Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Στρατιωτικό Μουσείο Κομοτηνής: Το Μουσείο των Αγώνων. | ΘΡΑΚΗ

Το Στρατιωτικό Μουσείο Κομοτηνής άνοιξε τις πύλες του στο κοινό, στις 14 Μαΐου του 2011 παρουσια του Αρχηγου ΓΕΣ Αντιστρατηγου Φραγκουλη Φραγκου,που με εντολη του  και την αμέριστη φροντίδα του υλοποιήθηκε η δημιουργία Τα εγκαίνια συνεπεσαν με την επέτειο των Ελευθερίων της Θράκης, προκειμένου να αποτισουν ελάχιστο   φόρο τιμής σε όλους εκείνους που είτε από τη θέση ενός στρατιωτικού γραφείου είτε από τα χαρακώματα της μάχης οργάνωναν και διενεργούσαν με τον κατάλληλο κάθε φορά τρόπο, επιτυγχάνοντας έτσι τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στην έκβαση της μάχης. Στεγάζεται σε χώρο των κτιριακών εγκαταστάσεων του στρατοπέδου «Μουζιοπούλου».
     Το Στρατιωτικό Μουσείο ήταν το κομμάτι που συμπλήρωσε όχι μόνο το πολιτιστικό αλλά και εν γένει το πνευματικό πάζλ της περιοχής γεμίζοντας το κενό που υπήρχε στο κομμάτι αυτό της ιστορίας. Αποτελεί ομολογουμένως ένα στολίδι για την πόλη της Κομοτηνής και λόγω των πολύ σημαντικών εκθεμάτων του (που παρόμοια δε συναντάς εύκολα στη γύρω περιοχή) αλλά και γιατί εμφανίζει το στοιχείο της συμπληρωματικότητας χρονολογικά και σε σύγκριση με τα υπόλοιπα Μουσεία της πόλης. Τέλος, η ίδια του η ύπαρξη έχει διευρύνει τους πολιτιστικούς ορίζοντες της Κομοτηνής και έχει φέρει, έστω και από περιέργεια, στην πόλη επισκέπτες από ολόκληρη την Ελλάδα, που όπως φαίνεται και από τα ίδια τους τα λεγόμενα στο βιβλίο εντυπώσεων, μόνο τα καλύτερα έχουν να πουν.
     Στο Μουσείο φιλοξενούνται εκθέματα από τους αγώνες των Ελλήνων, αρχής γενομένης της Ελληνικής Επανάστασης και ολοκληρώνοντας το ταξίδι με το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο συνδυασμένο και με πιο πρόσφατα αντικείμενα. Στο ισόγειό του συγκεκριμένα, ο επισκέπτης θα συναντήσει κάποιες σύγχρονες στολές των Στρατιωτικών Σχολών όπως και διάφορα σημαντικά μετάλλια όχι μόνο σύγχρονα αλλά και εκείνα από τους δύο μεγαλύτερους πολέμους της πρόσφατης παγκόσμιας ιστορίας. Στο δεύτερο όροφο του κτιρίου, ο επισκέπτης θα έρθει σε επαφή με στολές, οπλισμό, αντικείμενα στρατιωτικής χρηστικής αξίας και όχι μόνο, αλλά και με εκθέματα σπάνια που δεν συναντά εύκολα κανείς. Στον προαύλιο χώρο, η ιστορία ζωντανεύει μέσω των πυροβόλων, των αρμάτων και των οχημάτων που συμμετείχαν στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και έπειτα, συλλογή που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από αυτές άλλων μεγαλύτερων μουσείων.
     Στο χώρο του Μουσείου υπάρχει μία αίθουσα προβολών, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αυτή όπως και οι υπόλοιποι χώροι, και ως αίθουσα διδασκαλίας της ιστορίας για σχολεία, καθώς υπάρχει και η δυνατότητα προβολής εκπαιδευτικού υλικού αλλά και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα εκθέματα το μάθημα δεν θα γίνει απλά πιο ζωντανό αλλά και πιο ουσιαστικό. Φυσικά άξια λόγου είναι και η ύπαρξη της Αίθουσας Περιοδικών Εκθέσεων, η οποία κατά καιρούς φιλοξενεί διάφορες σημαντικές εκθέσεις όπως αυτή του Ελληνοτουρκικού Πολέμου του 1897, της έκθεσης μοντελισμού του συλλόγου μοντελιστών Καβάλας και της έκθεσης φωτογραφίας και ζωγραφικής με θέμα τους Βαλκανικούς Πολέμους. Σε γενικές δηλαδή γραμμές ο χώρος προσφέρεται από κάθε άποψη και οι δυνατότητές του πολλές και χαρακτηριστικά εντυπωσιακές, σε πλήρη αναλογία και αρμονία με τα εκθέματα που περιέχει.
     Η βιβλιοθήκη του Στρατιωτικού Μουσείου Κομοτηνής αποτελείται από πλήθος ελληνικής αλλά και ξενόγλωσσης βιβλιογραφίας η οποία καλύπτει μεγάλο εύρος όλων των επιστημών και όχι μόνο της ιστορίας. Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι χάρη και στις ευγενικές δωρεές ιδιωτών τα εκθέματα του Μουσείου εμπλουτίζονται διαρκώς, ανανεώνοντας την συλλογή του και δίνοντας έναν πιο σπάνιο χαρακτήρα σε αυτά.
***
Η θέση του Μουσείου στον χάρτη –> http://wikimapia.org/21870412/el/21-Ταξιαρχία-Στρατιωτικό-Μουσείο-Κομοτηνής
Οι πληροφορίες για το Μουσείο είναι από το Γενικό Επιτελείο Στρατού –> http://www.army.gr/default.php?pname=str_mou_komotinis&la=1 
Η εικόνα είναι από http://www.modelclub.gr/forums/index.php?topic=20313.0 όπου μπορείτε να δείτε πολλές φωτογραφίες του εσωτερικού και εξωτερικού χώρου του Μουσείου.
Σύντομος σύνδεσμος -shortlink- άρθρου: http://wp.me/p4otm4-a6
Advertisements

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου