Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΡΟΤΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ: Ετοιμάζονται να γκρεμίσουν τα αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Αρθρο crashonline.gr
Στροφή στο ζήτημα της ονομασίας ετοιμάζει ή νέα κυβέρνηση των Σκοπίων, προκειμένου να επέλθει συμβιβασμός με την Ελλάδα και να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξή τους στο NATO και την Ευρωπαϊκή Ένωση, γράφει σε άρθρο της η εφημερίδα ΕΣΤΙΑ την Πέμπτη.
Ο νέος υπουργός Πολιτισμού της κυβερνήσεως Ζάεφ, κ. Ρόμπερτ Αλαιόζογκφσκι, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο MAKFAX, κάνει ευθέως λόγο για απολύμανση του «μακεδονικού» πνεύματος από την ψευδοϊδεολογία πού εκπέμπει το σχέδιο Γκρούεφσκι Σκόπια 2014 και προαναγγέλλει εμμέσως το γκρέμισμα των κιτς αγαλμάτων και μνημείων πού έχουν ανεγερθεί από τον πρώην πρωθυπουργό.

Ο κ. Αλαγκιόζοφσκι τονίζει ότι προτεραιότης του ως υπουργός Πολιτισμού θα είναι ή διακοπή του παράφρονου σχεδίου «Σκόπια 2014» και ή υιοθέτηση νέου νόμου για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της ΠΓΔΜ και ή αποκομματικοποίηση των θεσμών στον τομέα του πολιτισμού .

Αναφερόμενος ειδικότερα στο σχέδιο «Σκόπια 2014» , ο κ. Αλαγκιόζοφσκι σημειώνει ότι «πρέπει να το διακόψουμε άμεσα, διότι σαν το κουτί τής Πανδώρας καθημερινώς μέσα στη νύκτα και το μαύρο σκοτάδι ξεφυτρώνουν νέα κιτς μνημεία, γλυπτά, περάσματα, κιονοστοιχίες, τα όποια, ενώ είναι περιττά, τα πληρώνουμε ακριβά».

Ο νέος Σκοπιανός υπουργός Πολιτισμού αποκαλύπτει, επίσης, αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, τις προθέσεις του για την αποκαθήλωση των αγαλμάτων του μεγαλοϊδεατισμού.

Τονίζει συγκεκριμένως: «Στους πρώτους έξι μήνες τής θητείας μου, θα προβούμε σε σοβαρή ανάλυση για το τι έχει κατασκευασθεί, τι έχει ενσωματωθεί, ποια είναι ή άξια του, πόσο κοστίζει η συντήρηση αυτών των κτιρίων και μνημείων. Θα διοργανώσουμε διεθνές συνέδριο για το σχέδιο, όπου θα αναπτυχθούν τα μελλοντικά σενάρια για το τι πρέπει να γίνει με αυτό. Θα είμαστε προσεκτικοί με τις αποφάσεις. Δέκα φορές θα μετράμε και μία θα κόβουμε, μέσα από ευρεία δημόσια διαβούλευση. Αυτό πού οπωσδήποτε θα κάνουμε είναι να προχωρήσουμε σε απολύμανση του «μακεδονικού» πνεύματος από την ψευδοϊδεολογία πού εκπέμπει αυτό το σχέδιο και συνεχίζει να κρατά σε ομηρία τη χώρα σαν κακή κατάρα κάποιου κακού μάγου».

Είναι απολύτως προφανές από τις δηλώσεις του νέου υπουργού Πολιτισμού των Σκοπίων, γράφει η ΕΣΤΙΑ, ότι αρχίζει η αποκαθήλωση των κιτς αγαλμάτων και μνημείων πού εκπέμπουν αλυτρωτισμό και μαζί με την ψευδοϊδεολογία αποτελούν κατάρα για τη χώρα.
Χαρακτηριστική των προθέσεών του είναι ή φράσις «δέκα φορές θα μετράμε, μία θα κόβουμε».

Η αλλαγή πολιτικής τής νέας κυβερνήσεως στο θέμα τής ονομασίας προκύπτει και από τις επιθέσεις πού δέχεται από τον φιλικό προς τον Γκρούεφσκι Τύπο, ο νέος υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νικόλα Ντιμιτρόφ, ο όποιος έλαβε το χρίσμα σε ειδική συνάντηση με τον βοηθό αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Μπράιαν Γι, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Συνάντησις η οποία έγινε γνωστή με ανάρτηση φωτογραφίας από τον ίδιο, στη σελίδα του στο Facebook.

Η προσκείμενη στον Γκρούεφσκι εφημερίδα VECER υποστηρίζει ότι εργοδότης του Ντιμιτρόφ είναι εδώ και χρόνια ή διεθνής κοινότης, καθώς εργάζεται σε πολιτικό ινστιτούτο στην Χάγη το όποιο χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ και επισημαίνει ότι οι άνθρωποι πού τον γνωρίζουν καλά λένε ότι ο Ντιμιτρόφ έχει έλθει με μια συγκεκριμένη αποστολή, την αλλαγή του ονόματος.

Ως αντάλλαγμα για τη στροφή αυτή στην εξωτερική πολιτική των Σκοπίων, ο νέος υπουργός, ο όποιος συντόμως θα προσκληθεί στην Αθήνα από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, θα υποστηρίξει ότι ο συμβιβασμός για το όνομα θα ανοίξει τον δρόμο για την πλήρη ένταξη του γειτονικού κρατιδίου στο NATO και στην EE, γράφει η ΕΣΤΙΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου