Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΥΨΩΜΑ 731 ΑΠΟ ΤΟΝ κ. κ. ΝΤΕΝΗΣΙΩΤΗ ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΦΕΔΡΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

karditsasean.blogspot.gr
Η πλουσιότερη γλώσσα όλων των Εθνών είναι η Ελληνική γλώσσα. Ατελείωτες λέξεις προσδιορίζουν, περιγράφουν αναλύουν και αναδύουν κάθε γεγονός.
Όμως όσο και αν έψαξα, όσο και αν μόχθησα όλες μου φαίνονται λειψές για να αποδώσουν, το μεγαλείο της στιγμής εκείνης που ο απλός, ο καθημερινός άνθρωπος γίνεται «Ήρωας για την Πατρίδα του».
Για εκείνη τη στιγμή που δεν πατά πλέον στη γη, για εκείνη τη στιγμή που ποδοπατά το «εγώ» του, για τη στιγμή της κορύφωσης που αποφασίζει ευσυνείδητα να θυσιαστεί για την Πατρίδα του, για το Έθνος του, για τους γονείς του, για την οικογένειά του.
Άνθρωποι της διπλανής πόρτας ήταν οι Στρατιώτες που είχαν ανοίξει τα χαρακώματα και τις αλεπουδότρυπες στο 731. Είχαν περάσει ήδη 132 ημέρες σκληρών μαχών. Είχαν δει θάνατο, είχαν δει θαύματα, είχαν τέλος καταλάβει ότι σε αυτόν τον πόλεμο το δίκαιο και το ηθικό είχαν το πάνω χέρι.    

Στωικά έβλεπαν τον εχθρό απέναντι να μεγαλώνει με γεωμετρική πρόοδο. Έβλεπαν κανόνια και άρματα να λάμπουν γυαλισμένα από τους Ιταλούς, με τα οποία  εκείνοι νόμιζαν ότι θα μας φοβίσουν.
Όμως ως άλλοι Σπαρτιάτες που μπροστά στην τεράστια  Στρατιά των Περσών πλένονταν και χτενίζονταν, αδιαφορώντας για τον θάνατο, έτσι και οι Πατριώτες μας Καρδιτσιώτες και Τρικαλινοί του 5ου Συντάγματος αδιαφορούσαν για το μέγεθος  του αντιπάλου, αφού η ψυχική ανάταση που ένοιωθαν, είχε φτάσει στο κατακόρυφο.

Απέναντι από το Ελληνικό Μέτωπο είχαν παραταχθεί 25 Ιταλικές Μεραρχίες πλήρως σύνθεσης 140.0000 ανδρών. Για υποστήριξη είχαν εκατοντάδες αεροπλάνα, άρματα, όλμους και κανόνια κάθε διαμετρήματος.
Επί 7 ημέρες από την 2αν  Μαρτίου έως την 9ην Μαρτίου ο ίδιος ο Μουσολίνι αναλαμβάνει προσωπικά πηγαίνοντας στην Αλβανία τη διεύθυνση της επιχείρησης «Πριμαβέρα».  

Στις 6:30 π.μ. της 9ης Μαρτίου δίνεται από πλευράς ιταλών η διαταγή «ΠΥΡ».
Το ύψωμα 731 είναι ακίδα στο μάτι των Ιταλών και πρέπει να το εξαφανίσουν. Μέσα σε δύο ώρες πέφτουν 100.000 βλήματα στη ράχη του. Δέντρα, χώμα πέτρες, ανθρώπινα κορμιά γίνονται ένα. Ο θόρυβος των εκρήξεων σκεπάζει διαταγές και κραυγές πόνου. Όταν παύει το πυροβολικό και εφορμούν οι Ιταλοί νομίζουν ότι πάνω στο 731 δεν υπάρχει ίχνος ζωής, Δεν γνωρίζουν ότι το 731 το υπερασπίζονται οι Δυτικοί Θεσσαλοί. Οι Καρδιτσιώτες  και οι Τρικαλινοί οι οποίοι έχουν Διοικητή Συντάγματος τον Νικόλαο Γεωργούλα από την Ρεντίνα Καρδίτσα, ο οποίος διατάσσει τον Ταγματάρχη επικεφαλή 731 Κασλά Δημήτριο «ότι επί των θέσεων που έχει καταλάβει το Τάγμα θα πρέπει να αμυνθεί μέχρι εσχάτων».
 Η απάντηση του Ταγματάρχη ο οποίος γνώριζε τους Στρατιώτες του και την προετοιμασία που είχε γίνει, αναφέρει με σιγουριά «Οτιδήποτε και αν συμβεί, δεν θα εγκαταλείψω το 731 και έχω την πεποίθηση ότι δεν περάσουν οι Ιταλοί.»

Και όντως τις πρώτες 7 ημέρες έγιναν 18 επιθέσεις επί του υψώματος και όλες αποκρούστηκαν αφήνοντας τουλάχιστον 12.000 νεκρούς Ιταλούς θυσία στην ματαιοδοξία του ηγέτη τους. 
Οι επιθέσεις συνεχίστηκαν για μια εβδομάδα ακόμα. Αλλά πλέον η ορμή των Ιταλών είναι μειωμένη και στο τέλος μηδενίζεται.
Οι Ιταλοί ταπεινωμένοι δέχτηκαν την ολοκληρωτική τους ήττα έχοντας καταθέσει βαρύ φόρο αίματος από χιλιάδες νεκρούς, τραυματίες, αγνοούμενους και αιχμαλώτους.

Η ελληνική πολιτεία με προεδρικό διάταγμα θέλοντας να τιμήσει τους Δυτικοθεσσαλούς Ήρωες όρισε τοπικής σημασίας γιορτή  σε Καρδίτσα και Τρίκαλα.
Επίσης η Ελληνική Πολιτεία τιμά το 731 αναγράφοντας το στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη δίπλα σε λέξεις σύμβολα που μας θυμίζουν το μεγαλείο της Ελληνικής Ψυχής, την αυταπάρνηση του Έλληνα Στρατιώτη, τα κατορθώματα των λίγων εναντίον των πολλών, τη Δημιουργία του Νεότερου Ελληνικού Κράτους.
Σε τοπικό επίπεδο έχουμε θετικές εξελίξεις και ως προς την χωροθέτηση και ως προς την κατασκευή του μνημείου ώστε σύντομα στο χώρο αυτό να γίνεται η κατάθεση Στεφάνων.

Η σημερινή εκδήλωση έχει βέβαια ως κεντρικό σκοπό να τιμήσουμε το θάρρος, την Ανδρεία  και την Αυταπάρνηση εκείνων των Ηρώων.
 Θυμηθείτε την Απάντηση του Ταγματάρχη στον Συνταγματάρχη του. Στην απάντηση αυτή διακρίνεται η σιγουριά του Έλληνα  Αξιωματικού, του πραγματικού Ηγέτη που βάζει τα στήθη του μπροστά όχι για να αποδείξει ότι είναι ο καλύτερος στο να προτρέπει τους άλλους τι να κάνουν αλλά στο να θέτει σε εφαρμογή ο ίδιος τις προτροπές του.

 Η εκδήλωση σήμερα έχει όμως και σκοπό να ξυπνήσει τον σημερινή Έλληνα πατριώτη από το λήθαργο που έχει πέσει τα τελευταία χρόνια. Λήθαργο που τον έχει κάνει να χάσει τον προσανατολισμό του, τις αξίες και τα ιδανικά του.

Η γειτονία μας δεν σιγοβράζει αλλά βράζει. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την θυσία, ώστε τα παιδιά και τα εγγόνια μας να ευτυχήσουν να ζήσουν σε μια Ελλάδα Ελεύθερη, αξιοπρεπώς.
Τις εκφράσεις «Ελευθερία  ή Θάνατος», «Η ταν ή επί τας» , «ΑΕΡΑΣ»,  δεν τις είπαν οι βάρβαροι αλλά οι πρόγονοί μας γιατί αυτή η μικρή χώρα πάντα ενοχλούσε.

Ας μονοιάσουμε για να μεγαλουργήσουμε.

Ας μετρηθούμε για την αγάπη προς την Πατρίδα και όχι για τις τραπεζικές μας καταθέσει.

 Ας μετρηθούμε για πόσους Έλληνες απογόνους έχουμε και όχι για πόσα εξοχικά έχουμε.

Ο πλούτος είναι Ηθικός και όχι Υλικός.

Άπειρα παραδείγματα της Νεότερης και Αρχαίας Ιστορίας μας διδάσκουν ότι:

Λίγοι Έλληνες δύνανται να πετύχουν πολλά.

Οι απανταχού Έλληνες δύνανται  να πετύχουν τα πάντα.

Ζήτω οι Αθάνατοι  Ήρωες του 731

Ζήτω η Ελλάδα.

Ευχαριστώ πολύ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου