Σάββατο 13 Μαΐου 2017

"Το δημοκρατικό και πολυφωνικό καφενείο…"

Γράφει ο Κυτίνος Ευάγγελος
Όλοι πάμε σε καφετέριες, καφενεία, ταβέρνες, κλπ. Γιατί οι Έλληνες είμαστε λαός κοινωνικός και θέλουμε την άμεση επαφή, τη συζήτηση, τη διαφωνία, το διάλογο, κλπ.
Έτσι κάθε καφενείο, κάθε παρέα, είναι και μια «μικρή βουλή», με μια τεράστια διαφορά.
Στο καφενείο διατυπώνονται απόψεις θαρρετά, άμεσα, ευθέως. Αυτό που λέει ο καθένας, αυτό και εννοεί.
Δεν υπάρχουν μαριονέτες και νήματα που τις κινούν, δεν υπάρχουν κρυμμένα συμφέροντα, δεν υπάρχουν νονοί και καθοδηγητές από τα παρασκήνια, δεν υπάρχουν επιχειρηματίες που αμείβουν σαν υπαλλήλους τους βουλευτές και τους διατάζουν να υποστηρίζουν τα συμφέροντά τους.
Αυτά ακούμε ότι συμβαίνουν σε βουλές του «εξωτερικού», γιατί κανένας από μας δεν υπήρξε ποτέ βουλευτής, και δεν έχει άμεση γνώση των Ελληνικών πολιτικών πραγμάτων…
Πρόσφατα σε καφενείο «συνταξιούχων» έπινα το τσάι μου και έκανα ότι διαβάζω ένα βιβλίο. Έτσι άκουσα και κατέγραψα πολλές και ενδιαφέρουσες απόψεις.
Τις καταγράφω ως άτυπα κοινωνικά αιτήματα, για να ξέρετε όλοι πως σκέφτεται ο Ελληνικός Λαός.

Ζώα πολυτιμότερα από τον Άνθρωπο..
Το πρώτο θέμα που απασχόλησε την παρέα όταν μπήκα, ήταν ένα θέμα στο οποίο έχει αναφερθεί και το «Πάμε Πρέβεζα.gr», με ρεπορτάζ στις 15/2/2017.
Ένας βοσκός είχε σκυλί φύλακα για τα πρόβατά του. Επομένως είναι δεδομένη η αγάπη του για το ζώο - φύλακα.
Κάποια στιγμή όμως το σκυλί παραφρόνησε και άρχισε να δαγκώνει την κόρη του βοσκού, ένα κοριτσάκι με το οποίο είχαν μεγαλώσει μαζί. Ο βοσκός προσπάθησε να σώσει την κόρη του με φωνές, με ένα ξύλο, με απώθηση με τα χέρια, αλλά δεν κατάφερε τίποτε. Το σκυλί αφηνιασμένο θα σκότωνε το κορίτσι. Για να σώσει την κόρη του ο βοσκός πήρε το όπλο του και σκότωσε το σκύλο.
Ένας γείτονας τον είδε και αντί να του πει μπράβο που έσωσε το κορίτσι, του έκανε μήνυση για τη «δολοφονία του σκύλου». Αποτέλεσμα. Ο βοσκός βρέθηκε κατηγορούμενος στο δικαστήριο και καταδικάστηκε σε πρωτόδικη ποινή 30.000 ευρώ γιατί έσωσε την κόρη του!!

Διάλογοι
Φυσικά αναπτύχθηκαν ωραίοι διάλογοι, με επιχειρήματα και εξυπνάδα, από τους οποίους μερικές μόνο σκέψεις θα σας μεταφέρω.
Άποψη 1. Η ζωή του σκύλου τιμάται 30.000 ευρώ, ενώ του ανθρώπου τιμάται ΜΗΔΕΝ. Όλοι ξέρουμε ότι πολλοί σκύλοι σκότωσαν ηλικιωμένους ανθρώπους, παιδιά, πεζούς και ποδηλάτες και δεν τιμωρήθηκαν.
Άποψη 2. Ένας θυμήθηκε ότι το τελευταίο Πάσχα (1/5/2016), στην Κοζάνη, ένας 72-χρονος απόστρατος αξιωματικός είχε στο σπίτι του οκτώ (8) σκυλιά ροντβάιλερ. Αυτά κατασπάραξαν ένα αγοράκι πέντε (5) χρονών που πέθανε ακαριαία. Ο ηλικιωμένος υπέστη δίωξη για «ανθρωποκτονία εξ αμελείας», η οποία με Πρωτοδικεία, Εφετεία, Άρειο Πάγο θα ξεπεράσει τα 15 χρόνια μέχρι να «κλείσει».
Άρα ο ιδιοκτήτης των σκύλων θα πάει στον Παράδεισο χωρίς να τιμωρηθεί. Το ίδιο και τα σκυλιά του. 
Άποψη 3. Ζούμε σε μια κοινωνία που εκτιμά την ύπαρξη ενός σκύλου πιο πολύ από την ύπαρξη ενός Ανθρώπου. Και λέμε σκύλου γιατί τα δελφίνια, τις θαλάσσιες χελώνες, τα ζώα του δάσους, τα πτηνά κλπ τα σκοτώνουμε (οι κυνηγοί ) ελεύθερα. Αυτό καταφέραμε όλοιμαζί σαν κοινωνία και «μπράβο» μας!!!
Άποψη 4. Άρα αν πάρετε στο σπίτι σας ένα σκυλάκι και κάποια στιγμή παραφρονήσει και επιτεθεί στο παιδί σας, στη γυναίκα σας, σε γείτονα κλπ, αφήστε το σκύλο ανενόχλητο να σκοτώσει τον άνθρωπο, γιατί μόνο έτσι δεν θα τιμωρηθείτε!
Άποψη 5. Όποιος βρει μια οποιαδήποτε άλλη κοινωνία σε όλο τον πλανήτη που να εκτιμά τα ζώα περισσότερο από τους ανθρώπους κερδίζει μέγα βραβείο. Μη μου πείτε για τις ιερές αγελάδες στην Ινδία, γιατί οι αγελάδες ΔΕΝ δαγκώνουν, ΔΕΝ λυσσάνε, ΔΕΝ σκοτώνουν ανθρώπους…
Άποψη 6. Αν ο βοσκός είχε πει στον αφηνιασμένο σκύλο του να δαγκώσει και να φάει το γείτονά του και μοναδικό αυτόπτη μάρτυρα, τώρα θα ήταν ελεύθερος και ωραίος…
Σημείωση: Δεν θα σας πω σε ποια απογοητευτικά για την κοινωνία μας συμπεράσματα κατέληξε η παρέα, αλλά μπορεί ο καθένας να κάνει τις δικές του σκέψεις.

Ψήφος μέσα - έξω
Φυσικά την παρέα απασχόλησε και το θέμα των  εκλογών (είτε γίνουν ξαφνικά, είτε στο τέλος της τετραετίας) με δυο αντιθέσεις.
Άποψη 1. Η σημερινή κυβέρνηση με ειδικό νόμο έδωσε τη δυνατότητα σε παιδιά 16 χρόνων να ψηφίζουν!!!
Άποψη 2. Η σημερινή κυβέρνηση αρνείται να ετοιμάσει τη διαδικασία για να ψηφίζουν όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού (έστω μόνο τα ψηφοδέλτια Επικρατείας, για να φανούν οι ποσοτικές επιρροές του κάθε κόμματος, σε όλους τους Έλληνες).
Σημειώστε ότι στο εξωτερικό δεν ζουν παιδάκια του γυμνασίου – λυκείου, (που ζουν μόνο με το χαρτζιλίκι του μπαμπά και της μαμάς, άρα δεν έχουν μάθει τη βιοπάλη και την κοινωνική πραγματικότητα), αλλά ζουν ώριμοι άντρες και γυναίκες, επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων, εργαζόμενοι με επιτυχία και επί πολλά χρόνια σε διάφορους κλάδους, μεταπτυχιακοί φοιτητές κλπ.
Όλοι αυτοί ξέρουν καλύτερα από τα 16-χρονα ποιά είναι τα πολιτικά συμφέροντα της Ελλάδας και των Ελλήνων και θα ήταν δίκαιο να ψηφίζουν, δηλ. να πουν τη γνώμη τους για τον επόμενο πρωθυπουργό. 
Σημείωση: Φαίνεται ότι κάποιοι προτιμούν να ψηφίζουν τα πιτσιρίκια παρά οι ώριμοι άντρες και γυναίκες…

Ακρόπολη
Πρόσφατα ένας Ιταλικός οίκος μόδας πρόσφερε στην Κυβέρνηση 2.000.000 ευρώ ή 680.000.000 δραχμές  για να φωτογραφίσει κάποια μανεκέν με φορέματα πάνω στην Ακρόπολη.
Η υπουργός πολιτισμού είπε ΟΧΙ και η φωτογράφιση ΔΕΝ έγινε.
Σας έχω μια φωτογραφία της διάσημης φωτογράφου Νέλλυ΄ς, που το 1929 έβγαλε αμέτρητες παρόμοιες φωτογραφίες πάνω στην Ακρόπολη, χωρίς να πληρώσει ούτε μια δραχμή, τότε…
Άποψη 1. Ο Παρθενώνας είναι Ιερός Βράχος και δεν πρέπει να δοθεί για επίδειξη μόδας.
Άποψη 2. Οι Ιταλοί θα έντυναν κάποια μέρα ή κάποιες μέρες κάποια μοντέλα, θα τα φωτογράφιζαν και θα έφευγαν. Δεν θα ζωγράφιζαν γκράφιτι πάνω στα μάρμαρα, δεν θα «πατούσαν» πάνω στα μνημεία, δεν θα έκαναν καμιά καταστροφή. Θα ήταν παρόντες και Έλληνες φύλακες.
Άποψη 3. Εκτός από τους Ιταλούς, με δεδομένη την καταπληκτική διαύγεια του Αττικού φωτός, ίσως ζητούσαν κι άλλοι να κάνουν φωτογραφήσεις. Έτσι θα κερδίζαμε κι άλλα χρήματα. Αλλά δυστυχώς την πόρτα αυτή την κλείσαμε.
Άποψη 4. ΟΛΑ τα σημαντικά ξένα μνημεία, (Πυραμίδες Αιγύπτου, Κολοσσαίο της Ρώμης, Πύργος του Άιφελ, Ταζ Μαχάλ, ναοί του Βούδα, κλπ) έχουν δοθεί και για φωτογραφήσεις και για κινηματογραφικές ταινίες. Κανένα δεν έπαθε τίποτε, κανένα δεν έχασε επισκεψιμότητα, κανένα δεν «βεβηλώθηκε». Το αντίθετο. Μετά τη φωτογράφιση είχαν περισσότερους επισκέπτες.
Άποψη 5. Η σημερινή υπουργός «ζημίωσε» την Ελλάδα κατά μερικά εκατομμύρια ευρώ.
Οι υπάλληλοι – φύλακες της Ακρόπολης όποτε κάνουν απεργίες και κλείνουν τις πόρτες του Ιερού Βράχου, δυσφημούν και ζημιώνουν την Ελλάδα.
Οι λιμενεργάτες του Πειραιά όποτε δεν αφήνουν τα κρουαζιερόπλοια να αποβιβάσουν επισκέπτες στον Πειραιά, ζημιώνουν χιλιάδες καταστηματάρχες και μουσεία που χάνουν πελατεία και έσοδα. Όλοι αυτοί είναι σωστοί Έλληνες;  Τρομάρα μας…
Σημείωση: Ο κάθε αναγνώστης σκέφτεται και κρίνει ατομικά…

Δημόσια Περιουσία
Τον τελευταίο καιρό μια νέα δύναμη επικρατεί στην Αθήνα. Η κυβέρνηση των Εξαρχείων. Αυτή καταλαμβάνει δημόσια κτίρια, κυρίως πανεπιστήμια, καίει ιδιωτικά αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, καίει τρόλεϊ και λεωφορεία, κλπ. Σίγουρα κάποια στιγμή θα κάψει και ανθρώπους και μετά όλοι θα λένε «ήταν ατύχημα».
Τελευταία καταστρέφει ακυρωτικά μηχανήματα για να κυκλοφορούν ελεύθεροι οι λαθρεπιβάτες στα λεωφορεία.
Την παρέα απασχόλησε και αυτό το θέμα.
Άποψη 1. Το κράτος των Εξαρχείων είναι πιο ισχυρό από την κυβέρνηση, γιατί σε όλες τις αναμετρήσεις νικάει.
Άποψη 2. Μόνο η σημερινή κυβέρνηση άλλαξε τα δρομολόγια λεωφορείων και τρόλεϊ, για να τα πάει πιο μακριά από τα Εξάρχεια και να μην τα φτάνουν οι αναρχικοί εύκολα. Από την Πατησίων τα πήγε στην Τρίτης Σεπτεμβρίου και ίσως πιο πέρα… Πλήρης αποδοχή της ήττας.
Άποψη 3. Μέχρι σήμερα δεν τραυματίστηκε, δεν συνελήφθη, δεν δικάστηκε, δεν καταδικάστηκε κανένας εμπρηστής. Έτσι παίρνουν μαθήματα και οι νεαροί της Πρέβεζας και αρχίζουν να προπονούνται βάζοντας φωτιές σε κάδους των απορριμμάτων…
Άποψη 4. Αν συνεχίσει για λίγο καιρό η ίδια μέθοδος, η Αθήνα ΔΕΝ θα έχει λεωφορεία και τρόλεϊ. Με ότι αυτό σημαίνει.
Άποψη 5. Αν δεν ήταν στα πράγματα η σημερινή κυβέρνηση και ο σημερινός πρωθυπουργός, ποιές κρίσεις θα κάναμε όλοι για την «ανίκανη κυβέρνηση».
Άποψη 6. Αυτό το αγαθό που λέγεται «δημόσια περιουσία» (σχολεία, πανεπιστήμια, μέσα μεταφοράς, κλπ) και το οποίο ΟΛΟΙ οι άλλοι λαοί σέβονται και προστατεύουν (Αμερικανοί, Ρώσοι, Τούρκοι, Κινέζοι, Γερμανοί, Γάλλοι, Κουβανέζοι, Γιαπωνέζοι κλπ, κλπ) γιατί εμείς το καταστρέφουμε μόνοι μας;
Άποψη 7. Πόσες φορές ο φτωχός Έλληνας θα πληρώσει για το ίδιο λεωφορείο, το ίδιο πανεπιστήμιο, το ίδιο πολυτεχνείο;
Άποψη 8. Να ισχύσει ο νόμος του Μωυσή. Έκαψες ξένο αυτοκίνητο. Θα κάψουν το δικό σου, του πατέρα σου, της μάνας σου και μετά θα αγοράσεις και ένα καινούργιο για αυτόν που του το έκαψες.
Κατάστρεψες το πανεπιστήμιο; Θα έρθει μπουλντόζα να ισοπεδώσει το σπίτι σου.
Ο νόμος «Οφθαλμός αντί οφθαλμού» έκανε τους Εβραίους τεράστια οικονομική δύναμη.

Επίλογος
Φυσικά ΔΕΝ θα σας μεταφέρω ΟΛΕΣ τις γνώμες που ακούστηκαν. Είναι πάρα πολλές.
Αλλά έτσι πήρατε μια γεύση από τις ενδιαφέρουσες διαλογικές συζητήσεις των ελληνικών, ανοιχτών,  δημοκρατικών καφενείων.
Καλή συνέχεια σε όλους.

Κυτίνος Ευάγγελος

Δημοσιεύτηκε στο "πάμε Πρέβεζα.gr"⁩

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου