Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

Θα κατασκευάσουμε αεροπλανοφόρο, μακάρι να μην βασκαθούμε !





Αγαπητοί αναγνώστες μου
Χώρες σαν τη δική μας, που να μοιράζεις υποσχέσεις με την κουτάλα, είναι πολύ εύκολη υπόθεση να βρεις. Οι άνθρωποι συχνά αιμορραγούν απ’ αυτές τις υποσχέσεις και αρχίζουν τις πραγματικές σκέψεις.
Για παράδειγμα λέτε ότι: «Έϊ πατριώτες μου, λίγο απέμεινε. Το δυνατόν συντομότερο θα κατασκευάσουμε στην Τουρκία το δικό μας αεροπλανοφόρο και θα τα καθελκύσουμε στη θάλασσα !...».
Γι’ αυτούς που επί χρόνια σας ψήφιζαν, ποτέ δεν τους έρχεται στο μυαλό να σας ρωτήσουν:
«Αδερφέ μου τι είδους δουλειά είναι αυτή? Πως θα κατασκευάσουμε αεροπλανοφόρο? Που θα βρεθούν τόσα λεφτά?... Υποθέτω ότι έχετε κάνει υπολογισμούς, αυτό το αεροπλανοφόρο σε τι θα μας χρησιμεύσει? Θα το στείλουμε να πολεμήσει στον Ινδικό ωκεανό?»
* * *
Ο ένδοξος παγκόσμιος ηγέτης μας (Ερντογάν), πριν λίγες μέρες έκανε μια δήλωση… Σχεδόν αποτελούνταν από μια φράση !
«Θα κάνουμε το δικό μας αεροπλανοφόρο»
Είναι λόγια που στερούνται σοβαρότητας και μακριά από τις πραγματικότητες των χωρών και των κρατών.
Τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ του αξιότιμου μεγάλου ηγέτη μας, το έκαναν αμέσως πρωτοσέλιδα..
Ο δικός μας οικονομικός αρθρογράφος της εφημερίδας μας Μουράτ Μουράτογλου, έγραψε χθες ένα πολύ ωραίο άρθρο και σχεδόν χτύπησε στο πρόσωπο τα φιλοκυβερνητικά μέσα με τις πικρές πραγματικότητες. Έλεγε τα εξής:
«Προφανώς η κυβέρνηση έπρεπε να βρει νέες ιδέες. Οι παλιές πλέον δεν κόβονταν. Η κυβέρνηση θα χειριζόταν την κατάσταση με το αεροπλανοφόρο. Άντε, ας πούμε ότι κατασκευάσαμε αεροπλανοφόρο. Μεταξύ μας θα είναι καλό, θα συμπεριλαμβανόμαστε μεταξύ των χωρών που έχουν τέτοιο πλοίο και που δεν ξεπερνούν τα δάκτυλα του ενός χεριού και μήπως μ’ αυτές τις χώρες θα  χαλάσουν οι σχέσεις μας? Διευθετήσαμε τη Δαμασκό και τώρα θα πάμε να κάνουμε την προσευχή της Παρασκευής στο Άμστερνταμ?
Αλήθεια τι κάνουμε?
Προσανατολισμός θα είναι το Κατάρ?»
* * *
Η δουλειά δεν τελειώνει φυσικά με την κατασκευή του αεροπλανοφόρου. Αυτό θα πρέπει να υπηρετείται από χιλιάδες προσωπικό, το οποίο θα πρέπει να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένο. Επιπλέον τα δικά μας αφη F-16 που έχουμε στα χέρια μας, δεν υπάρχει πλοίο για προσγείωση. Τώρα τα αεροπλανοφόρα, είναι ακόμα πιο σύγχρονα, στα οποία μπορούν να προσγειωθούν και να απογειωθούν προηγμένα αφη.
Ωστόσο ποιο είναι το κόστος αυτού του νέου συστήματος των αφών?
Και αφήστε το κόστος σε μια πλευρά αλλά επειδή αυτά τα αεροπλάνα κανείς δεν θα μας τα χαρίσει, ακόμα και αν τυπώναμε χρήματα, άραγε θα μας τα πωλούσαν?

* * *
Εσύ εδώ κάθε μέρα κάνεις το μάγκα με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, τη Γερμανία, τη Γαλλία κλπ, όταν κάνεις επίδειξη δύναμης, μετά θα πας στην πόρτα αυτών και ικετευτικά και παρακλητικά θα πεις «Αμάν αδερφέ μου πούλησε σε μένα την τεχνολογία…»
Αυτό πάει πολύ ..
Φυσικά όταν δεν είσαι κάτοχος της τεχνολογίας του αεροπλανοφόρου, δεν μπορείς να κατασκευάσεις ούτε την τουαλέτα του.
* * *
Ο αξιότιμος πρόεδρός μας και αρχηγός του ΑΚΡ βγαίνει κάθε μέρα στη μέση και δίνει στο λαό εκθαμβωτικές υποσχέσεις.
Εντάξει, από το στόμα του που βγαίνουν αυτά τα λόγια, ακριβώς δίπλα του που βρίσκονται οι σύμβουλοί του κλπ, αυτά δεν τα ξέρουν εκ των προτέρων?
Ή μήπως ο κύριος αυτός δεν τους συμβουλεύεται για κανένα θέμα?
Απέναντι στο λαό κάθε φορά έτσι τυχαία βγαίνει?
Ο καθένας από τους συμβούλους  και τους ανθρώπους του κοντινού του περιβάλλοντος, λαμβάνει πολύ υψηλές αποδοχές από το κράτος, αλλά ποιος είναι ο ρόλος τους?
Κύριοι δεν θα έπρεπε κάποιος από σας να τον σταματήσει, να του εξηγήσει, τι γίνεται και τι δεν γίνεται?
* * *
Λένε ότι θα κάνουμε αεροπλανοφόρο !
Με τι, με τι χρήματα θα τι κάνετε κύριοι?
Το κόστος ενός αεροπλανοφόρου, είναι τουλάχιστον 20 δις δολάρια.
Αν πείτε για το κόστος των αεροσκαφών τελευταίου τύπου που θα προσγειώνονται και θα απογειώνονται πάνω σ’ αυτό, θα είναι άλλο ένα τόσο κόστος.
Υπάρχουν και άλλα…
Με το να κάνεις μόνος σου ένα αεροπλανοφόρο, η δουλειά δεν τελειώνει εκεί.
Αυτό για να το προστατεύσεις στη θάλασσα, είσαι υποχρεωμένος να κατασκευάσεις πολεμικά σκάφη, σκάφη υποστηρίξεως, υποβρύχια.
Εάν ο αξιότιμος παγκόσμιος ηγέτης μας έλεγε: «Ω αδελφέ μου, κάθε λέξη που βγαίνει από το στόμα μου μην την παίρνεις στα σοβαρά. Ποιος θα κάνει αεροπλανοφόρο, ποιοι είμαστε εμείς…», τότε δεν υπάρχει θέμα.
Δεν το λαμβάνουμε στα σοβαρά, έγινε και τελείωσε…
Και λέμε «σκοπός του κυρίου Ρετζέπ, είναι να του δώσουν τη ψήφος τους αγράμματοι άνθρωποι, οι φανατικές μάζες που δεν μπαίνουν στον κόπο να σκεφτούν λίγο περισσότερο, για να τους εξαερώσει…»
Όμως ταιριάζει σε έναν παγκόσμιο ηγέτη, να λέει τέτοιες επιπόλαιες και αντιφατικές υποσχέσεις…
* * *
Εγώ θα πω σε σας ένα άλλο πράγμα !
Στην πραγματικότητα η Τουρκία έχει ένα «αεροπλανοφόρο».
Αυτό το αεροπλάνο δεν έχει κατάστρωμα κλπ, όμως όλος ο κόσμος έτσι το  περιγράφει.
Ποιο είναι αυτό?
Η Κύπρος.
Βρίσκεται ακριβώς στην καρδιά της Μεσογείου, στο χώρο των δικών μας συμφερόντων, προστατεύεται από τους στρατιώτες μας και είναι μια αποτρεπτική  στρατιωτική βάση μας, μεγαλύτερη από 30 αεροπλανοφόρα. Ακόμα και αν μια μέρα των ημερών αποκτήσουμε ένα αεροπλανοφόρο, αυτό το πλοίο σε κάθε περίπτωση, υποθέτω ότι δεν θα το στείλουμε να πολεμήσει πέρα στους ωκεανούς..
Στο παρελθόν αυτό το έκανε η Αγγλία, που έστειλε το στόλο της το 1982, συμπεριλαμβανομένου και αεροπλανοφόρου, πέραν από τον ωκεανό, στα  νησιά Φόκλαντ, μετά την κατάληψή τους από την Αργεντινή.
Ας αφήσουμε όμως τις ιστορίες με το αεροπλανοφόρο σε μια άκρη και ας διεκδικήσουμε την Κύπρο. Το 1974 αυτή μας κόστισε 497 νεκρούς
Εφημερίδα «Σοζτζιού» της 6 Ιουλ 2017 Εμίν Τσιόλασιαν            Μετάφραση: Χαρ. Καραγκιοζούδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου