Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

Στις ΗΠΑ, με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων ο ΓΕΕΘΑ

Τριήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ πραγματοποιεί ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης, όπου θα έχει σειρά συναντήσεων στο πλαίσιο του OHE, αλλά και σε διμερές επίπεδο. Σήμερα ο κ. Αποστολάκης θα συναντηθεί με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ Τζόζεφ Ντάνφορντ, με τον οποίο θα συζητήσουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Δεδομένου ότι και οι δύο αρχηγοί προέρχονται από κλάδους των Ειδικών Δυνάμεων και συγκεκριμένα τις Υποβρύχιες Καταστροφές, διευκολύνεται αρκετά το βασικό θέμα της συζήτησης που θα έχουν σήμερα. Θα εξεταστούν οι τρόποι επέκτασης των συνεκπαιδεύσεων ανάμεσα σε αμερικανικές και ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις σε ελληνικό έδαφος. Σε αυτό το πλαίσιο, οι Αμερικανοί έχουν ήδη δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το έργο του Κέντρου Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ - NMIOTC) στη Σούδα Χανίων, το οποίο λειτουργεί ως χώρος εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης για στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων.
Οι Αμερικανοί έχουν επανειλημμένως εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για τη διεύρυνση της συνεργασίας στο ζήτημα των Ειδικών Δυνάμεων, κίνηση που λόγω συγκυρίας ευθυγραμμίζεται πλήρως και με τις προτεραιότητες του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο οποίος πιστεύει ότι οι μικρές, ευκίνητες μονάδες με εξειδίκευση στον ανορθόδοξο πόλεμο είναι μέρος της απάντησης για την ελληνική άμυνα και ασφάλεια. Υπενθυμίζεται ότι οι Αμερικανοί ήδη σχεδιάζουν να μεταφέρουν απόσπασμα και σταδιακά μόνιμη βάση βατραχανθρώπων (Navy Seals) στη Σούδα. Η συνάντηση του κ. Αποστολάκη με τον κ. Ντάνφορντ αποτελεί, επίσης, την ανώτατη δυνατή επιβεβαίωση της εύρυθμης λειτουργίας των στρατιωτικών διαύλων ανάμεσα σε Αθήνα και Ουάσιγκτον.
Αύριο και μεθαύριο (6 και 7 Ιουλίου) ο κ. Αποστολάκης θα συμμετάσχει στη δεύτερη διάσκεψη του OHE στη Νέα Υόρκη σε επίπεδο Α/ΓΕΕΘΑ, με αντικείμενο τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο της διάσκεψης (η πρώτη αντίστοιχη είχε πραγματοποιηθεί το 2015), θα συζητηθούν οι επιχειρήσεις σε περιβάλλον «Τέταρτης Γενιάς» (4th Generation Warfare) για την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών και τρομοκρατίας. Σημειώνεται, τέλος, ότι και χθες καταγράφηκε τουρκική δραστηριότητα πάνω από το Αιγαίο. Συγκεκριμένα, καταγράφηκε στις 15.50 στα νότια της Λέσβου εικονική αερομαχία ανάμεσα σε δύο οπλισμένα τουρκικά F-16 και δύο ελληνικά Μιράζ-2000 που είχαν απογειωθεί από τη Σκύρο.
 ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου