Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

Ο ΑΙΝΤΕ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΟ ΠΟΛΥ ΑΜΕΣΟ ΜΕΛΛΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

«Δεν έχω ακούσει κάτι που να υποδηλώνει ότι θα υπάρξει εξέλιξη στο πολύ άμεσο μέλλον» ανέφερε ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Εσπεν Μπαρθ Αιντε. Επίσης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτήν τη στιγμή «διανύουμε περίοδο καταλαγιάσματος (cool off)». 

Ο νορβηγός διπλωμάτης είπε ότι η έκθεση του γ.γ. του ΟΗΕ για τη διάσκεψη στο Κραν Μοντανά θα είναι «ενδελεχής και ειλικρινής». Συντάκτης της έκθεσης θα είναι ο κ. Αιντε και γι' αυτό είχε τη Δευτέρα χωριστές συναντήσεις με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων. 

Για τους λόγους αποτυχίας στο Κραν Μοντανά ο ίδιος δήλωσε: «Πλησιάσαμε πιο κοντά στην ουσία, αλλά δεν νιώθαμε ότι είχαμε την ίδια εξέλιξη όσον αφορά το γενικό αίσθημα εμπιστοσύνης και ετοιμότητας. Κατορθώσαμε τις πρώτες ημέρες να συμφωνήσουμε ότι υπήρχαν έξι συγκεκριμένα ερωτήματα που έπρεπε να διευθετηθούν: δύο για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις και τέσσερα για τα εσωτερικά θέματα».

«Ανοίγματα και από τις δυο πλευρές»

«Οταν προσπαθήσαμε να ενώσουμε όλο το πακέτο μαζί, δεν ήταν δυνατόν και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ με τη συγκατάθεση των συμμετεχόντων έκλεισε τη διάσκεψη, λέγοντας ότι δεν είχαμε το επιθυμητό αποτέλεσμα» υπογράμμισε ο κ. Αιντε.

Σε ερώτηση για τις δημόσιες δηλώσεις του για «ανοίγματα» της ελληνοκυπριακής πλευράς και κατά πόσο δεν έχει τίποτα να πει για τις προτάσεις και τη συμπεριφορά της τουρκοκυπριακής πλευράς, απάντησε ότι ο κ. Ακιντζί, ο διαπραγματευτής Οζντίλ Ναμί και η ομάδα του υπήρξαν «πολύ σοβαροί και πολύ προσηλωμένοι, και επεξεργάστηκαν πολλές ιδέες κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, καθώς και στο Κραν Μοντανά». 

Εγιναν, σημείωσε, «ανοίγματα από την ελληνοκυπριακή πλευρά και από την τουρκοκυπριακή πλευρά».
http://www.tanea.gr/news/politics/article/5461754/o-ainte-den-blepei-kapoia-ekseliksh-sto-poly-ameso-mellon-gia-to-kypriako/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου