Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

Eπιχειρούν να στοχοποιήσουν την Eλληνοκυπριάκη πλευρά για το αδιέξοδο

Σκηνικό επίρριψης ευθυνών σε βάρος της ελληνοκυπριακής πλευράς επιχειρούν να στήσουν κύκλοι των Ηνωμένων Εθνών σε μια προσπάθεια να καλύψουν τόσο τα δικά τους λάθη και παραλείψεις όσο και την αρνητική στάση που τήρησε η Τουρκία κατά τη διάρκεια της Πενταμερούς Διάσκεψης στο Κραν Μοντάνα.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, λίγες ώρες μετά την κατάρρευση της Διάσκεψης, αξιωματούχος του ΟΗΕ άρχισε να διαρρέει ισχυρισμούς για τη στάση του Προέδρου Αναστασιάδη και του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά. Οι… ενημερώσεις αυτές γίνονται προς πολιτικούς αλλά και προς ΜΜΕ σε Ελλάδα και Κύπρο. Όπως πληροφορούμαστε, μαζί με τον αξιωματούχο αυτό τις μεθοδεύσεις ενισχύουν και στελέχη του Διεθνούς Οργανισμού στην Κύπρο. Κι όλα αυτά ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατά τη διάρκεια της Πενταμερούς Διάσκεψης προέβη, ως γνωστόν, σε υποχωρήσεις ικανοποιώντας τουρκικές αξιώσεις στα θέματα που αφορούν στη λειτουργία του κράτους: Εκ περιτροπής Προεδρία, βέτο, περιουσιακό, τέσσερις ελευθερίες κ.λπ. Υποχωρήσεις που είχε συνδέσει με προϋποθέσεις που αφορούσαν την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις και οι οποίες, εάν γινόντουσαν αποδεκτές, θα οδηγούσαν σε ένα προβληματικό ως προς τη λειτουργία του κράτος.
Ποιοι είναι οι ισχυρισμοί κύκλων του ΟΗΕ; Σε γραπτό μήνυμα προς ΜΜΕ στην Ελλάδα διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι η Αθήνα είχε αποδεχθεί την παραμονή εσαεί στην Κύπρο 950 Ελλήνων στρατιωτών και 650 Τούρκων και αναθεώρηση της Συνθήκης Εγγυήσεων και παρεμβατικών δικαιωμάτων σε δεκαπέντε χρόνια (!), αλλά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης το απέρριψε. Διατυπώθηκε, επίσης, ο ισχυρισμός ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στη 1 μετά τα μεσάνυκτα της Πέμπτης για να τον πείσει αλλά ο δεύτερος ήταν ανένδοτος! Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες κρίσιμες ώρες πριν την κατάρρευση της Πενταμερούς ασκούνταν πιέσεις στον Πρόεδρο Αναστασιάδη να συναινέσει χωρίς να συγκεκριμενοποιηθούν οι τουρκικές θέσεις. Τα Ηνωμένα Έθνη και οι Βρετανοί ήθελαν να δεχθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά τις διαβεβαιώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι η Τουρκία θα επιδείξει «ευελιξία» στα θέματα της Ασφάλειας και να υπογραφεί «στρατηγική συμφωνία» στη βάση του περιγράμματος Γκουτέρες. «Και πώς θα παρουσιάσουμε τη συμφωνία με αναφορές για… ευελιξία της Τουρκίας;», είχε διερωτηθεί ο Πρόεδρος. Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα ήταν ενοχλημένος και για το γεγονός ότι Ελλάδα και Κύπρος ήθελαν να καταγραφούν εγγράφως τα συμφωνηθέντα. Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ανέλαβε να συντάξει το κείμενο. Η σύνταξη του κειμένου ήταν θέση Κοτζιά που έγινε αποδεκτή. Μόνο έτσι θα άνοιγε ο δρόμος για συνάντηση των Πρωθυπουργών των εγγυητριών δυνάμεων, όπως υποδείκνυε η Αθήνα. Όταν, λοιπόν, κατά τη σύνταξη του κειμένου έγινε αναφορά στο θέμα των Εγγυήσεων, υπήρξε παρέμβαση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, για τερματισμό αμέσως (immediately) των επεμβατικών δικαιωμάτων. Τότε ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε πως δεν το δέχεται λέγοντας πως η θέση της Άγκυρας είναι 15 χρόνια διατήρησης των Εγγυήσεων και με τη λήξη του χρονοδιαγράμματος να υπάρξει συζήτηση μεταξύ των εμπλεκομένων για αναθεώρηση της Συνθήκης ή όχι.  Ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε πως το συμπέρασμά του από τις διμερείς επαφές που είχε με τον κ. Τσαβούσογλου ήταν πως αποδεχόταν την κατάργηση των Εγγυήσεων.
«Όχι, όχι, δεν είναι αυτή η θέση μας», απάντησε ο Τούρκος ΥΠΕΞ επαναλαμβάνοντας τη θέση του για τα δεκαπέντε χρόνια, τρεις προεδρικές θητείες δηλαδή. Ο Γενικός Γραμματέας είπε πως μπορεί να είχε παρερμηνεύσει τα όσα άκουσε από τον κ. Τσαβούσογλου.
Είναι σαφές πως έχει αρχίσει ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών για το αδιέξοδο στο Κραν Μοντάνα και μάλιστα επιχειρείται από τουρκικής πλευράς και από κύκλους του ΟΗΕ να φορτωθεί στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Και τούτο μετά και τις υποχωρήσεις που έγιναν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης (και στις τέσσερις ελευθερίες) και ενώ η τουρκική πλευρά δεν έχει προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση στα θέματα της Ασφάλειας. Ούτε ο Τσαβούσογλου ούτε και ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, κατέθεσαν απόψεις, πλην γενικών και αόριστων αναφορών. 
Στο μεταξύ, όπως συναφώς πληροφορούμαστε, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, προσανατολίζεται να μην κατατεθεί χωριστή έκθεση για το Κυπριακό και να περιλάβει αναφορές στην έκθεσή του για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Τούτο μπορεί, εάν τελικά γίνει, να ερμηνευθεί πολλαπλώς. Ενδεχομένως να μη θέλει να δώσει τόση σημασία στο αδιέξοδο και να αφήσει ανοικτό παράθυρο για τη συνέχιση της διαδικασίας ενδεχομένως από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. 


    ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ο ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ

    Στην Κύπρο θα βρεθεί την ερχόμενη Δευτέρα, 17 Ιουλίου, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, για να συζητήσει με την κυπριακή κυβέρνηση ζητήματα συντονισμού ενεργειών μετά και το αδιέξοδο στο Κυπριακό. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα φθάσει την Κύπρο από τις Βρυξέλλες, όπου θα συνεδριάσει το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη Λευκωσία θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και θα συζητήσουν για κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο την περίοδο αυτή.

    Φωτο: Κάτια Χριστοδούλου (ΚΥΠΕ)

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου