Σάββατο 3 Ιουνίου 2017

New York Times :"Τερματίζοντας την συνεχιζόμενη κρίση χρέους της Ελλάδας"

newsit.gr
Στις 18 Μαίου, το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε υπάκουα έναν νέο γύρο μέτρων λιτότητας που περιλάμβανε αύξηση της φορολόγησης και περικοπές συντάξεων. Παρ’ όλα αυτά, οι πιστωτές της Ελλάδας που συναντήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες απέτυχαν ντροπιαστικά να συμφωνήσουν στην εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος που χρειάζεται για να εμποδίσουν την χρεοκοπία της Ελλάδας.
Μεγάλο μέρος της ευθύνης βαρύνει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον γερμανό υπουργό Οικονομικών και μέλος του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της Άνγκελα Μέρκελ.

Ο κ. Σόιμπλε αντιτίθεται στην παραχώρηση ελάφρυνσης χρέους προς την Ελλάδα, όπως άλλωστε και πολλοί γερμανοί ψηφοφόροι που πρόκειται να προσέλθουν στις κάλπες τον Σεπτέμβριο. Κάποιοι στην Γερμανία έχουν συνειδητοποιήσει την πραγματικότητα. 
"Στην Ελλάδα πάντα δινόταν η υπόσχεση για ελάφρυνση όταν υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις" δήλωσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Σίγκμαρ Γκάμπριελ στις 22 Μαίου. "Τώρα πρέπει να τηρήσουμε αυτή την υπόσχεση".

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, εξέφρασε την υποστήριξή του σχετικά με το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την προηγούμενη εβδομάδα (σ.σ. διαβάστε εδώ όα ειπώθηκαν στην τηλεφωνική συνομιλία).

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ελπίζουν να φτάσουν σε συμφωνία κατά το Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Τα κυριότερα εμπόδια είναι οι όροι κάτω από τους οποίους θα συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς και πόσο διατεθειμένη θα είναι είναι η Γερμανία να υποχωρήσει.

Μια αποτυχία εξεύρεσης συμφωνίας θα ήταν καταστροφική για την Αθήνα και ένα απίστευτο στίγμα για την Γερμανία, η αδιαλλαξία της οποίας στερεί από την Ελλάδα τη μόνη σταθερή λύση για τα βάσανά της: Την οικονομική ανάπτυξη.

Πηγή: nytimes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου