικούς αρχηγούς και εκπροσώπους διαφόρων πολιτισμικών φορέων.
Greek
By
Stergos Kastelloriou
10 Jul 2017 - 4:16 PM  UPDATED 10 Jul 2017 - 6:28 PM
Ο κ. Παπαστεργιάδης συνατήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και με στελέχη της κυβέρνησης, αλλά και με άλλους αρχηγούς κομμάτων, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Βασίλης Λεβέντης,
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «η Καθημερινή», ο κ. Παπαστεργιάδης αναφέρθηκε στον μεγάλο αριθμό Ελλήνων που έφτασαν στην Μελβούρνη τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα.
«Στη Μελβούρνη ζούμε 300.000 Ελληνες, σε όλη την Αυστραλία είμαστε 600.000», αναφέρει στην «Κ» ο πρόεδρος της κοινότητας, Βασίλης Παπαστεργιάδης. 
«Προσπαθήσαμε να απαλλαγούμε από αγκυλώσεις του παρελθόντος», διηγείται ο ίδιος, που ανέλαβε τα ηνία το 2008, «διαρρήξαμε τις παθογόνες σχέσεις με τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, αυξήσαμε τις δραστηριότητές μας –ως επί το πλείστον εκπαιδευτικές και πολιτιστικές–, καθιερώσαμε υποστηρικτικές υπηρεσίες για τους νεοφερμένους, στέλνοντας προς όλες τις κατευθύνσεις ένα μήνυμα ενότητας». Ο ίδιος έχει ιδρύσει μεγάλη δικηγορική εταιρεία και έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους 40 κορυφαίους δικηγόρους στην Αυστραλία, αλλά αφιερώνει αμέτρητες εργατοώρες στην Κοινότητα.
Από την έναρξη της οικονομικής κρίσης έχουν φτάσει από την Ελλάδα περί τα 20.000 άτομα. «Η συντριπτική πλειοψηφία είχε αυστραλιανό διαβατήριο, μόνο 2.000-3.000 ήρθαν χωρίς να έχουν καμία σύνδεση με τη χώρα». Τα πρώτα χρόνια το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο κατακλυζόταν από ερωτήσεις ενδιαφερομένων, που σταδιακά κόπασαν λόγω των δυσκολιών στην έκδοση βίζας. «Προκειμένου να διευκολύνουμε τη νόμιμη μετανάστευση, συνομιλήσαμε πολλάκις με το υπουργείο Μετανάστευσης», λέει ο κ. Παπαστεργιάδης. Ενα σημαντικό επίτευγμα ήταν η θεσμοθέτηση της working holiday visa, που θα προσέφερε τη δυνατότητα σε νέους για έναν χρόνο να σπουδάσουν δουλεύοντας παράλληλα. «Εμείς το περάσαμε στην Αυστραλία το 2012, στην Ελλάδα επικυρώθηκε μόλις χθες», αναφέρει με πικρία.
Ευτυχώς, οι ρυθμοί στην Αυστραλία είναι πιο γρήγοροι. «Εχουμε ιδρύσει τρία νέα σχολεία, για να εξυπηρετήσουμε τις αυξημένες ανάγκες», διευκρινίζει ο ίδιος, «προσφέρουμε μαθήματα Αρχαίων Ελληνικών και Λατινικών, που έχουν σταματήσει από άλλους φορείς, με αποτέλεσμα να έχουμε αύξηση του ενδιαφέροντος 300%, ενώ οι μισοί του συνόλου δεν έχουν ελληνική καταγωγή». Την ελληνομάθεια ακόμα και μεταξύ της δεύτερης και τρίτης γενιάς μεταναστών θεωρεί ο ίδιος ως ένα μεγάλο επίτευγμα – εξ ου και υποστηρίζουν σθεναρά τον θεσμό «Μιλάμε Ελληνικά τον Μάρτιο». Το 2014 η κοινότητα «μετακόμισε» σε 15ώροφο κτίριο, όπου λειτουργεί και υπηρεσία πρόνοιας για τους άρτι αφιχθέντες. «Αξιοποιούμε ένα οικόπεδο δικής μας ιδιοκτησίας στο Bulleen, όπου θα ανεγερθεί ένα νέο Ελληνικό Κέντρο, στο οποίο θα στεγαστεί μεταξύ άλλων και γηροκομείο». Το ετήσιο Lonsdale Street Greek Festival συγκεντρώνει πάνω από 150.000 επισκέπτες, ενώ μεγάλη επιτυχία σημειώνει και το νέο γαστρονομικό φεστιβάλ.
Εξίσου ενθαρρυντικό, ωστόσο, για τον πρόεδρο της Κοινότητας είναι ότι η «φωνή» της εισακούεται. «Πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές, μας προσέγγισε η κυβέρνηση εκφράζοντας την επιθυμία να μας κάνει μια προσφορά», περιγράφει, «λίγες μέρες αργότερα, μας προσέγγισαν δύο άλλα κόμματα με την ίδια πρόταση». Η ελληνική πλευρά είχε συγκεκριμένες ανάγκες, που ήδη εκπληρώνονται. «Πρόκειται για τέσσερα προγράμματα: μαθήματα γλώσσας για τις νεοφερμένες οικογένειες, ανέγερση εκθεσιακού χώρου για την ιστορία των Ελλήνων στην Αυστραλία, καταγραφή της ιστορίας της κοινότητάς μας, όπως και εκπόνηση οικονομοτεχνικής μελέτης».
Μιλώντας στην Εφημερίδα των Συντακτών μίλησε για τα χρόνια αιτήματα της Μελβούρνης προς την ελληνική πολιτεία.
 «Τα προγράμματα της ΕΡΤ κρατούσαν συντροφιά τα βράδια στους μεγαλύτερους σε ηλικία μετανάστες πρώτης γενιάς αλλά και σε όλους εμάς που αποζητούμε να ακούμε τη γλώσσα και να μαθαίνουμε νέα από την Ελλάδα», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Βασίλης Παπαστεργιάδης.
«Η Ελληνική Κοινότητα της Μελβούρνης αριθμεί 300.000 άτομα και 120 χρόνια δράσης. Μπορεί να μην είναι η πολυπληθέστερη κοινότητα στην Αυστραλία, ωστόσο είναι πολύ οργανωμένη και εξαιρετικά ενεργή», υποστήριξε, τονίζοντας πως το θέμα της εκπαίδευσης τόσο των νεοφερμένων όσο και των παιδιών δεύτερης και τρίτης γενιάς μεταναστών στην Αυστραλία είναι εξαιρετικά σημαντικό. Θέλουμε ο κόσμος να διατηρήσει επαφή με την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

πηγή http://www.sbs.com.au/yourlanguage/greek/el/article/2017/07/10/proedros-ellinikis-koinotitas-melvoyrnis-stin-krisi-irthan-20000-ellines?language=el&cx_navSource=related-side-cx#cxrecs_s

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου