Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Οι Financial Times προτείνουν: Η πΓΔΜ να ονομασθεί «Παιονία»

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ
«Σε μια εποχή που η Αθήνα και τα Σκόπια προσπαθούν εδώ και χρόνια να βρουν μια λύση αποδεκτή και από τις δύο πλευρές για το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ (FYROM),  έχει έρθει μια ενδιαφέρουσα πρόταση από την εφημερίδα ‘Financial Times’», γράφει η ‘αλβανική ραδιοτηλεόραση’/’radio televizioni Shqiptar’, στην ηλεκτρονική της σελίδα.
«Λόγω της σημασίας για την επίτευξη σταθερότητας στα Βαλκάνια, προτείνω το νέο όνομα να είναι ‘Παιονία’.Οι κάτοικοι θα πρέπει να είναι πού υπερήφανοι για αυτό το όνομα, γιατί σε αντίθεση με τη Μακεδονία, η Παιονία ποτέ δεν αναγνώρισε πίστη στο Μεγάλο Βασιλιά της Περσίας τον 5ο π.Χ. αιώνα», σημειώνει ο συγγραφέας Μάλκομ Σπένσερ (Malcolm Spencer) από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.
Αυτό το όνομα μπορεί επίσης να είναι αποδεκτό από τους Αλβανούς, επειδή η ιστοριογραφία αναφέρει ότι στην Παιονία κατοικούνταν ομάδες φυλών Ιλλυριών, οι οποίες ζούσαν στην άνω κοιλάδα του ποταμού Αξιού και στα παραποτάμια του.
Η Παιονία συνόρευε με τη Δαρδανία και μετά τη ρωμαϊκή κυριαρχία, ήταν μια από τις αυτόνομες επαρχίες  που δημιουργήθηκαν από τους εισβολείς και έπαψε να υπάρχει ως ξεχωριστό βασίλειο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου