Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

Οι καλοί μας φίλοι !

Μάλλον θα ενισχύσω την απογοήτευσή σας σε σχέση με την ελληνο-γαλλική φιλία, αν σας θυμίσω τη στάση των συμμάχων μας στην πιο κρίσιμη περίοδο του μετασχηματισμού της Εγγύς Ανατολής:

"....Η Γαλλία ενθάρρυνε εξ αρχής τους Τούρκους να αντισταθούν. Η υποστήριξή της προς τον κεμαλικό στρατό βρήκε την έκφρασή της με την γαλλοτουρκική συμφωνία της Άγκυρας. Την ημέρα της υπογραφής της συνθήκης. ο Γιουσούφ Κεμάλ ανακοίνωσε την απόφαση της κεμαλικής κυβέρνησης να παραχωρήσει στους Γάλλους κεφαλαιούχους την εκμετάλλευση κοιτασμάτων σιδήρου, χρωμίου και ασημιού. Ακόμα ανακοίνωσε την επιθυμία των κεμαλικών αρχών για μεικτές γαλλοτουρκικές εταιρείες για την κατασκευή και εκμετάλλευση λιμανιών, σιδηροδρομικών γραμμών κ.λπ. Σε ένα απόρρητο κρυπτογραφημένο τηλεγράφημα του Γάλλου πρωθυπουργού Αριστείδη Μπριάν προς το στρατηγό Τζουρό, που αποκαλύφθηκε πολύ αργότερα, διατάχτηκε η παράδοση στις τουρκικές αρχές από στρατιωτικές στολές μέχρι αεροπλάνα και υλικό για τηλεγραφικό σταθμό. 

Μετά την ήττα στα Μουδανιά οι γαλλικές αρχές αφόπλισαν τους Έλληνες στρατιώτες και τους παρέδωσαν στους Τούρκους. Το κλίμα αυτό πέρασε και στους Γάλλους δημοσιογράφους. Απόφευγαν να ενημερώσουν το γαλλικό κοινό για την έκταση των σφαγών στη Σμύρνη και είχαν την τάση να θεωρούν ότι κάθε πληροφορία για ακρότητες αποτελεί "ύποπτη πληροφορία ελληνικής προέλευσης".

Τη στάση αυτή των Γάλλων στηλίτευσε ακόμα και ο Ουίνστον Τσόρτσιλ γράφοντας: "Παρά τις προσπάθειες των Γάλλων να ελαχιστοποιήσουν τις φρικαλεότητες αυτές (των Τούρκων κατά των Ελλήνων στον Πόντο και τη δυτική Μικρασία) και να αποδείξουν, εναντίον των Ελλήνων παρόμοιες φρικαλεότητες σε μικρότερη κλίμακα, η κοινή γνώμη, όση υπήρχε, στρεφόταν αποφασιστικά εναντίον των Τούρκων". http://www.hri.org/forum/diaspora/mikrasia/symmach.html

Και να συμπληρώσω ότι όσους στρατιώτες του ηττημένου αλλά συμμαχικού ελληνικού στρατού συνελάμβαναν οι σύμμαχοι Γάλλοι στρατιώτες στη συμμαχική ζώνη των Στενών, τους παρέδιδαν στον κεμαλικό στρατό. 
Και επί πλέον, κατά τις συζητήσεις που επέφεραν τη Συνθήκη των Μουδανιών μεταξύ των συμμάχων και των κεμαλικών, οι Γάλλοι ήταν εκείνοι που είχαν την ιδέα να διεκδικήσουν οι Τούρκοι εθνικιστές την Ίμβρο...
Βλάσης Αγτζίδης

Ελλάς Γαλλία Συμμαχία ήταν ένα σύνθημα της αντίστασης στην χούντα των συνταγματαρχών. Γαλλία; Ποια Γαλλία; Δεν υπάρχουν σύμμαχοι στην Ευρώπη συνάδελφοι, υπάρχουν μόνο συμφέροντα κι αυτά εξυπηρετούν οι πολιτικοί των χωρών. Ο κύριος Μπέρναρ Κάζνεβ δεν γνωρίζει τίποτε για την Ελληνική μειονότητα της Β. Ηπείρου, δεν γνωρίζει τίποτε για την υφαρπαγή των περιουσιών τους, δεν γνωρίζει τίποτε για τις απειλές των Αλβανών. Ασφαλώς και τα γνωρίζει αλλά «ποιεί την νύσσαν» κοινώς χάριν των οικονομικών συμφερόντων της Γαλλίας. Δεν θα εκπλαγώ αν δω να τους δίνουν και μιράζ, τόσο «άχρηστοι» σαν σύμμαχοι υπήρξαν. Έρημη Ελλάδα ποτέ δεν είχες συμμάχους πραγματικούς, πάντα έδινες χωρίς αντάλλαγμα, κι αυτοί οι δόλιοι πάντα έπαιρναν χωρίς ένα ευχαριστώ. Τέτοια ευγένεια πιά οι «ευγενείς(?)» Ευρω-παίοι.

Καλημέρα σε όλους

Ν. Παπαδόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου