Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Γιατί ο Τραμπ πρέπει να ακυρώσει την επίσκεψη του Ερντογάν: Οι Κούρδοι είναι πιο σημαντικοί σύμμαχοι

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ 
Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν μαθαίνει από τα λάθη του. Βασικά είναι ένας αδιόρθωτος άνθρωπος. Και αδιάντροπα προκλητικός. Αλλά και με ψυχασθενικές τάσεις, αν πιστέψει κανείς τους επικριτές του, οι οποίοι επηρεάζονται από αυτό που βλέπουν, με πράξεις και με λόγια: 
Αυτοκαταστροφική και αυταρχική συμπεριφορά και απεριόριστο και ασυγκράτητο θυμό.
Την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον στις 16 Μαϊου -δεν υπάρχει ακόμα η επίσημη επιβεβαίωση από τον Λευκό Οίκο- για «να τα πει» στον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. 
Βασικά αυτό που τον ενοχλεί και τον βγάζει έξω από τα ρούχα του είναι η αμερικανική υποστήριξη στους Κούρδους αντάρτες της Συρίας, οι οποίοι αποτελούν με μερικές αραβικές φατρίες τον στρατιωτικό βραχίονα των Ηνωμένων Πολιτειών στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών του ISIS, που ως γνωστόν υποστηρίζονται από την ‘Αγκυρα.

Ο κ. Ερντογάν είχε ζητήσει και στη διάρκεια της πρώτης τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον κ. Τραμπ, αμέσως μετά την ορκωμοσία του, αλλά και στη δεύτερη συγχαρητήρια συνομιλία, που έγινε μετά το σικέ δημοψήφισμα, να τερματιστεί η αμερικανική υποστήριξη στους Κούρδους μαχητές. Και στις δύο περιπτώσεις η απάντηση των Αμερικανών ήταν αρνητική. Και πολύ ορθά έπραξαν. 

Πιστεύω πως εάν πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του στο Λευκό Οίκο, ο ισλαμιστής πρόεδρος θα εισπράξει και τρίτη άρνηση στο βασικό του αίτημα εναντίον των Κούρδων. Και πρέπει να την εισπράξει και νάναι όλη δική του, διότι ο ίδιος πολεμά τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα, ενώ οι Κούρδοι, που στο παρελθόν προδώθηκαν από τους Αμερικανούς, τα υποστηρίζουν με το αίμα τους. Ο Πρόεδρος Τραμπ δεν έχει καμία, μα καμία πολυτέλεια, να ακούσει τον Ερντογάν, ο οποίος σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών παίζει σε δύο ταμπλό εκμεταλλευόμενος το δυτικό εμπάργκο εναντίον της Ρωσίας.

Η Τουρκία επιτέθηκε και σκότωσε δεκάδες Κούρδους αντάρτες, οι οποίοι ώρες πριν πολεμούσαν τους εχθρούς των Ηνωμένων Πολιτειών, τους τζιχαντιστές. Πρόκειται για άθλια και αντισυμμαχική πράξη και οι Αμερικανοί δεν έπρεπε να σταθούν μόνο στη φραστική καταδίκη. Εάν είχε διαπράξει την αντιαμερικανική ενέργεια κάποια άλλη χώρα, ήδη θα την είχαν βομβαρδίσει. 

Δεν αναμένει κανείς να επιτεθούν στην Τουρκία, αλλά τουλάχιστον να δείξουν την μεγάλη ενόχλήσή τους για το κτύπημα εναντίον των συμμάχων τους. Μία πολύ σωστή πράξη, που θα αποτελούσε ηχηρό μήνυμα στον Ερντογάν, θα ήταν η αναβολή της επίσκεψης στον Λευκό Οίκο, που ο ίδιος ανακοίνωσε με στόφμο. Από τη στιγμή που δεν έχει επισημοποιηθεί πρέπει να αναβληθεί. Διαφορετικά θα δοθεί η δυνατότητα στον Ταγίπ Ερντογάν, να βρίζει και να κάνει τον νταή στους Αμερικανούς και εκείνοι να μην αντιδρούν.

Ο Πρόεδρος Τραμπ, σίγουρα δεν είναι αυτός που ήθελε να είναι όταν πρωτοεξελέγη. Σιγά-σιγά παίρνει πίσω όσα κόμπαζε ότι θα πραγματοποιήσει. Αρκετά από τα «θέλω» του παραβίαζαν και τα ανθρώπινα δικαιώματα και καλώς έπραξε και τα ξέχασε. 
Τα ίδια λάθη επαναλαμβάνει και στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής. Δείχνει μία τάση χαϊδέματος απολυταρχικών καθεστώτων και πολλοί στην Ουάσιγκτον έφριξαν όταν διάβασαν την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την πρόσκληση στον θεότρελο ηγέτη των Φιλιππίνων, ο οποίος πρόσβαλε και τον προηγούμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, τον Μπάρακ Ομπάμα.
Η περίπτωση του Ταγίπ Ερντογάν είναι ακόμα χειρότερη, διότι πρόσβαλε και τον σημερινό Πρόεδρο της Αμερικής. Η απειλή του ότι θα κτυπήσει τις επόμενες ημέρες ξανά τους Κούρδους της Συρίας, δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη από τον Λευκό Οίκο. 

Και το ταξίδι του στην Ουάσιγκτον, που ανακοίνωσε ο Ερντογάν, είναι η καλύτερη και η πιό ισχυρή ευκαιρία. Η αναβολή της επίσκεψης θα κόψει τα φτερά του αυταρχικού προέδρου της Τουρκίας και η ενίσχυση των Κούρδων θα εξυπηρετήσει ακόμα περισσότερο τα αμερικανικά συμφέροντα…

Πηγή: Γιατί ο Τραμπ πρέπει να ακυρώσει την επίσκεψη του Ερντογάν: Οι Κούρδοι είναι πιο σημαντικοί σύμμαχοι http://mignatiou.com/2017/05/giati-o-trab-prepi-na-akirosi-tin-episkepsi-tou-erntogan-i-kourdi-ine-pio-simantiki-simmachi/

Πηγή: Γιατί ο Τραμπ πρέπει να ακυρώσει την επίσκεψη του Ερντογάν: Οι Κούρδοι είναι πιο σημαντικοί σύμμαχοι http://mignatiou.com/2017/05/giati-o-trab-prepi-na-akirosi-tin-episkepsi-tou-erntogan-i-kourdi-ine-pio-simantiki-simmachi/






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου