Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Διεθνής κινητοποίηση για τον στραγγαλισμό του Τύπου στην Τουρκία

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ - Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΓΓΕΛΙΔΗ 
ΜΕ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ σε όλο τον κόσμο κατά της άνευ προηγουμένου καταστολής του Τύπου στην Τουρκία και με την έκδοση ενημερωτικού φυλλαδίου με τίτλο «Η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα: στραγγαλισμός της ελευθερίας του Τύπου», τιμά η Διεθνής Αμνηστία τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου. 

Τις 250 χιλιάδες έχει φτάσει ο αριθμός των δημοσιογράφων, σκιτσογράφων και καλλιτεχνών που συμμετέχουν στην εκστρατεία της διεθνούς οργάνωσης με αίτημα την απελευθέρωση των περισσότερων από 120 δημοσιογράφων οι οποίοι κρατούνται στις τουρκικές φυλακές μετά την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ακολούθησε την απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου. Οι φυλακισμένοι δημοσιογράφοι της Τουρκίας αποτελούν το ένα τρίτο των φυλακισμένων δημοσιογράφων σε όλες τις χώρες, ποσοστό που της δίνει την πρωτιά σε φυλακίσεις δημοσιογράφων. 

Από την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου, τουλάχιστον 156 μέσα ενημέρωσης έχουν κλείσει και περίπου 2.500 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στον χώρο του Τύπου έχουν χάσει τη δουλειά τους. Δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί και διωχθεί για αδικήματα του αντιτρομοκρατικού νόμου, μόνο και μόνο επειδή κοινοποίησαν αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή εξέφρασαν απόψεις. 

«Μεγάλο μέρος των ανεξάρτητων δημοσιογράφων της Τουρκίας σαπίζουν στη φυλακή για μήνες, χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες ή χωρίς να έχει γίνει δίκη ή αντιμετωπίζουν διώξεις με βάση τους ασαφείς αντιτρομοκρατικούς νόμους. Σήμερα η σκέψη μας βρίσκεται σε όλους τους δημοσιογράφους που φυλακίζονται, απειλούνται ή τιμωρούνται, αλλά επικεντρώνουμε την προσοχή μας στην Τουρκία, όπου φιμώνεται απροκάλυπτα η ελεύθερη έκφραση. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να ελευθερώσουν αμέσως και χωρίς προϋποθέσεις όλους τους δημοσιογράφους που φυλακίστηκαν μόνο και μόνο επειδή έκαναν τη δουλειά τους», σημειώνει η γενική γραμματέας της οργάνωσης, Σαλίλ Σέτι. 

Όπως αναφέρει η οργάνωση, η ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας στην Τουρκία βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Στήλες εφημερίδων και ενημερωτικές εκπομπές, πολύ γνωστές στην Τουρκία, έχουν αμβλύνει πολύ την κριτική τους προς τις αρχές και δεν εκφράζουν ανοιχτά διαφορετική άποψη. Συνολικά 47 χιλιάδες άνθρωποι έχουν φυλακιστεί επειδή θεωρείται ότι ασκούσαν κριτική στην κυβέρνηση και περισσότεροι από 100 χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι έχουν απολυθεί με συνοπτικές διαδικασίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου