Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

ΧΑΡΤΗΣ-ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ!

hellasforce.com
Με την καραμέλα του συμφωνηθέντος ανώτατου ποσοστού 29.2% έπαιξε στο θέμα του χάρτη ο Μουσταφά Ακιντζί σε πλήρη συνέργεια, κατά δική του δημόσια παραδοχή, με τον νεοσουλτάνο της Άγκυρας.
Αποκαλυπτικές πληροφορίες του Σίγμα από την τουρκοκυπριακή κοινότητα, αναφέρουν ότι πέραν του κριτηρίου του ποσοστού – το οποίο ούτως ή άλλως δεν γίνεται ως αποδεκτό – και στα άλλα δύο κριτήρια ο Τ/κ χάρτης είναι άκρως απαράδεκτος
Συγκεκριμένα, ο τ/κ χάρτης προνοεί:
– Ποσοστό εδάφους υπό Τ/κ διοίκηση 29.15%
– Ποσοστό ακτογραμμής υπό Τ/κ διοίκηση πέριξ του 55% (όπως το σχέδιο Ανάν)
– Αριθμός προσφύγων που θα μπορούν να επιστρέψουν 55.000
Όπως αρμοδίως πληροφορείται το Σίγμα από τ/κ πηγές που δεν τυγχάνουν αμφισβήτησης ο κατοχικός ηγέτης συνεπικουρούμενος από την κατοχική Τουρκία κατέθεσαν χάρτη ο οποίος προνοεί:

– Διοικητικό όριο ευθείας γραμμής που παραπέμπει σε σκληρό σύνορο
– Χαράσσουν τη γραμμή με βάση τον αυτοκινητόδρομο που ξεκινά από τη Μόρφου και καταλήγει στην Αμμόχωστο (Βόρεια Τ/κ συνιστώσα – Νότια Ε/κ συνιστώσα)
– Αφήνουν εκτός εδαφικής αναπροσαρμογής περιοχές ιστορικής και θρησκευτικής σημασίας για την Ε/κ πλευρά
– Αφήνουν (ως γνωστό) εκτός εδαφικής αναπροσαρμογής την πόλη της Μόρφου και τα γύρω χωριά
– Δεν επιστρέφουν πολλά από τα Κεφαλοχώρια της Μεσαορίας με μεγάλο αριθμό προσφύγων τα οποία ζητεί η Ε/κ πλευρά
– Αφήνουν εκτός εδαφικής αναπροσαρμογής όλα τα Μαρωνίτικα χωριά και απορρίπτουν τη δημιουργία Ε/κ θύλακα, διαγράφοντας και τον δικό τους θύλακα στα Κόκκινα.
– Διατηρούν τα χωριά της Καρπασίας (Ριζοκάρπασο, Γιαλούσα, Αγία Τριάδα και Μελάναργα) υπό Τ/κ διοίκηση αλλά ειδικό καθεστώς και όχι υπό ομοσπονδιακή διοίκηση που θα βελτίωνε και το θέμα της ακτογραμμής.

Ο Τ/κ χάρτης όπως κατατέθηκε στην κλειστή συνάντηση με τους χαρτογράφους των δύο κοινοτήτων και των Η.Ε στη Γενεύη, ήταν αναμενόμενος, εξ ου και ήταν έτοιμες οι γραπτές παρατηρήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη που διαβιβάστηκαν και πρακτικογραφήθηκαν άμεσα. Ασφαλείς πληροφορίες του Σίγμα αναφέρουν ότι το κυριότερο σημείο της επιστολής διαμαρτυρίας του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι πως «ο τ/κ χάρτης δεν αποτυπώνει καν τον αριθμό των προσφύγων που είχε καταθέσει η τ/κ πλευρά στο Μοντ Πελεράν 2 (65.000) και ο οποίος λόγω του ότι είναι ούτως ή άλλως απαράδεκτος οδήγησε στο γνωστό τότε ναυάγιο».

Δεδομένων των πιο πάνω πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας και της διαπραγματευτικής ομάδας είναι όπως κατά τη συζήτηση του εδαφικού προηγηθεί διαπραγμάτευση για τα δύο κριτήρια, πριν αρχίσει το επί της ουσίας πάρε – δώσε επί των χαρτών.

Κάτι που μπορεί να γίνει και στην Κύπρο, παρά την επιμονή του Ακιντζί και τη διαφαινόμενη συμφωνία του κυρίου Έιντε για συζήτηση του εδαφικού στο περιθώριο της επανάκαμψης σε πολιτικό επίπεδο της Διεθνούς Διάσκεψης, όπως ακριβώς είχε γίνει στη Γενεύη.

Το μπαλάκι στους ηγέτες
Εν τω μεταξύ, δεν καθόρισαν συγκεκριμένη ατζέντα για τα θέματα που θα τύχουν διαπραγμάτευσης την ερχόμενη Πέμπτη, οι διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων.
Όπως αρμοδίως πληροφορείται το Σίγμα οι διαπραγματευτές επεξεργάστηκαν την κατάσταση πραγμάτων και που στεκόμαστε σε κάθε κεφάλαιο ξεχωριστά και αποφάσισαν να ενημερώσουν τους ηγέτες οι οποίοι καλούνται να αποφασίσουν με ποια θέματα θα αρχίσουν τη διαπραγμάτευση.

Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορεί να χαρακτηριστεί επιτυχής η επαφή των διαπραγματευτών.

Άλλωστε θυμίζουμε πως πριν την πρώτη συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζι αναμέναμε, με βάση κυβερνητικές δηλώσεις, ένα λεπτομερές πρόγραμμα συναντήσεων με συγκεκριμένη θεματολογία για κάθε συνάντηση. Κάτι τέτοιο ακόμη δεν έχει αποφασιστεί και διπλωματικές πηγές μας εξηγούσαν ότι υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες λόγω της ευαισθησίας των θεμάτων που παραμένουν ανοικτά αλλά και του γεγονότος ότι είναι πολύ διαφορετική η ατζέντα των προτεραιοτήτων κάθε πλευράς. Και αυτό φέρνει και πάλι στο προσκήνιο το ζήτημα της διασταυρούμενης διαπραγμάτευσης θεμάτων που όμως δεν πρέπει να οδηγεί σε πάρε – δώσε που είναι και η αξίωση της Τ/κ πλευράς.

Ενόψει αυτών των δυσκολιών καθίσταται ακόμη πιο σημαντική η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου τη Δευτέρα, η οποία που ήδη «μυρίζει» μπαρούτι καθότι όπως πληροφορείται το Σίγμα πέραν της ενημέρωσης των κομματαρχών για τα όσα έλαβαν χώρα τον τελευταίο μήνα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, προφανώς ενοχλημένος από τις βολές που δέχεται καθημερινά, μέσω της επιστολής πρόσκλησης προς τα μέλη του σώματος, καλεί τους Πολιτικούς Αρχηγούς που διαφωνούν με τους χειρισμούς να καταθέσουν γραπτώς θέσεις και απόψεις για την λεγόμενη αλλαγή στρατηγικής.

Και όπως μαθαίνουμε, ενώ κάποια κόμματα παρουσιάζονται έτοιμα να το πράξουν, κάποια άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης απαντούν ότι «δεν είναι η ώρα τώρα για μια τέτοια συζήτηση αλλά για συζήτηση επί των χειρισμών αντιμετώπισης των ελλοχεύοντων κινδύνων».

Να σας πως κλείνοντας ότι κόμματα της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν νέα απαγόρευση από το Προεδρικό για επιθεώρηση πρακτικών και εγγράφων από τις συναντήσεις Αναστασιάδη Ακιντζί, με τη δικαιολογία, όπως ισχυρίζονται, πως το Προεδρικό θεωρεί πως διαβάζουν τουρκικές θέσεις και τις υιοθετούν ωσάν να έγιναν αποδεκτές από την Ε/κ πλευρά.

Προκλήσεις Ακιντζί Νο2
Η προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία δεν ωφελεί κανέναν, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του στην εφημερίδα “Τζουμχουριέτ”, ενώ είπε ακόμη ότι δεν υπάρχει συμφωνία για κανένα χάρτη. Όπως είπε, οι χάρτες θα ξεκλειδωθούν από τη θυρίδα του ΟΗΕ στο τέλος, “αφού έχουν τελειώσει όλα”. Για το περιουσιακό δήλωσε ότι γίνεται λόγος να τεθεί όρος όπως οι περιουσίες που θα επιστραφούν να μην ξεπερνούν το 1/3, ωστόσο αυτό, είπε, δεν έχει συμφωνηθεί.

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι υπάρχουν φωνές για β’ και γ’ σχέδιο, όπως προσάρτηση στην Τουρκία. “Αυτά είναι θέματα που δεν είναι στην ατζέντα μας. Τέτοια εξέλιξη δεν ωφελεί ούτε εμάς ούτε την Τουρκία. Η προσάρτηση δεν ωφελεί κανέναν”, ανέφερε.

Για τους χάρτες, ο Τ/κ ηγέτης είπε “δεν έχουμε συμφωνήσει για κανένα χάρτη. Οι Ε/κ απέρριψαν το δικό μας στην Γενεύη και εμείς το δικό τους. Στο κεφάλαιο του εδαφικού δεν υπάρχει συμβιβασμός. Οι χάρτες που είναι αυτή τη στιγμή στη θυρίδα των Ηνωμένων Εθνών θα βγουν τελευταίοι. Η θυρίδα θα ανοίξει αφού έχουν τελειώσει όλα”.

“Πάνω στους χάρτες θα υπάρξουν μικρές αλλαγές. Κατά μεγάλη πιθανότητα το έδαφος θα σχηματίσει ο δικός μας χάρτης. Είναι αδύνατον ο δικός τους χάρτης να ληφθεί ως βάση, αυτό το είπα από την πρώτη μέρα. Εκείνον τον χάρτη οι Τ/κ δεν τον δέχονται”, ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι θα γίνουν εδαφικές αναπροσαρμογές, “αλλά στόχος μας είναι να μετακινηθούν όσο λιγότεροι άνθρωποι γίνεται. Αυτό είναι το πρώτο. Το δεύτερο είναι πως κανένας δεν θα μετακινηθεί εάν δεν υπάρξει ένα κατάλληλο μέρος και αντίστοιχη εργασία. Κανένας δεν θα πει σε κάποιον ‘φύγε αδελφέ μου και πήγαινε και φρόντισε μόνος σου για την τύχη σου’. Αυτά είναι δύσκολα αλλά είναι πιθανά”.

Ο Τ/κ ηγέτης είπε πως εάν υπάρξει λύση το ψευδοκράτος θα συμμετάσχει στην ομόσπονδη δομή και θα μετατραπεί σε τ/κ συνιστώσα πολιτεία. “Εάν λόγω της στάσης των Ε/κ δεν γίνει, τότε δεν θα εγκαταλείψουμε το ‘κράτος’ μας. Ή θα μετατραπεί σε συνιστώσα πολιτεία ή θα συνεχίσει το δρόμο της με τον ίδιο τρόπο. Ασφαλώς η προτίμησή μας είναι η λύση”, είπε.

Σε ερώτηση εάν με την ελεύθερη εγκατάσταση των Ε/κ στο βορρά οι Τ/κ θα γίνουν μειονότητα, ο κ. Ακιντζί είπε ότι δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος, προσθέτοντας ότι η “βόρεια Κύπρος” δεν είναι άδεια και πως μπορεί να γίνει λόγος για δικαίωμα εγκατάστασης χωρίς να περιλαμβάνεται κανένα πολιτικό ή άλλο δικαίωμα. “Για παράδειγμα, ένας Ε/κ ή ένας συνταξιούχος Τ/κ θέλει να πάει στο παλιό του χωριό και να κάνει σπίτι. Αυτό μπορεί να το κάνει. Σε περιορισμένο βαθμό μπορεί να υπάρξει ιδιοκτησία. Τις ρυθμίσεις για το πώς μπορεί να αποκτήσει κάποιος περιουσία στο βορρά θα τις κάνει η τ/κ συνιστώσα πολιτεία. Εάν μέσα στο πλαίσιο αυτών των ρυθμίσεων κάποιος θέλει να έρθει και να πάρει περιουσία, μπορεί να το κάνει.

Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι δεν τίθεται θέμα οι Τ/κ να γίνουν μειονότητα και ότι θα δοθεί το δικαίωμα της νόμιμης άδειας παραμονής. “Αυτό σε κανένα χωριό και καμιά χώρα δεν θα ξεπεράσει το 20%”, ανέφερε, λέγοντας ότι αυτό το ποσοστό θα έχει δικαίωμα ψήφους στις τοπικές εκλογές.

Σε σχόλιο της δημοσιογράφου ότι δεν θα ζουν μαζί οι Ε/κ και οι Τ/κ ,ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι μάλλον γίνεται λόγος να ζουν δίπλα δίπλα, προσθέτοντας ότι από το 1974, 500 Ε/Κ ζουν στην Καρπασία. “Τρομάζουν τους ανθρώπους μας ότι θα είστε μειοψηφία, θα είστε αυτό και το άλλο. Είναι ανησυχίες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα”, πρόσθεσε.

Για το φυσικό αέριο, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού ο πιο κοντινός, λογικός και φτηνός τρόπος είναι να ενωθεί το φυσικό αέριο της Κύπρου με του Ισραήλ και να μεταφερθεί στην Τουρκία για να καλύψει τόσο τις ανάγκες της Τουρκίας όσο και της Ευρώπης. Όπως είπε, αυτό θα μετατρέψει την Τουρκία σε ενεργειακό διάδρομο από το νότο.

Για το περιουσιακό είπε ότι θα ξεπεραστεί μόνο με μια λύση και πως θα δημιουργηθεί μια επιτροπή στην οποία θα συμμετάσχουν ισότιμα Ε/κ και Τ/κ. “Η κυρίαρχη άποψη εδώ είναι ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί σε μεγάλο βαθμό με αποζημιώσεις”, ανέφερε. Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι θα θα γίνουν αποζημιώσεις, ανταλλαγές και επιστροφές. Υπάρχουν, είπε, κενές περιουσίες οι οποίες θα επιστραφούν. Πρόσθεσε ότι μπορεί να υπάρξει όρος να μην ξεπεράσει το 1/3 και τα 2/3 να παραμείνουν στους Τ/κ. Σε αυτό το θέμα δεν υπήρξε ακόμη συμφωνία αλλά προς αυτή την κατεύθυνση είναι η τάση, όπως είπε.

Ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι οι περιουσίες που άφησαν οι Ε/κ στον βορρά είναι 1,5 εκατομμύρια εκτάρια και οι περιουσίες που άφησαν οι Τ/κ στον νότο είναι 500 χιλιάδες εκτάρια.

Για τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ, ο κ. Ακιντζί είπε ότι στην περίπτωση λύσης αμέσως τα 8-10 κεφάλαια που έχει μπλοκάρει η Κυπριακή Δημοκρατία στις διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ θα ανοίξουν. Όπως είπε όλες αυτές οι εξελίξεις θα βελτιώσουν τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου