Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017




Σε εξέλιξη συνάντηση με ΥΠEΞ Τουρκίας

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΠΤΑΗΜΕΡΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ MET' ΕΜΠΟΔΙΩΝ ΣΤΟ ΚΡΑΝ ΜΟΝΤΑΝΑ
«Καμία εγγύηση χωρίς στρατό»
Στις ιδανικές κλιματικές συνθήκες του ελβετικού θέρετρου το μόνο που οργιάζει είναι το παρασκήνιο - Η διπλωματική ακαμψία, κυρίως της τουρκικής πλευράς, καθιστά σχεδόν αδύνατη, για την ώρα, κάθε πρόοδο. «Εμπρηστικές» ως προς τη διαπραγμάτευση οι χθεσινές δηλώσεις Τσαβούσογλου

Ο παράδεισος έχει μετακομίσει στο Κραν Μοντάνα. Ο ήλιος καίει σε έναν καθαρό, καταγάλανο ουρανό, η μαγεία των βουνών και του πυκνόφυτου δάσους ατελείωτη, η ησυχία βασιλεύει παντού και η θερμοκρασία κυμαίνεται γύρω στους 15 βαθμούς. Σε αντίθεση με τις θεϊκές καιρικές συνθήκες του θέρετρου, το κλίμα στη Διάσκεψη για την Κύπρο είναι άστατο. Τη μια μέρα μιλάμε για «φτερούγισμα» των ελπίδων, για το «νερό που μπήκε στ' αυλάκι» και για την «καταλυτική» παρουσία τού γ.γ. του OHE που έδωσε «ώθηση στις συνομιλίες», και την παρ' άλλη ανακαλύπτουμε ότι υπάρχουν δυσκολίες και τα πάντα κινούνται στα όρια της κρίσης.
Η πραγματικότητα είναι πως, μετά την ανταλλαγή εγγράφων, διεξάγεται ένας αγώνας δρόμου μετ' εμποδίων. Ο ένας περιμένει τον άλλο να κάνει την πρώτη κίνηση, ανοίγοντας τα χαρτιά του. Και ναι μεν οι δύο πλευρές τοποθετήθηκαν εφ' όλης της ύλης των θεμάτων, όμως οι άξονές τους δεν μετακινήθηκαν από τις αρχικές τους θέσεις. Στην ουσία, ισχύει εδώ και επτά μέρες η ίδια εικόνα, σε σημείο που διερωτάσαι τι ήρθαμε να κάνουμε στο Κραν Μοντάνα. Επομένως, μπορεί μεν να γίνεται λόγος για κάποιου είδους ώθηση στις συνομιλίες, μπορεί όλοι να ελπίζουν στην επόμενη μέρα, αναμένοντας κίνηση από την άλλη πλευρά, όμως η προσπάθεια είναι «πολύ επίπονη», σύμφωνα με πηγές τόσο της ελληνοκυπριακής όσο και της ελλαδικής αντιπροσωπείας. Η ενόχληση από τις άκαμπτες θέσεις των Τούρκων είναι εμφανής από τις λακωνικές, αλλά αποκαλυπτικές, δηλώσεις των Αναστασιάδη και Κοτζιά, σε αντίθεση με τις άνετες δηλώσεις των Τσαβούσογλου και Ακιντζί.
Γκρίζες ζώνες
Πηγή των Ηνωμένων Εθνών, σε συνομιλία που είχαμε το μεσημέρι και ενώ τουρκοκυπριακά κόμματα ζήτησαν με κοινή δήλωσή τους να επανέλθει άμεσα στο Κραν Μοντάνα ο γ.γ. του OHE «προκειμένου να σώσει τη διαδικασία από τα αδιέξοδα και την επαπειλούμενη κατάρρευση, μας δήλωσε: «Αν δεν δώσουν κάτι οι Τούρκοι στο θέμα των εγγυήσεων και η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν δώσει κάτι στο θέμα του διαμοιρασμού της εξουσίας, δύσκολα θα φτάσουμε σε ακτίνα συμφωνίας. Το ερώτημα «τι μέλλει γενέσθαι» θα μπορεί να απαντηθεί μετά τη σημερινή μέρα, οπόταν αναμένεται να ξεκαθαρίσουν πολλές γκρίζες ζώνες των διαπραγματεύσεων και κανένας πλέον δεν θα βολεύεται με το «μέχρι τώρα πάμε καλά» αφού δεν έχουμε κατάρρευση. Η πείρα από τη μακρά ιστορία του Κυπριακού υπαγορεύει ότι εκεί που όλα φαίνονται χαμένα, ξαφνικά εμφανίζεται ένα χαρτί στο τραπέζι που διαφοροποιεί το κλίμα και αναζωπυρώνει τις ελπίδες. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται αύριο να αφιχθεί στο Κραν Μοντάνα ο Γ.Γ. του OHE Αντόνιο Γκουτέρες.
Οργιώδες παρασκήνιο
Πρέπει να σημειώσουμε ότι στο περιθώριο της Διάσκεψης οι διεργασίες είναι στο φόρτε τους. Πραγματοποιούνται πολυεπίπεδες διαβουλεύσεις ανάμεσα στις πλευρές, αλλά και εντός των δύο αντιπροσωπειών, καθώς και ανάμεσα στα Ηνωμένα Έθνη και τις πλευρές, αλλά και μεταξύ των ιδίων των εγγυητριών και των πλευρών. Το οργιώδες και εντατικό παρασκήνιο φυσιολογικά γεννά διάφορα σενάρια, τα πλείστα βεβαίως είναι επιστημονικής φαντασίας.
Τα σενάρια αυτά διακινούνται ανά πάσα στιγμή μέσω ιστοσελίδων με αποτέλεσμα να επικρατεί ένα δημοσιογραφικό αλαλούμ. Αφήστε που σκοπίμως -οι Τούρκοι κυρίως- διαδίδουν πολλά και διάφορα δημιουργώντας ένα όργιο φημών και εικασιών. Σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να λειτουργεί η λογική (η οποία είναι επιστημονικός κλάδος και διδάσκεται στα Πανεπιστήμια και γι’ αυτό δεν είναι και τόσο «κοινή» στην εποχή μας) προκειμένου να εξάγονται σωστά συμπεράσματα. Σε μια διαδικασία συνεχιζόμενη πολλά μπορεί να συμβούν από σύνοδο σε σύνοδο. Άλλωστε, αυτό δεν υποδεικνύει και η μέθοδος του πάρε-δώσε; Αυτό δεν υπονοεί και η δήλωση του προέδρου Αναστασιάδη σε σχέση με τη «λάμψη»; 
Υπονομεύοντας τη διαπραγμάτευση
ΑΔΙΑΛΛΑΚΤΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ η στάση της Τουρκίας στο θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, θέτοντας σε κίνδυνο το αποτέλεσμα της Διάσκεψης. Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε σε Ελληνοκύπριους δημοσιογράφους ότι «μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις, δεν είναι αφετηρία συζήτησης», ενώ ταυτόχρονα ζήτησε να συζητηθούν όλα τα θέματα υπό μορφή πακέτου, με την παρουσία του γ.γ. του OHE, Αντόνιο Γκουτέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσαβούσογλου, απαντώντας στην ερώτηση του Νίκου Κοτζιά, «Γιατί θέλετε να κρατήσετε τη Συνθήκη Εγγυήσεων και τα παρεμβατικά δικαιώματα; Πώς το εννοείτε; Θα κάνετε χρήση τους;», απάντησε: «Ναι θέλουμε να κρατήσουμε τα παρεμβατικά δικαιώματα για να μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε. Δικαίωμα επέμβασης θα ισχύει μέχρι οι Τουρκοκύπριοι να αισθανθούν ασφαλείς». Η στάση αυτή, αν δεν είναι διαπραγματευτική τακτική που θα αλλάξει στην πορεία, θα οδηγήσει με βεβαιότητα σε υπονόμευση των διαπραγματεύσεων και αδιέξοδο, με ευθύνη της Άγκυρας.
 ΑΠΟΣΤΟΛΗ
Του ΑΚΗ ΦΑΝΤΗ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
Ν.Ζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου