Κυριακή 2 Απριλίου 2017

Βασικοί κανόνες επιχειρηματικότητας, από τον Ιούλιο Καίσαρα!

του Λευτέρη ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ* - EMEA.gr
Οι βιογραφίες μεγάλων αντρών πάντα ενθουσίαζαν το κοινό. Ειδικά αυτές που είχαν να κάνουν με προσωπικότητες που διασώθηκαν στην ιστορία ως κραταιές.
Περιττό να επισημάνουμε ότι ο Ιούλιος Καίσαρας ήταν μια από αυτές.
Ο βίος του, κυρίως βάσει κειμένων του Πλούταρχου, αποτελεί μάθημα και έμπνευση για κάθε νέα επιχειρηματική κίνηση.
Κοινώς, οι βασικές αρχές επιτυχίας είτε το εγχείρημα είναι το χτίσιμο μιας επαγγελματικής επιτυχίας είτε η προσπάθεια να ανακηρυχθείς αυτοκράτορας της Ρώμης, είναι πάνω-κάτω οι ίδιες.
Παρακολουθώντας την πορεία του Ιούλιου Καίσαρα προς την εξουσία, βγαίνουν τα παρακάτω χρήσιμα συμπεράσματα:

1. Δεν είναι κακό να ξεκινάς από χαμηλά
Αν και οι Έλληνες αποδίδουμε στον Νίκο Γκάλη το "καλύτερα πρώτος στο χωριό παρά δεύτερος στην πόλη", στην πραγματικότητα το είχε πει πρώτος ο Ιούλιος Καίσαρας.
Οι Αμερικάνοι λένε: "Act Local, Think Global". Δράσε τοπικά, με τη σκέψη σου στην παγκόσμια αγορά.
Ξεκίνα όμως από κάπου. Μην προσπαθήσεις να κατακτήσεις τον πλανήτη με τη μία. Είναι λίγο πιο περίπλοκο.

2. Η παρουσίαση μετράει
Είτε μιλάς για την εταιρεία σου είτε πουλάς τον εαυτό σου, κάντο καλά.
Όταν ο Καίσαρας έγραψε την αναφορά του προς τις αρχές της Ρώμης για τη νίκη του κατά του Βασιλιά Φαρνάκη του Πόντου, ενώ θα μπορούσε να γράφει αμέτρητες σελίδες με άχρηστες λεπτομέρειες, έγραψε το αμίμητο ιστορικά: Veni, Vidi, Vici. Ήρθα, Είδα, Νίκησα.
Η φράση έμεινε στην ιστορία και αποδίδεται πάντα στον ίδιο άνθρωπο που την πρωτοείπε.

3. Πάρε ρίσκα
Χωρίς ρίσκα η απόδοση θα είναι πάντα μέτρια. Εκείνα τα χρόνια η διάσχιση του ποταμού Ρουβίκωνα με στρατεύματα, τιμωρούνταν με θάνατο. Όλοι ξέρουμε πως κατέληξε αυτό στην περίπτωση του Καίσαρα.

4. Μην υποτιμάς τον εαυτό σου και τη δουλειά που έχεις κάνει
Οι Αμερικάνοι λένε: "Never sell yourself short".
Μη ξεχνάς ότι για να σε ανταγωνιστεί κάποιος άλλος θα πρέπει να περάσει τα ίδια με σένα και να έχει δώσει τις ίδιες μάχες. Έχεις ήδη κατακτήσει κάποιες κορυφές.
Όταν πειρατές είχαν απαγάγει τον νεαρό τότε Ιούλιο Καίσαρα, ήθελαν να ζητήσουν λύτρα 20 ταλάντων. Ο Καίσαρας έσκασε στα γέλια και τους είπε ότι δεν ήξεραν ποιον είχαν στην κατοχή τους. "Θα σας δώσω εγώ 50 τάλαντα» είπε «αλλά όταν με αφήσετε ελεύθερο, θα επιστρέψω για να σας σκοτώσω έναν – έναν".

5. Κράτα το λόγο σου
Όταν πείσεις συνεργάτες, πελάτες και επενδυτές ότι θα πραγματοποιήσεις το πλάνο που έχεις δώσει, στο χρόνο που εσύ επέλεξες στο business plan σου, κοίτα καλά να κρατήσεις το λόγο σου. Σε αυτούς που σου λένε ότι δεν γίνεται, η απάντηση είναι πάντα η ίδια: "watch me do it".
Ο Καίσαρας στην προηγούμενη ιστορία επέστρεψε στη Ρώμη, ετοίμασε έναν μικρό στόλο και έκανε αυτό ακριβώς που υποσχέθηκε. Βρήκε τους πειρατές και τους εκτέλεσε.

6. Μην επαναπαύεσαι
Και τα καλά αλλά και τα δύσκολα έχουν ημερομηνία λήξης. «Μην επαναπαύεσαι στις δάφνες σου» είπε ο μεγάλος στρατηγός. Τα πάντα μπορεί να αλλάξουν στη στιγμή.
Παλαιότερα λέγαμε ότι ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει. Πλέον θεωρείται τεράστιο λάθος στρατηγικής να μην αλλάζεις, να μην εξελίσσεσαι.
Ο κάνονας είναι ότι εφόσον αλλάζουν όλοι οι άλλοι – άρα αλλάζουν οι συνθήκες με τις οποίες κατέγραψες μια επιτυχία – πρέπει να προσαρμοστείς κι εσύ.

7. Προσπάθησε να καταλάβεις – και στην επιτυχία και στην αποτυχία - τι έφταιξε.
Και μη κοροϊδεύεις τον εαυτό σου. Τα πραγματικά αίτια είναι αυτά που θα σου δώσουν τα στοιχεία για να αποφασίσεις αν θα αλλάξεις απλά κάποια στοιχεία στο πλάνο σου ή το πλάνο το ίδιο.
Τέλος, να θυμάσαι πάντα ότι ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσεις.
Όταν ο Ιούλιος Καίσαρας, σε ηλικία 32 ετών είδε έναν ανδριάντα του Μ. Αλέξανδρου είπε: "Στην ηλικία μου ο Αλέξανδρος ήταν κοσμοκράτορας, ενώ εγώ δεν έχω κάνει τίποτα που ν’ αξίζει ακόμα".

Κάπου εκεί ξεκίνησε η τρελή πορεία του προς την εξουσία και τις ιστορικά διαχρονικές δάφνες.

Οπότε, οποιοσδήποτε αποφασίσει να επιχειρήσει είτε ακολουθώντας τα παραπάνω είτε όχι, ο δρόμος είναι ανοιχτός και ο κατάλληλος χρόνος είναι πάντα τώρα.

*ο Λευτέρης Παπαγεωργίου είναι επιχειρηματίας και CEO της Startup εταιρείας Entranet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου