Τρίτη, 30 Μαΐου 2017

«Βόμβα» από πρώην επικεφαλής CIA: «Έρχονται ραγδαίες εξελίξεις με αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια»

Της Χριστίνας Φλάσκου
Για ραγδαίες εξελίξεις που θα οδηγήσουν σε «αστραπιαίες» αλλαγές συνόρων κάνει λόγο ο πρώην υπαρχηγός της CIA, Steven Meyer, προμηνύοντας παράλληλα σοβαρά γεγονότα στην περιοχή μας τα οποία θα επηρεάσουν και την Ελλάδα ως συγκοινωνούντα δοχεια. Όπως ανέφερε «στα Βαλκάνια, αργά ή γρήγορα, θα έχουμε αλλαγή των συνόρων».
Σε συνέντευξή του σε σερβικά ΜΜΕ, ο Steven Mayer υποστηρίζει ότι τα σύνορα πιθανότατα θα αλλάξουν τόσο στα Σκόπια όσο και στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ ταυτόχρονα εκτιμά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει άλλη επιλογή για τα Βαλκάνια και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ενδιαφέρονται για την περιοχή αυτή.

Πιο συγκεκριμένα και αναφερόμενος για την κατάσταση στην περιοχή, ο κ. Meyer υποστήριξε ότι «η Βοσνία Ερζεγοβίνη απέχει πολύ από το να είναι μια ενωμένη χώρα. Το θέμα του Κοσσυφοπεδίου γίνεται όλο και πιο σοβαρό, ενώ υπάρχει αναβρασμός στα Σκόπια εδώ και μήνες».
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ενδεχόμενες αλλαγές στα σύνορα μεταξύ Αλβανίας και Σκοπίων θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας, γεγονός όμως που δεν θα έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Στη συνέχεια τόνισε « πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η Ουάσινγκτον δεν ενδιαφέρεται πλέον για τα Βαλκάνια. Η διοίκηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δεν θα αντιδράσει ιδιαίτερα εάν αυτές οι αλλαγές επιτευχθούν ειρηνικά, όπως στην περίπτωση της ανεξαρτησίας του Μαυροβουνίου».

Σε ερώτηση γαι το ποιες μπορεί να είναι οι εξελίξεις με τα Σκόπια, εκείνος απάντησε : «Αν το Μαυροβούνιο και το Κοσσυφοπέδιο μπορέσουν να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους, τότε και τα Σκόπια είναι πιθανό να το καταφέρουν. Βέβαια, αυτό ίσως να μην είναι και ο καλύτερος τρόπος να βρεθεί λύση για τα Σκόπια. Στην περίπτωση αυτή θα έρθει στο προσκήνιο και το σενάριο για ένωσή τους με τη Σερβία».
Επισήμανε δε ότι η Σερβία πρέπει να ακολουθήσει προσεκτικά τις αλλαγές στην πολιτική των ΗΠΑ.

Όταν ρωτήθηκε πώς η αμερικανική κυβέρνηση αντέδρασε στην περίπτωση σχηματισμού τακτικού στρατού στο Κοσσυφοπέδιο, είπε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ προς το παρόν δεν είναι υπέρ της κατάρτισης του Στρατού, αλλά αυτή η προσέγγιση μπορεί να αλλάξει εύκολα.
«Αν ο Στρατός του Κοσσυφοπεδίου σχηματιστεί, τότε θα προστεθεί στην περιοχή άλλος ένας παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει σε αστάθεια». Επακόλουθο αυτού θα είναι ο κίνδυνος ενδεχόμενων συγκρούσεων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο», δήλωσε ο πρώην επικεφαλής της CIA, που ασχολείται με θέματα των Βαλκανίων.

Παράλληλα, κίνδυνο αστάθειας «βλέπει» και για τη Βοσνία μετά την Μιλώντας για την κατάσταση στη Βοσνία, ο Meyer λέει ότι μετά την παραίτηση από το κατηγορητήριο κατά της Σερβίας, γεγονός που έχει εξοργίσει και έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια των Βόσνιων, ενώ ικανοποίησε πλήρως τους Σέρβους.

Οι δηλώσεις του πρώην Αμερικανού υπαρχηγού της CIA προειδοποιούν ότι οι ΗΠΑ θα «δεχθούν» τελικά το προηγούμενο σχέδιο που είχε καταρτιστεί επί Ομπάμα, σύμφωνα με το οποίο οι Αλβανία θα ενωθεί με το Κοσσυφοπέδιο , λαμβάνοντας μέρος και των Σκοπίων.
Η απαρχή όμως αυτού του σχεδίου θα συμπαρασύρει «στο χορό του πολέμου», το Μαυροβούνιο, την Σερβία, και ενδεχομένως Βουλγαρία, Ελλάδα και Τουρκία.

Έιναι βέβαιο ότι η πρόσπάθεια δημιουργίας μιας Μεγάλης Αλβανίας και προώθησης μιας νέας «οθωμανικής» αυτοκρατορίας στρέφονται σαφώς κατά των ορθόδοξων χωρών της περιοχής γεγόνος το οποίο θα προκαλέσει την αντίδραση της Μόσχας στην εφαρμογή τέτοιων επιδιώξεων. 

ΠΗΓΗ www.pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου