Παρασκευή, 21 Απριλίου 2017

«Οι ενεργειακοί Κολοσσοί είναι εδώ παρά τις τουρκικές προκλήσεις»

reporter.com.cy
Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αναγνωρισμένο μέλος του ΟΗΕ και ισότιμο μέλος της ΕΕ με τα κυριαρχικά δικαιώματα να μην αμφισβητούνται από διεθνείς οργανισμούς δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου σχολιάζοντας την δέσμευση περιοχών στα νοτιοδυτικά της Κύπρου από τη Τουρκία και την κάθοδο του Μπαρμπαρός.
«Οι μεγαλύτερες εταιρείες στον τομέα της ενέργειας παγκοσμίως», πρόσθεσε, «παρά τις προκλήσεις και τις στερούμενες νομικού υποβάθρου δηλώσεις και θέσεις της τουρκικής πλευράς επέλεξαν και συμμετείχαν στους διαγωνισμούς για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου».

Ο κ. Νεοφύτου είπε περαιτέρω πως οι προγραμματισμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχίσουν για την ενέργεια, καθώς, όπως είπε, «το θέμα της ενέργειας δεν αφορά μόνο την Κύπρο, αλλά το σύνολο της Ευρώπης».
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ αναφέρθηκε επίσης στη συνάντησή του με τον Πρέσβη της Ιταλίας, της 2ης βιομηχανικής χώρας στην Ευρώπη, ο οποίος, όπως είπε, έκανε ειδική αναφορά στο θέμα του αγωγού East Med και στη συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας Ιταλίας, Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας ως μια πηγή προμήθειας φυσικού αερίου, εν μέσω της αβεβαιότητας που χαρακτηρίζει τις υφιστάμενες πηγές φυσικού αερίου της Ιταλίας.

Πέραν του αγωγού East Med, που, όπως είπε, αποτελεί και θέση του ΔΗΣΥ, ο κ. Νεοφύτου ανέδειξε πόσο σημαντικό είναι για την Κύπρο το ενδεχόμενο ανέγερσης τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου, εφόσον εξευρεθούν «επιπρόσθετες ποσότητες, που πιστεύουμε ότι υπάρχουν, και δεδομένου ότι δεν μπορούν να υπάρχουν υποδομές υγροποίησης φυσικού αερίου ούτε στο Ισραήλ ούτε στο Λίβανο».

«Η Κύπρος θα έχει πολλαπλάσια οφέλη, οικονομικά, ενεργειακά πολιτικά, διπλωματικά, γεωστρατηγικά με το να κτίσει σταθμό υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο», είπε, προσθέτοντας ότι «αυτή είναι μια στρατηγική επιλογή που ενισχύει και θωρακίζει την Κύπρο με λυμένο ή άλυτο το κυπριακό πρόβλημα».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου