Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

ΑΠΟ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΟΠΛΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΑΥΛΩΣΗ ΤΟΥ «MAVI MARMARA»




ΑΠΟ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΟΠΛΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΑΥΛΩΣΗ ΤΟΥ «MAVI MARMARA»
«Ειδικών αποστολών» ο πλοιοκτήτης του «ACT»

ΝΕΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΑΙΡΝΕΙ η υπόθεση με το τουρκικό φορτηγό πλοίο που δέχτηκε προειδοποιητικά πυρά όταν αρνήθηκε να δεχτεί νηοψία από την ελληνική ακτοφυλακή στα ελληνικά χωρικά ύδατα έξω από τη Ρόδο και κατέφυγε στο τουρκικό λιμάνι της Μαρμαρίδας. Όπως είναι γνωστό, οι ελληνικές αρχές προσπάθησαν να ελέγξουν το πλοίο έπειτα από επίσημη ενημέρωση υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών συμμαχικής χώρας, πως το φορτηγό «ACT» μετέφερε ναρκωτικές ουσίες.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της τουρκικής εφημερίδας «Τζουχουριέτ», με τίτλο «Κάτι μυρίζει άσχημα στην κρίση με την Ελλάδα για το πλοίο», το «ACT» ανήκει στον Γουσούφ Ντουντάρ, συγγενή του βουλευτή της πόλης Μάρντιν του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Αμπντουραχίμ Ντουντάρ. Ο πλοιοκτήτης εμπλέκεται σε πολλές υποθέσεις μεταφοράς παράνομων φορτίων πέρα από τους ανοιχτούς λογαριασμούς με το ελληνικό Λιμενικό, καθώς το «ACT» είχε αποπλεύσει παράνομα από ελληνικό λιμάνι στο παρελθόν. Συγκεκριμένα, στο πλοίο «Zeynep Dundar», ιδιοκτησίας του Ντουντάρ, εντοπίστηκαν το 2013, ύστερα από έρευνα στο λιμάνι της Αλεξανδρέτας, 3.400 βλήματα αυτοκινούμενων πυροβόλων, που είχαν φορτωθεί στην Ουκρανία. Στα χαρτιά του πλοίου το φορτίο είχε δηλωθεί ως υλικά κουζίνας, με προορισμό την Υεμένη.
Την περίοδο εκείνη, 2013-2014, οι εισαγγελικές αρχές της Τουρκίας έκαναν έρευνες και αποκάλυψαν φορτία όπλων και πυρομαχικών που πέρασαν τα σύνορα με τη Συρία, με αποδέκτες την τρομοκρατική οργάνωση αλ Νούσρα, θυγατρική της αλ Κάιντα, μέσα σε φορτηγά της τουρκικής φιλοκυβερνητικής ΜΚΟ ΙΗΗ, που ως κάλυψη είχαν τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας. Η όλη επιχείρηση ήταν υπό την εποπτεία και την προστασία των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, MIT.
 
Βεβαρημένο παρελθόν
Η οργάνωση ΙΗΗ είχε ναυλώσει το επιβατικό πλοίο «Mavi Marmara», το οποίο εν πλώ προς την αποκλεισμένη Γάζα είχε καταληφθεί στις 31 Μαΐου 2010 από Ισραηλινούς κομάντο. Από τη στρατιωτική επέμβαση σκοτώθηκαν εννέα ακτιβιστές και τραυματίστηκαν άλλοι 60. Καπετάνιος του «Mavi Marmara» ήταν ο αδελφός του πλοιάρχου του φορτηγού «ACT» που ενεπλάκη στο προχθεσινό επεισόδιο έξω από τη Ρόδο.
Το 2014, το φορτηγό πλοίο «Baris», με σημαία Κιριμπάτι, επίσης ιδιοκτησίας Ντουντάρ, παρουσίασε βλάβη στα ανοιχτά της Κρήτης. Ρυμουλκήθηκε στην Ιεράπετρα από τη φρεγάτα «Ύδρα» και αποκαλύφθηκε ότι μετέφερε 585 πρόσφυγες και μετανάστες. Είχε αποπλεύσει από την Τουρκία με προορισμό την Ιταλία. Το πλοίο φαινόταν ότι είχε ναυλωθεί από ελληνική εταιρεία «φάντασμα».
Έπειτα από αυτές τις αποκαλύψεις, η υπόθεση της Ρόδου αποκτά άλλες διαστάσεις και το μεγάλο ερώτημα που μένει αναπάντητο από τις τουρκικές αρχές, είναι αν το «ACT» μετέφερε σωλήνες, όπως είχε δηλωθεί, ναρκωτικά, όπως υπήρχαν πληροφορίες, ή και «ανθρωπιστική βοήθεια».
Του ΝΙΚΟΛΑ ΖΗΡΓΑΝΟΥΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου