Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

ECONOMIST : Μάχη ΔΝΤ & ESM επί των δημοσιονομικών στόχων και ελάφρυνσης χρέους

Σε νέο εκτενές δημοσίευμα προχώρησε ο Economist στη ξεχωριστή, εξειδικευμένη,  ηλεκτρονική του σελίδα, Intelligence Unit, με τίτλο IMF and ESM square off over budget targets and debt relief ενόψει του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας όπου οι Ευρωπαίοι εταίροι θα αποφασίσουν το εάν η Ελλάδα έπραξε αρκετά στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος προκειμένου να προχωρήσουν στην εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Στο σχόλιο του αυτό, οι αναλυτές αναφέρουν ότι το αδιέξοδο επί της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης πηγάζει από τρία αίτια:

1.   Tο κυβερνών κόμμα είναι αυτή τη στιγμή μη δημοφιλές και θα δυσκολευτεί να περάσει τα νέα μέτρα χωρίς να υπάρξει εσωκομματικό «αντάρτικο».

2.  Oι Ευρωπαίοι ηγέτες σε Ολλανδία και Γερμανία δεν διατίθενται να διευκολύνουν την Ελλάδα εξαιτίας των επικείμενων εκλογών τους, προσπαθώντας να αποφύγουν απεγνωσμένα μια νέα ελληνική κρίση εν μέσω αυτών, παράλληλα όμως θέλουν την Ελλάδα να «παίξει μπάλα» και να συναινέσει σε κάτι πριν τις εκλογές αυτές.

3.  Το ΔΝΤ διστάζει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα γιατί πιστεύει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο.
Σύμφωνα με το περιοδικό, η υπεροχή των πολιτικών εμποδίων από όλες οι πλευρές, στενεύει τα περιθώρια συμβιβασμού, με το ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις από τη ΝΔ, να κινδυνεύει να έχει την ίδια μοίρα με το ΠΑΣΟΚ όταν είχε την
εξουσία κατά τη διάρκεια των άλλων μνημονίων.
Και αν οι δανειστές αποφασίσουν ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε περισσότερη λιτότητα για να καθησυχαστεί και το ΔΝ, τότε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ίσως αποφασίσουν να αποχωρήσουν από την εξουσία από την καταστροφή του κόμματος.
Αναφορικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, οι αναλυτές του Intelligence Unit σημειώνουν ότι όπως φαίνεται, είναι απίθανο το Ταμείο να συμμετάσχει επίσημα και συνεισφέροντας οικονομικά. Καθώς και ο Donald Trump φαίνεται να μη νοιάζεται και τόσο πολύ για την ευρωζώνη και δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι μέλος αυτής.
Tέλος, ως προς την πιθανότητα του Grexit, οι αναλυτές συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι αργά ή γρήγορα η Ελλάδα θα πρέπει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη. Και αυτό το προβλέπουν σε ποσοστό 60% σε χρονικό ορίζοντα πενταετίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου