Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

Η μεγάλη πορεία ανησυχεί τον Ερντογάν

Στην τελική ευθεία μπαίνει το ταξίδι διαμαρτυρίας 425 χλμ. (για τη φυλάκιση βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης) από την Άγκυρα στην Κωνσταντινούπολη υπό τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου - Έντονη κυβερνητική ανησυχία λόγω κλιμάκωσης του αντικυβερνητικού παλμού
Εντεινόμενος εκνευρισμός στην ισλαμοσυντηρητική ηγεσία της Τουρκίας και βάσιμοι φόβοι για προβοκάτσιες «συνοδεύουν» πια τη μεγάλη «Πορεία για τη Δικαιοσύνη», που -υπό το γενικό πρόσταγμα της κεμαλικής αξιωματικής αντιπολίτευσης του CHP- ξεκίνησε στις 15 Ιουνίου από την Άγκυρα και αναμένεται να καταλήξει την Κυριακή έξω από τη φυλακή Μάλτεπε της Κωνσταντινούπολης. Εκτός απρόοπτου βέβαια...
Η πορεία οργανώθηκε με πρωτοβουλία του ηγέτη του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιβολή 25ετούς κάθειρξης και τη φυλάκιση του βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ενίς Μπερμπέρογλου με την κατηγορία ότι έδωσε στην αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Cumhuriyet οπτικό υλικό από το μέγα σκάνδαλο του 2014, με τη μεταφορά όπλων από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες σε αντικαθεστωτικούς στη Συρία.
Καθώς όμως η πορεία των συνολικά 425 χλμ. μπαίνει πια στην τελική ευθεία, ο αντικυβερνητικός παλμός της κλιμακώνεται. Το πλήθος ολοένα και αυξάνει. Και ο χαρακτήρας της γίνεται πολυσυλλεκτικός, με τη συμμετοχή ακτιβιστών, μελών της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και στελεχών σχεδόν από όλο το πολιτικό φάσμα της χώρας, που εδώ κι έναν χρόνο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος κυβερνάται με προεδρικά διατάγματα και βρίσκεται σε μόνιμη κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
 
Και πρώην αντιπρόεδρος
Από τις παρουσίες που έχουν προκαλέσει μεγάλη αίσθηση είναι αυτές του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ερντογάν, Αμπντουλατίφ Σενέρ, και της ηγέτιδας της αποσχισθείσας πτέρυγας από το ακροδεξιό ΜΗΡ, Μεράλ Ακσενέρ. Αντιπροσωπεία στην πορεία στέλνει εν τω μεταξύ και το φιλοκουρδικό-αριστερό HDP, με τον φυλακισμένο για «τρομοκρατία» συμπρόεδρό του, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, να απευθύνει χθες από το κελί του στην Αδριανούπολη έκκληση για «ένωση όλων των αντιπολιτευόμενων ομάδων» στην Τουρκία.
«Για ορισμένους, η διαδήλωση έχει τεράστια συμβολική αξία, εμπνέοντος συγκρίσεις με την "Πορεία του Αλατιού" της οποίας είχε ηγηθεί το 1930 ο Μαχάτμα Γκάντι, διαμαρτυρόμενος κατά της βρετανικής αποικιοκρατίας» , παρατηρεί στους New York Times ο βραβευμένος δημοσιογράφος Πάτρικ Κίγκσλεϊ, ο οποίος καλύπτει εκ του σύνεγγυς την πορεία.
Καθώς η διαδρομή της περνά από εκλογικά προπύργια του ΑΚΡ, περιγράφει, οι αντιδράσεις του κόσμου είναι ανάμεικτες. Άλλοι βγαίνουν στα μπαλκόνια χειροκροτώντας ή κάνοντας το σήμα της νίκης. Άλλοι ρίχνουν κατάρες. Κάποιος άφησε επιδεικτικά μία σφαίρα στον δρόμο. Ένας άλλος παράτησε ένα φορτηγό γεμάτο κοπριά δίπλα στο σημείο όπου θα κατασκήνωναν οι οδοιπόροι διαδηλωτές για να ξεκουραστούν το βράδυ.
 
Δαιμονοποίηση
Έχοντας ήδη επιχειρήσει να απαξιώσει τη μεγάλη κινητοποίηση, «ο πρόεδρος Ερντογάν υπαινίχθηκε ακόμη και το ενδεχόμενο σύλληψης του Κιλιτσντάρογλου», γράφει ο Κίγκσλεϊ. «Προς το παρόν, το κράτος επιτρέπει τη συνέχιση της πορείας, παρέχοντας προστασία με ομάδα αστυνομικών και μέλη της στρατοχωροφυλακής».
«Όσο κι εάν ο Ερντογάν αποστρέφεται την εικόνα χιλιάδων αντικυβερνητικών διαδηλωτών να συρρέουν στην Κωνσταντινούπολη», επισημαίνει, «αναλυτές υποστηρίζουν ότι πιθανόν αισθάνεται ότι θα χάσει πολύ περισσότερα εάν επιχειρήσει να διαλύσει το πλήθος, ηρωοποιώντας έτσι τον Κιλιτσντάρογλου»...
Αντ' αυτού, η ηγεσία της Άγκυρας επιχειρεί τώρα να τον δαιμονοποιήσει. «Καταχρώμενο την έννοια της δικαιοσύνης, το CHP συγκαλύπτει την απόπειρά του να δημιουργήσει χάος», δήλωσε χθες στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ, Μαχίρ Ουνάλ, κατηγορώντας ευθέως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι επιβουλεύεται την ενότητα της Τουρκίας και προσωπικά τον Κιλιτσντάρογλου ότι είναι «φερέφωνο» ξένων κύκλων.

Της ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΒΕΡΓΟΛΙΑ  Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου