Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Γερμανία/Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο ... «Ασφάλεια μέσω ρήτρας χρεοκοπίας»

Στη χθεσινή έντυπη έκδοση της Süddeutsche Zeitung δημοσιεύεται άρθρο της Cerstin Gammelin με τίτλο «Ασφάλεια μέσω ρήτρας χρεοκοπίας».
 Ο ομοσπονδιακός Υπ. Οικονομικών Wolfgang Schäuble τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου. Την ίδια άποψη έχει και ο επικεφαλής της Bundesbank Jens Weidmann και ο επικεφαλής του ΕΜΣ Klaus Regling.

H ευρωζώνη είναι ευάλωτη σε κρίσεις εξαιτίας ενός δομικού σφάλματος: κοινό νόμισμα, αλλά όχι κοινός προϋπολογισμός. Πολλές χώρες δεν είναι πρόθυμες να διορθωθεί το λάθος αυτό. Ενώ έχει ξεκινήσει η ανάκαμψη στην ευρωζώνη, υπάρχουν ακόμη κίνδυνοι εξαιτίας του υψηλού χρέους κάποιων χωρών, των κόκκινων δανείων σε πολλές τράπεζες, το εύθραυστο πολιτικό σκηνικό και τα μεμονωμένα αλλά ηχηρά αιτήματα για διάλυση της ευρωζώνης.

Η ιδέα του Schäuble είναι να περιορίσει τις κρίσεις και να καταστήσει τη νομισματική ένωση ανεξάρτητη από τις πολιτικές αλλαγές εντός των κρατών-μελών, εισάγοντας έναν αυτόματο μηχανισμό για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας.
Συγκεκριμένα, η χώρα που θα απειλείται με χρεοκοπία θα λαμβάνει ένα δάνειο-γέφυρα, ώστε να εξυπηρετήσει την εσωτερική της λειτουργία και να διασφαλίσει την κοινωνική ευρυθμία. Ο Schäuble ουσιαστικά σκοπεύει να καταρτίσει ένα σχέδιο συντεταγμένης χρεοκοπίας. Το πλεονέκτημα είναι ότι θα υπάρχει η δυνατότητα διάσωσης και μεγάλων χωρών, κάτι που δεν είναι εφικτό σήμερα.

Σε περίπτωση Η Bundesbank έχει καταρτίσει σχετικό σχέδιο από το περασμένο καλοκαίρι, το οποίο προβλέπει ειδική ρήτρα στα ομόλογα των ευρωπαϊκών κρατών. που μια χώρα βρεθεί υπερχρεωμένη, θα πρέπει να παραιτηθεί από μέρους της απόδοσης των ομολόγων υπέρ των πιστωτών. Στην περίπτωση που η χώρα ζητήσει το δάνειο-γέφυρα, η διάρκεια των κρατικών ομολόγων θα παραταθεί για μια τριετία. 
Εάν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου παρουσιάσει αδυναμία πληρωμής αυτόματα οι πιστωτές θα συμμετέχουν σε κούρεμα χρέους.****

Το σχέδιο αυτό είναι αμφιλεγόμενο. Από την οπτική της Bundesbank το πλεονέκτημα είναι ότι τα κράτη θα μειώσουν το χρέος τους, αλλά από την άλλη πλευρά, η εισαγωγή της ρήτρας θα αυξήσει το κόστος του κρατικού δανεισμού.
Επιπρόσθετα, η Bundesbank επιθυμεί να θωρακίσει το τραπεζικό σύστημα έναντι των πολιτικών κινδύνων. Αυτό θα μπορούσε να έχει ως συνέπεια τη μείωση του όγκου κρατικών ομολόγων από συγκεκριμένες χώρες για τις τράπεζες.

Η ιδέα της ίδρυσης ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου ξεκίνησε το 2010, όταν ξεκίνησε η δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα, αλλά έμεινε στο συρτάρι, διότι η Καγκελάριος Angela Merkel προέταξε τη συμμετοχή του ΔΝΤ, το οποίο έχει μεγάλη εμπειρία στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. Εντωμεταξύ, ο Schäuble κατάφερε να πείσει τη Merkel, αλλά αναμένεται να βρει αντίσταση από τους ευρωπαίους εταίρους. Για να πείσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αποδεχτούν το αυστηρό πλαίσιο, θα πρέπει το πακέτο να περιλαμβάνει συμβιβαστικές προτάσεις που να καλύπτουν τα συμφέροντα των χωρών του Νότου. Για παράδειγμα, εχέγγυα για την προστασία της απασχόλησης για την αντιμετώπιση του κοινωνικού αντίκτυπου της ανεργίας.

Οριστικές διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν μετά τις εκλογές σε Γαλλία και Γερμανία. Προς το παρόν διεξάγονται μη δεσμευτικές, μεμονωμένες συζητήσεις.

Ο Schaüble σχεδιάζει την μετεξέλιξη του ΕΜΣ σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και την μεταφορά της εποπτείας των προϋπολογισμών των κρατών-μελών στο νέο θεσμό από την Κομισιόν, με την αιτιολογία ότι η Κομισιόν δεν πιέζει τα κράτη-μέλη να προχωρήσουν σε διαρθρωτικές αλλαγές. Για να υλοποιηθεί αυτό, απαιτείται εκτός από τη συγκατάθεση των άλλων κρατών-μελών και αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών, πράγμα μη ρεαλιστικό.

Ρεαλιστικότερο είναι να συμπεριληφθεί η ρήτρα για τη χρεοκοπία στη συμφωνία για τον ΕΜΣ, κάτι που δεν απαιτεί αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών, διότι ο ΕΜΣ είναι διακυβερνητικό εργαλείο. Είναι επίσης ρεαλιστικό ότι ο ΕΜΣ και το ΕΝΤ θα αποσοβήσουν μελλοντικές κρίσεις, καθώς θα έχουν στη διάθεση τους οικονομική δύναμη και εξειδίκευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου