Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Οι τέσσερις Ελλαδίτες νεκροί και ο Αριστ. Γιαπαλής τιμήθηκαν από τον Κυπριακό Ελληνισμό.

Εξηνταένα χρόνια μετά, αποδόθηκε η οφειλομένη τιμή στους Έλληνες που θυσιάστηκαν για τον αγώνα της ΕΝΩΣΗΣ της Κύπρου μας με τη μητέρα Ελλάδα, χθές βράδυ στην Αθήνα.
Τούτο έγινε στο περικαλλές Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», σε μια εξαιρετικά σεμνή τελετή, με τον τίτλο «ΚΑΙΡΩΝ ΚΑΙ ΗΡΩΩΝ ΜΝΗΜΗ» που τη χαρακτήριζε το Κυπριακό χρώμα, η Ελληνοκυπριακή ψυχή και οπωσδήποτε το μεγαλείο των ηρώων του απελευθερωτικού αγώνα της Μεγαλονήσου κατά των Άγγλων Αποικιοκρατών, την τετραετία 1955 -1959.

Ο παλμός από πατριωτική έξαρση, εθνική ανάταση χαρακτήριζε την εκδήλωση αυτή που διοργάνωσε η Κυπριακή Πολιτεία, δια του Πρέσβεως της στην Αθήνα κ. Κενεβέζου, οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ και φορείς που σύμβολά τους έχουν τους ήρωες που θυσιάστηκαν για να ανθίσει το δενδρί της λευτεριάς. 

Την 9η Μαϊου 1956 και εν όψει της θανατικής καταδίκης και που την επαύριο 10η του μηνός, θα εκτελούνταν με απαγχονισμό οι ήρωες ΜΙχ. Καραολής και Ανδρέας Δημητρίου; έγινε παλλαϊκό Συλλαλητήριο στην Ομόνοια όπου και ομίλησε ο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Δωρόθεος. 
Μετά τον μεστού περιεχομένου λόγο του Αρχιεπισκόπου που καταδίκασε τους Άγγλους για την όλη πολιτική τους για το Κυπριακό αλλά και την εμμονή τους να εκτελέσουν τους ήρωες αυτούς, ο λαός βροντοφώναξε το ΕΝΩΣΗ , ΕΝΩΣΗ και απαίτησε να πάψει η εκτέλεση των ηρώων. 
Αυθόρμητα, τέλος ξεκίνησε πορεία προς την πρεσβεία της Μ. Βρετανίας στο Κολωνάκι από Σταδίου. Όμως στο ύψος της Πεσματζόγλου παρενέβη η Αστυνομία για να εμποδίσει την πραγματοποίηση του σκοπού των διαδηλωτών. Εκεί έγινε μάχη μεταξύ αστυνομίας και του κόσμου που είχε την τραγική κατάληξη , πολλών δεκάδων τραυματιών αλλά το χειρότερο τεσσάρων νεκρών. Μεταξύ των τραυματιών ήταν και ο δικός μας φοιτητής τότε, Αριστείδης Γιαπαλής ο Μηθυμναίος. 
Το αίμα των Ελλήνων αυτών ήταν η συνεισφορά της πατρίδας σ’ αυτή τη φάση του απελευθερωτικού αγώνα της Κύπρου στο διακαή αγώνα των Κυπρίων για ΕΝΩΣΗ.
Πάντως είναι άξιο λόγου, το ότι είναι η πρώτη φορά που εδώ και 61 χρόνια τιμούνται οι ήρωες αυτοί, που αναμφίβολα είχαν περιπέσει σε Ιστορική αφάνεια όλα αυτά τα χρόνια. Με τη χθεσινή λοιπόν εκδήλωση η ΜΝΗΜΗ τους θα είναι πιά ΑΙΩΝΙΑ! 
Οι τιμηθέντες νεκροί ήταν :
Ο Κρης, Ευάγγελος Γεροντής
Ο Αρκάς, Ιωάννης Κωνσταντόπουλος
Ο Σύριος, Φραγκίσκος Νικολάου και
Ο Κών/νος Γιαννακούρης, αστυνομικός.

Τις τιμητικές πλακέτες παρέλαβαν συγγενείς των νεκρών. Για το Φρ. Νικολάου ο Αντιδήμαρχος Σύρου, ο οποίος ευχαρίστησε τον Πρέσβη της Κύπρου που με την εκδήλωση αυτή, έκανε να μάθουν οι Συριανοί την ύπαρξη αυτού του ήρωα που τιμά, όπως είπε την γενέτειρά τους.
Την πλακέτα στον φίλο Αριστείδη, ως εκπρόσωπο όλων αυτών που συνελήφθησαν αλλά και τραυματίστηκαν στα γεγονότα της 9ης Μαϊου 1956, έδωσε ο Πρέσβης κ. Κενεβέζος.
Την εκδήλωση χρωμάτισαν με τη Κυπριακή μουσική, περιεχόμενο τον αγώνα, τους ήρωες και την Κύπρο γενικά και οι ξεχωριστές φωνές των Μιχάλη Βιολάρη και Χριστόδουλου Πασιαρδή.

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΣΤΙΣ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ, ΠΑΝΤΑ ΞΕΡΟΥΝ ΝΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ « ΟΤΙ ΦΥΛΑΝΕ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ».

Δρ. Τάκης Χαραλ. Ιορδάνης …...24.04. 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου