Δευτέρα, 1 Μαΐου 2017

Το παράδοξο των φορολογικών παραδείσων

Μπορεί να χαρακτηριστεί ως "το παράδοξο των φορολογικών παραδείσων": Πολλοί επιθυμούν την "ανωνυμία" και την "ησυχία" που προσφέρουν, αλλά στην πραγματικότητα πολύ μικρό ποσοστό απο τα κεφάλαια είναι επενδεδυμένα σε αυτούς. Ο λόγος είναι απλός:
Τα ίδια πράγματα που καθιστούν τα νησιά καλές τοποθεσίες για να κρυφτούν χρήματα, τα καθιστούν επίσης επικίνδυνα μέρη για κάτι τέτοιο.

Έχουν γενικά μικρές κεφαλαιαγορές και χαλαρούς δημοσιονομικούς κανονισμούς. Είναι οι τόποι που οι ρυθμιστικές Αρχές, η αστυνομία και οι δικαστές δεν είναι τόσο αδιαπέραστοι από επιρροές «της πίσω πόρτας» σε σύγκριση με τις Αρχές επιβολής του νόμου στον Πρώτο Κόσμο.

Έτσι, οι υπεράκτιοι επενδυτές είναι γενικά απρόθυμοι να εμπιστευθούν μεγάλα ποσά του οικονομικού τους πλούτου σε τέτοιους χώρους. Οι κεφαλαιοίχοι θέλουν να είναι σε θέση να βασίζονται σε αξιόπιστα νομικά πλαίσια και σε κράτος δικαίου, όταν πρόκειται για την προστασία των επενδύσεών τους. Επίσης, προτιμούν να επενδύουν σε περιοχές με αγορές που έχουν ρευστότητα, πρόσβαση σε κορυφαίους διαχειριστές επενδύσεων, και οικονομική και πολιτική σταθερότητα.

Και αυτό εξηγεί το ότι ο περισσότερος υπεράκτιος πλούτος καταλήγει να κατευθύνεται μέσω των φορολογικών παραδείσων στα οικονομικά κέντρα της παγκόσμιας οικονομίας όπως η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, η Ζυρίχη, η Γενεύη, η Φρανκφούρτη, και, σε μικρότερο βαθμό, η Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ και το Ντουμπάι.

Εκεί συγκεντρώνεται και διαχειρίζεται ο πλούτος και όχι στους εξωχώριους "παραδείσους" όπως στις Μπαχάμες, την  Ανγκουίλα, την  Αρούμπα, τα Μπαρμπάντος, το Μπελίζ, τις  Βερμούδες, τα British Virgin Islands, τα νησιά  Κέιμαν, τον  Παναμά, την  Αγία Λουκία, τον Άγιο Χριστόφορο και τον  Άγιος Βικέντιο. 

Στα αναπτυγμένα οικονομικά κέντρα βρίσκονται και οι μεγαλύτερες ιδιωτικές τράπεζες του κόσμου  όπως η HSBC, η UBS, η Credit Suisse, η Citigroup, η Bank of America, η RBS, η Barclays, τα Lloyds, η Standard Chartered, η JPMorgan Chase, η Wells Fargo, η Santander, η Credit Agricole, η ING, η Deutsche Bank, η BNP Paribas, η Morgan Stanley και η Goldman Sachs που ειδικεύονται στην διαχείριση κεφαλαίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου