Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Ποιο μήνυμα στέλνει ο Τραμπ στον Ταγίπ Ερντογάν με τη σύλληψη των πολιτικών του φίλων

Μιχάλης Ιγνατίου
Η σύλληψη δύο Τούρκων πολιτών, που ήταν μέλη της ομάδας των μπράβων, οι οποίοι αιματοκύλισαν τους χώρους έξω από την πρεσβευτική κατοικία της Τουρκίας, στην Ουάσιγκτον, πέραν της δικαστικής σημασίας, είναι μία σοβαρή πολιτική κίνηση από την πλευρά της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ.

Ενώ οι πάντες, μέσα στην καθημερινότητά τους, είχαν ξεχάσει ότι ένας ξένος ηγέτης, ο αυταρχικός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μία ξένη χώρα, τις Ηνωμένες Πολιτείες, είχε δώσει εντολή ξυλοδαρμού Αμερικανών διαδηλωτών κουρδικής και αρμενικής καταγωγής, που διαμαρτύρονταν με ειρηνικά μέσα, οι αμερικανικές υπηρεσίες έκαναν τη δουλειά τους, και την έκαναν καλά.

Ερεύνησαν με προσοχή τα γεγονότα, πήραν εκατοντάδες καταθέσεων από αυτόπτες μάρτυρες, είδαν όλα τα βίντεο και τις φωτογραφίες, μίλησαν με δημοσιογράφους, φωτογράφους και κάμεραμεν, και κατέληξαν σε συμπεράσματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχω από σοβαρή πηγή στην αμερικανική πρωτεύουσα, η ανάλυση των βίντεο ενοχοποιεί αυτόν τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν.
Οι αμερικανικές υπηρεσίες ταυτοποίησαν όλους όσους συμμετείχαν στα επεισόδια, γνωρίζουν ονόματα, ημερομηνίες γεννήσεως, αριθμούς διαβατηρίων και διευθύνσεις.

Όπως θα δείτε σε άλλο ρεπορτάζ, για να φτάσουν στις συλλήψεις, υπήρξε αγαστή συνεργασία του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, με τις μυστικές υπηρεσίες και την Μητροπολιτική Αστυνομία της Ουάσιγκτον.
Τις επόμενες 24 με 48 ώρες, πιθανότατα και σήμερα, αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις, με καταδικαστικό τρόπο για όσους συμμετείχαν στα αιματηρά επεισόδια, αλλά και τους ηθικούς αυτουργούς.
Όσο και να σας κάνει εντύπωση, γι’ αυτό που θα καταθέσω, σε τούτη τη χώρα οι θεσμοί λειτουργούν και ειδικά η Δικαιοσύνη, η οποία δεν χαλιναγωγείται από την κυβέρνηση.
Βέβαια, και η ίδια η κυβέρνηση, από τον Λευκό Οίκο μέχρι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και όλες τις υπηρεσίες, υπήρχε η βούληση να φτάσουν μέχρι το τέλος. Και έφτασαν.

Οι απειλές του Ταγίπ Ερντογάν, δεν έπιασαν τόπο στην υπερδύναμη.
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο γερουσιαστής Τζον Μακέιν, «εδώ είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες». Δεν είναι παίξε γέλασε.
Τι αναμένουμε να συμβεί απ’ εδώ και πέρα… Οι Αμερικανοί θα το τραβήξουν.
Αυτές τι πληροφορίες έχουμε από πηγές που γνωρίζουν σημεία της ανάκρισης.
Όσοι από τους υπευθύνους δεν μπορούν να συλληφθούν, και βρίσκονται στην Τουρκία, θα κατηγορηθούν και θα τους απαγορευθεί η είσοδος στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Όσοι από αυτούς που συμμετείχαν στην επίθεση εναντίον των διαδηλωτών διαθέτουν διπλωματικά διαβατήρια, θα εκδιωχθούν από την Αμερική.
Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι μερικοί έφυγαν εκείνο το μοιραίο βράδυ με το προεδρικό αεροπλάνο του Ερντογάν.
Όσοι δεν έχουν διπλωματική ασυλία θα συλληφθούν -ήδη δύο βρίσκονται υπό κράτηση- και θα δικαστούν στα αμερικανικά δικαστήρια.

Παράλληλα, θα γίνει ειδικό διάβημα διαμαρτυρίας στις τουρκικές αρχές, για το γεγονός ότι η προεδρική αποστολή του Ταγίπ Ερντογάν, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου, συμμετείχαν σε επεισόδια και παραβίασαν τους αμερικανικούς νόμους.
Ταυτόχρονα ξεκίνησε η διαδικασία και στη Γερουσία -είχε προηγηθεί η Βουλή των Αντιπροσώπων- για σκληρή καταδίκη της τουρκικής βιαιότητας και της παραβίασης των αμερικανικών νόμων.
Όλα τα παραπάνω γίνονται με τη σύμφωνη γνώμη του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που ενθάρρυναν τις αρχές ασφαλείας να προχωρήσουν στην έρευνα τους χωρίς το παραμικρό εμπόδιο.
Επίσης, όλες οι κινήσεις των βουλευτών και των γερουσιαστών ήταν σε γνώση και είχαν την ενθάρρυνση της κυβέρνησης Τραμπ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και οι πολιτικοί, που ανήκουν στη λεγόμενη «Τουρκική Ομάδα» δεν έθεσαν ούτε ένα εμπόδιο στις διαδικασίες του Κογκρέσου για την καταδίκη του Προέδρου της Τουρκίας και των μπράβων του.
Η κατάσταση των σχέσεων της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας περιγράφεται ως καταθλιπτική από διπλωμάτες στην αμερικανική πρωτεύουσα.
Στην ουσία είναι ανύπαρκτες, μας είπαν, απλά κρατούν τα προσχήματα, λόγω των πολεμικών επιχειρήσεων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.
Πριν από λίγες μέρες, ανακοινώθηκε στην Άγκυρα ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον τηλεφώνησε στον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Οι Τούρκοι είπαν ότι ο λόγος του τηλεφωνήματος ήταν το Κατάρ και η Συρία.
Το μεγαλύτερο μέρος της συνομιλίας κάλυψαν τα γεγονότα έξω από την πρεσβευτική κατοικία και τα αποτελέσματα της έρευνας των αμερικανικών αρχών.
Η υπόθεση αυτή είναι ένα από τα πολλά επεισόδια των τουρκο-αμερικανικών σχέσεων.

Θα ακολουθήσουν και άλλα πολλά, και πιστεύω πως θα αφορούν τόσο την Ελλάδα, όσο και την Κύπρο.
Η Αμερική και η σημερινή κυβέρνηση έχουν μπει βαθιά στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Μεσογείου και ενθαρρύνουν την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων του Ισραήλ, της Αιγύπτου, της Κύπρου και της Ελλάδας.
Η επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Λίβανο, μελετήθηκε επισταμένα από τους Αμερικανούς και με ικανοποίηση άκουσαν ότι τα θέματα της ΑΟΖ και της ενέργειας συζητήθηκαν και αναδείχθηκαν.
Ο κ. Αναστασιάδης είχε ενημερώσει όλους τους Αμερικανούς συνομιλητές του, και τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς για την επίσκεψη αυτή.
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο, που αφορά τις απειλές της Τουρκίας εναντίον της κυπριακής ΑΟΖ, είναι ότι ουδείς εκ των συνομιλητών του κ. Αναστασιάδη, του ζήτησε να σταματήσει η Κυπριακή Δημοκρατία τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της.
Αν λέω ψέματα ας με διαψεύσουν. Αυτό που ζητούν είναι η παύση δηλώσεων και περιττών ανακοινώσεων και να προχωρήσουν κανονικά με όσα έχουν αποφασίσει.
Οι μέρες και οι εβδομάδες που θα ακολουθήσουν θα είναι κρίσιμες για την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Ο κ. Τίλερσον θα επιχειρήσει ακόμα μία επίσκεψη στην Τουρκία, εάν δεν αρνηθούν οι Τούρκοι, στην προσπάθεια της Αμερικής να συνετίσει τον Ταγίπ Ερντογάν.
Με τα σημερινά δεδομένα, αυτό αποκλείεται να συμβεί, αν και ο Τούρκος πρόεδρος νοιώθει πια στις εξωτερικς και τις εσωτερικές πιέσεις.
Η Αθήνα και η Λευκωσία, πρέπει να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να σταθούν στις θέσεις τους χωρίς υποχωρήσεις.

Ειδικά τώρα, οι συνθήκες και οι εξελίξεις τους απαγορεύουν κάθε συνθηκολόγηση…

http://mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου