Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Έτοιμο να ανοίξει πυρ το «ηλεκτρομαγνητικό κανόνι» των ΗΠΑ



Άρλινγκτον, Βιρτζίνια
Ένα φουτουριστικό όπλο που χρησιμοποιεί ηλεκτρικό ρεύμα για να επιταχύνει μεταλλικά βλήματα στα Mach 6 βγήκε από το εργαστήριο και είναι έτοιμο για δοκιμές με πυρά κατά ριπάς, ανακοίνωσε το Γραφείο Ναυτικής Έρευνας του αμερικανικού ναυτικού.

Αντί για εκρηκτικές ουσίες, το ηλεκτρομαγνητικό κανόνι χρησιμοποιεί ρεύμα υψηλής τάσης για να εκτοξεύσει μεταλλικά βλήματα βάρους 20 κιλών. Χάρη στην υψηλή ταχύτητα που αναπτύσσουν, γύρω στα 7.350 χιλιόμετρα την ώρα, τα βλήματα αυτά μπορούν να καταστρέφουν το στόχο χωρίς εκρηκτική γόμωση.

Το σύστημα, γνωστό ως railgun («όπλο σταθερής ράγας» σε ελεύθερη απόδοση) δεν μοιάζει με συμβατικό πυροβόλο: αποτελείται από δύο παράλληλες ηλεκτροφόρες ράγες, τοποθετημένες σε έναν σταθερό μεταλλικό σκελετό σε μέγεθος ημιφορτηγού.

Χοντρά μαύρα καλώδια τροφοδοτούν τις ράγες με ρεύμα για να δημιουργήσουν ηλεκτρικό πεδίο και να επιταχύνουν το αγώγιμο μεταλλικό βλήμα, το οποίο εξέρχεται από το όπλο μαζί με υπέρθερμο, ιονισμένο αέριο (πλάσμα).

Με στόχο να βελτιώσει το σύστημα ώστε να εκτοξεύει «πολλά» βλήματα ανά λεπτό, το ναυτικό μεταφέρει το όπλο σε πεδίο βολής όπου θα συνεχιστούν οι δοκιμές.

Η ισχύς θα αυξηθεί σταδιακά από τα 20 megajoule φέτος στα 32 megajoule του χρόνου.

Ένα megajoule ισοδυναμεί με την ενέργεια που θα απελευθέρωνε ένα όχημα του ενός τόνου αν προσέκρουε σε τοίχο με ταχύτητα 160 χιλιομέτρων την ώρα.
Newsroom ΔΟΛ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου