Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017

Αντιστρατηγος Ζεκαι Ακσακαλλι:Διοικητής 2ου Σώματος Στρατού της 1ης Στρατιάς


Τουρκικός τύπος της 24 Αυγ 2017

1.Σύμφωνα με την ηλεκτρονική εφημερίδα «Γκλόμπαλ» της 23 Αυγ 2017, τρεις είναι οι βασικοί ισχυρισμοί, σχετικά με την «παραίτηση-μη παραίτηση» του Άντγου Ζεκάϊ Άκσακαλλι, σύμφωνα με τα πολιτικά και στρατιωτικά παρασκήνια.

        ➢ Κατά την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη», ο παραπάνω έβγαινε σε πρώτο πλάνο και παρά την προειδοποίηση εμφανίζονταν υπερβολικά στα ΜΜΕ, γεγονός που ενόχλησε το ΓΕΕΘΑ. Για το λόγο αυτό το Επιτελείο δεν ήταν αντίθετο στην αλλαγή καθηκόντων του Άκσακαλλι.

       ➢ Ο Άκσακαλλι το βράδυ του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, με τη διαταγή που έδωσε στον Υπαξκό Ομέρ Χαλίσντεμιρ, εμπόδισε στα να περάσει η Δκση των Ειδικών Δυνάμεων στα χέρια των πραξικοπηματιών Γκιουλενιστών, όμως η πολιτική βούληση ενοχλήθηκε που ο ίδιος εκείνη τη νύχτα δεν βρισκόταν στο Στρατηγείο της Δκσης (των Ειδικών Δυνάμεων).  ➢ Η κυβέρνηση ήθελε να αναζωογονήσει τη δύναμη με ένα νέο Δκτή αντί του Άκσακαλλι, ο οποίος πέρασε ένα σημαντικό μέρος της ζωής του στις ειδικές Δυνάμεις και άφηνε πίσω του 4 χρόνια

Το μεγαλύτερο θόρυβο τον έκαναν οι τοποθετήσεις στις ΤΕΔ?

Ένα άλλο θέμα το οποίο εμφανίζεται στην επέτειο της «Ασπίδας του Ευφράτη», είναι η τοποθέτηση στη Δκση του 2ου ΣΣ του Άντγου Ζεκάϊ Άκσακαλλι - ο οποίος ηγήθηκε  αυτής της επιχείρησης – που θεωρήθηκε ως μια θέση παροπλισμού.  Γιατί προς αυτό το θέμα υπάρχουν πολλές λέξεις και εικόνες που ενόχλησαν το Επιτελείο.  Για το εάν αυτό το καθήκον είναι μια θέση παροπλισμού ή όχι, υπάρχει μια πρόβλεψη που προέρχεται από το στρατιωτική πλευρά και είναι η εξής:

«Μέσα στο σύστημα της ιεραρχίας Δκσεως των ΕΔ, δεν μπορούμε να πούμε για παροπλισμό. Ο ΙλκέρΜπάσμπουγ και ο Νεζντλετ Τιμούρ, εκεί διετέλεσαν Δκτές ΣΣ. Ο Μπάσμπουγ έγινε Α/ΓΕΕΘΑ και ο Τιμούρ Δκτής 1ης Στρατιάς. Βλέποντας τα παραδείγματα, δεν είναι παροπλισμός, γι’ αυτόν όμως (τον Άκσακαλλι) φαίνεται ως ένα παθητικό καθήκον. Ο Άντγος Άκσακαλλι τοποθετήθηκε στο 2οΣΣ που υπάγεται στην 1η Στρατιά, στην οποία όμως υπάγεται και το 5ο ΣΣ που είναι η ατμομηχανή (της 1ης Στρατιάς) και η Δκση του Σώματος αυτού ανατέθηκε σε έναν Υπτγο. Εδώ υπάρχει μια δυσκολία. Δηλαδή ο Στγός Ζεκάϊ δεν είναι ικανοποιημένος, αυτό το θέμα τον έχει ενοχλήσει».(σ.σ άρα ήθελε να πάει στο 5ο ΣΣ)
Τι σημαίνει αυτό στη στρατιωτική βιβλιογραφία?

«Δεν είναι καλή η σχέση μεταξύ των μελών Δκσεως. Εάν δεν εξασφαλιστούν εκ νέου οι θερμές σχέσεις, σημαίνει ότι μετά την παραμονή τριών ετών στο βαθμό του Άντγου θα αποστρατευτεί. Μέχρι τότε εάν αλλάξουν οι προϋποθέσεις ή ο Α/ΓΕΕΘΑ, μπορεί να γίνει Στγός, όμως αυτή τη στιγμή, πιθανόν μετά από δυο χρόνια να αποστρατευτεί, το μήνυμα είναι αυτό…»
Εφημερίδα «Μιλλιέτ» της 24 Αυγ 2017                    ΜετάφρασηΧαρΚαραγκιοζούδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου