Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2017

Σχέση εξάρτησης του σύγχρονου ανθρώπου από τις ψηφιακές συσκευές

Τη σχέση εξάρτησης από τις ψηφιακές συσκευές, που αναπτύσσει ο σύγχρονος καταναλωτής, αναδεικνύει ένα ενδιαφέρον πείραμα του Πανεπιστημίου του Würzburg και το Πανεπιστήμιο Nottingham-Trent. Στο πλαίσιο του πειράματος, οι ερευνητές θέλησαν να εμβαθύνουν στη σχέση των ανθρώπων με τις ψηφιακές συσκευές, καταγράφοντας τη στάση έναντι του κινητού τους τηλεφώνου, όταν μένουν μόνοι σε μια αίθουσα αναμονής. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πειράματος, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Kaspersky Lab, οι συμμετέχοντες που έμειναν μόνοι τους σε μια αίθουσα αναμονής άντεξαν, κατά μέσο όρο, μόλις 44 δευτερόλεπτα, πριν αγγίξουν το smartphone τους. Οι άνδρες δεν μπόρεσαν να διαχειριστούν ούτε καν το μισό αυτού του χρόνου, περιμένοντας, κατά μέσο όρο, μόλις 21 δευτερόλεπτα, σε σύγκριση με τις γυναίκες που “άντεξαν” 57 δευτερόλεπτα και κανένας πάνω από ένα λεπτό.

Νέο πείραμα: 
Οι άνδρες δεν μπορούν να αφήσουν το κινητό από τα χέρια τουςΟι ερευνητές ρώτησαν μετά από δέκα λεπτά τους συμμετέχοντες πόση ώρα πίστευαν ότι είχε περάσει πριν πάρουν το κινητό στα χέρια τους. Οι περισσότεροι απάντησαν μεταξύ δύο και τριών λεπτών, αναδεικνύοντας μια σημαντική αποσύνδεση μεταξύ της αντιλαμβανόμενης και της πραγματικής συμπεριφοράς μας.
“Το πείραμα δείχνει ότι οι άνθρωποι είναι πολύ πιο δεμένοι με αυτές τις συσκευές απ’ ό,τι οι ίδιοι αντιλαμβάνονται. Πλέον, το να στρεφόμαστε στο smartphone μας, όταν μένουμε μόνοι μας, έχει γίνει δεύτερη φύση. Απλώς δεν περιμένουμε πια. Η αμεσότητα των πληροφοριών και των αλληλεπιδράσεων, που παρέχουν οι έξυπνες συσκευές, τις καθιστούν έναν ψηφιακό σύντροφο που μας συνδέει με τον έξω κόσμο, παρά ένα τεχνολογικό αξεσουάρ”, αναφέρει ο ο Jens Binder από το Πανεπιστήμιο Nottingham-Trent,

Ο φόβος
Πρόσθετη έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από τα παραπάνω Πανεπιστήμια, δείχνει ότι αυτή η μανία να ελέγχουμε τα τηλέφωνα μας θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα του “φόβου μην χάσουμε κάτι” (Fear Of Missing Out ή FOMO), όταν δε βρισκόμαστε online. Σε μία συνοδευτική έρευνα, οι συμμετέχοντες που χρησιμοποιούσαν τα τηλέφωνα τους πιο έντονα έφταναν υψηλότερα επίπεδα FOMO. “Όσο περισσότερο οι συμμετέχοντες χρησιμοποιούν το κινητό τους, τόσο πιο πολύ φοβούνται μήπως χάσουν κάτι, όταν δεν έχουν πρόσβαση σε αυτό. Είναι δύσκολο να πούμε τι προκαλεί τι: Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το τηλέφωνο τους περισσότερο, επειδή φοβούνται μήπως χάσουν κάτι; Ή το χρησιμοποιούν τόσο πολύ που ανησυχούν ότι κάτι χάνουν;”, σχολίασε η Astrid Carolus από το Πανεπιστήμιο του Würzburg.
Επίσης, η μελέτη διαπίστωσε ότι όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε τα τηλέφωνα μας, τόσο πιο αγχωμένοι γινόμαστε. Αλλά παραδόξως, όταν οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν σχετικά με τη συνολική ευτυχία τους δεν υπήρχε καμία διαφορά μεταξύ “ελαφρών” και “βαρέων” χρηστών. Έτσι, η πίεση που προκαλείται από τη χρήση smartphone, δεν φαίνεται να έχει σημαντική επίδραση στην ευημερία μας γενικότερα.

Προέκταση του εγκεφάλου
Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα της Kaspersky Lab, πλέον, βασιζόμαστε σε μεγάλο βαθμό στις φορητές συσκευές και τις χρησιμοποιούμε συχνά ως προέκταση του εγκεφάλου μας, ώστε να μη χρειάζεται να θυμόμαστε διάφορα πράγματα. Για παράδειγμα, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δεν μπορούσε να θυμηθεί τον τηλεφωνικό αριθμό του συντρόφου του, αλλά μπορούσε ακόμη να θυμάται τον αριθμό του πατρικού σπιτιού του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου