Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Σταυρίδης: "Αυτή είναι η τριάδα των σύγχρονων πολεμικών επιχειρήσεων"

Του Απόλλωνα Λεονταρίτη - analystsforchange.org
Το σύγχρονο πλαίσιο δράσης της αεροπορικής ισχύος στο υπάρχον γεωπολιτικό περιβάλλον καθώς  και τις αξίες που διαμορφώνουν την ασφάλεια στον 21ο αιώνα ανέλυσε στην ομιλία του στη Σχολή Ικάρων ο ελληνικής καταγωγής Ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης, 
Ο  ναύαρχος τεσσάρων αστέρων (εν αποστρατεία) του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού (USN), χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης ως μια εξέχουσα προσωπικότητα με ιδιαίτερες ικανότητες, έχει επισκεφτεί αρκετές φορές τη χώρα μας προσκεκλημένος από την ανώτατη ηγεσία των Ε.Δ ενώ έχει επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή της Ν.Α Μεσογείου. 
Υπηρέτησε ως 16ος ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ (SACEUR) και παραβρέθηκε  μεταξύ άλλων ανώτατων στρατιωτικών αξιωματούχων στο 5ο Συνέδριο Αεροπορικής Ισχύος της Πολεμικής Αεροπορίας με θέμα «Η Αεροπορική Ισχύς σε ένα Ανταγωνιστικό Περιβάλλον – Air Power in a Contested Environment», το οποίο πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο «Υποσμηναγός (Ι) Νικόλαος Σιαλμάς» της Σχολής Ικάρων, στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας, στο Τατόι.
Μεταξύ άλλων ο Ναύαρχος Σταυρίδης υπογράμμισε τα εξής σημαντικά θέματα:
«Ποια είναι τα εργαλεία της ασφάλειας; Πιστεύω πως ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνουμε, είναι να ακούμε… τους συμμάχους μας, τους οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ, τους ετέρους μας και να ακούμε ακόμα και αυτούς που διαφωνούν μαζί μας, όπως
τη Ρωσική Ομοσπονδία… Άλλο ένα εργαλείο είναι τα συνέδρια σαν και αυτό, τα οποία μας φέρνουν όλους μαζί για να ακούμε και να μαθαίνουμε».

«Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε; Θα έλεγα ότι πρέπει να διατηρούμε τις αξίες μας. Η δημοκρατία, η ελευθερία, η ελευθερία του λόγου, η ελευθερία της έκφρασης, η ισότητα μεταξύ των φύλων, η φυλετική ισότητα. Είναι όλες σημαντικές αξίες και πολλές από αυτές ξεκίνησαν από την Ελλάδα και σκορπίστηκαν στον υπόλοιπο κόσμο. Παίζουν μεγάλο ρόλο στην ασφάλεια του 21ου αιώνα».

«Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε; Θα έλεγα πως το ΝΑΤΟ είναι μια θεμελιώδης δύναμη του καλού στον κόσμο. Παρόλο τις δυσκολίες και τις διαφωνίες που αντιμετωπίζει, παραμένει ένας βασικός πυλώνας ασφαλείας… 
Θα έλεγα επίσης ότι βασικός είναι και ο διάλογος, η προσωπική επαφή, η διπλωματία, οι συζητήσεις. Όλα αυτά τα πράγματα βοηθάνε στη δημιουργία της πραγματικής ασφάλειας.»

«Ωστόσο, χρειαζόμαστε και σκληρή δύναμη. Δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε με το Ισλαμικό κράτος. Θα δυσκολευτούμε να βρούμε μια κοινή συμφωνία με τη Β. Κορέα».

«Θεωρώ πως θα έρθουμε αντιμέτωποι με πολλές προκλήσεις – στρατιωτικές προκλήσεις – από το Ιράν. Άρα, πώς μπορούμε να εντάξουμε την αεροπορία (Air Power) στο όλο σκηνικό;

Εγώ θα ήθελα να το χωρίσω σε τέσσερις τρόπους αντιμετώπισης. Ο πρώτος, είναι ο έλεγχος του αέρα. Αυτός μπορεί να είναι στρατηγικός έλεγχος, έλεγχος επιχειρησιακών πτήσεων ή τακτικός έλεγχος αέρος. Είναι στην ουσία, οι επιχειρήσεις που κάνουν τα μαχητικά μας και
διατηρούν τον έλεγχό μας στον εναέριο χώρο. Ύστερα, έρχεται η προβολή αεροπορικής ισχύος αέρος-εδάφους. Το τρίτο, είναι αυτό που ονομάζω στρατηγική ισχύος. Δηλαδή, η ικανότητα να έχει κανείς μια αεροπορική αποτρεπτική αξία. Και το τελευταίο είναι η
ικανότητα να εκτελεί εναέριες αποστολές εφοδιασμού και υποστήριξης».

«Τι άλλο; θεωρώ πως η ηλεκτρονική ασφάλεια μπορεί να ενταχθεί μέσα σε αυτά που έχουμε πει σήμερα. Θεωρώ πως τα μη επανδρωμένα συστήματα, τα οποία περιλαμβάνουν τα πάντα από δορυφόρους μέχρι και τα UAVs εντάσσονται σε αυτήν τη κατηγορία. Θα μου πείτε τώρα κολλάνε αυτά μαζί με την αεροπορία; Η κάθε μέθοδος αντιμετώπισης των προκλήσεων, χρειάζεται τα μη επανδρωμένα συστήματα αλλά και επανδρωμένα οχήματα για την αποτελεσματική εκτέλεση αποστολών.

Τέλος, μπορούμε να συνδυάσουμε την αεροπορία με τις Ειδικές Δυνάμεις. Είναι ένας τομέας ο οποίος εξελίσσεται όλο και περισσότερο. 
Συνολικά, ο συνδυασμός μεταξύ της ηλεκτρονικής ασφάλισης, των μη επανδρωμένων συστημάτων και των ειδικών δυνάμεων, συνεισφέρει στο ρόλο της αεροπορίας. Είναι η τριάδα των σύγχρονων πολεμικών επιχειρήσεων».

Σημειώνεται ότι ο Ναύαρχος Σταυρίδης υπηρέτησε 30 χρόνια στο αμερικανικό πολεμικό ναυτικό. Στα τέσσερα χρόνια της θητείας του ως επικεφαλής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, ο κ. Σταυρίδης επέβλεψε επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή (Αφγανιστάν, Λιβύη και Συρία), καθώς και στα Βαλκάνια και την Αφρική (για την αντιμετώπιση της πειρατείας).
Εχει λάβει πάνω από 50 τιμητικές διακρίσεις, περιλαμβανομένων 28 από άλλες χώρες, ενώ έχει διοικήσει μοίρα αντιτορπιλικών και ομάδα κρούσης αεροπλανοφόρων. Είναι, μεταξύ άλλων, κάτοχος PhD από το Fletcher School, BS από τη US Naval Academy, καθώς και ακαδημαϊκών διακρίσεων από τα National και Naval War Colleges.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου