Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Η τουρκική τράπεζα Ziraat κατάσχει περιουσίες Ελλήνων σε Κομοτηνή και Ξάνθη

ProNews.gr
Η τουρκική τράπεζα Ziraat Bank προβαίνει σε κατασχέσεις περιουσιών Ελλήνων στην Κομοτηνή και την Ξάνθη που πήραν δάνειο και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην εξόφληση τους.
Πρόκειται για «εισβολή» της Τουρκίας στην Ελλάδα με οικονομικά μέσα που στόχο έχει να κάνει τη Δυτική Θράκη αμφισβητούμενη περιοχή, «γκρίζα ζώνη» όπως τα Ίμια. Σειρά έχει η Ρόδος, αφού και εκεί διατηρεί υποκατάστημα. Και στις δύο περιοχές η Άγκυρα κάνει λόγο για ύπαρξη «τουρκικής» μειονότητας.
Κι όλα αυτά, με την ανοχή της κυβέρνησης η οποία συνεχίζει να παραμένει θεατής στην επέλαση της Ziraat στα Δωδεκάνησα, ενδεχομένως αύριο και σε άλλες «ευαίσθητες» περιοχές, ενώ είναι γνωστό πώς πίσω από τη τράπεζα βρίσκεται το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας και η μυστική υπηρεσία ΜΙΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες και σχετικό δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος» στο υποθηκοφυλακείο της Κομοτηνής και της Ξάνθης έχουν κατατεθεί δεκάδες αιτήματα από την τουρκική τράπεζα Ziraat για κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων Ελλήνων χριστιανών που δανειοδοτήθηκαν από την τράπεζα, αλλά λόγω της οικονομικής κρίσης αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Η τουρκική τράπεζα δεν κάνει «παζάρια» με τους δανειολήπτες για μείωση των δόσεων με επιμήκυνση αποπληρωμής ή κάποιες άλλες διευκολύνσεις. Ιδίως όταν πρόκειται για Έλληνες προχωρά αμέσως στην εκτέλεση της σύμβασης που αφορά στην κατάσχεση της υποθήκης. Σε όλες τις περιπτώσεις αυτά αφορούν σε οικόπεδα και σπίτια ή άλλα οικήματα.

Αυτός ήταν και ο στόχος όταν το 2008 η τράπεζα άνοιγε καταστήματα σε Αθήνα, Κομοτηνή και Ξάνθη και προσέφερε δάνεια με επιτόκιο 3%, την ώρα που οι ελληνικές τράπεζες έδιναν με 10% και 12%. Η «εισβολή» της Τουρκίας στη Δυτική Θράκη με «άρμα» τη Ziraat.

Παρά τα χιλιάδες αιτήματα τα τελευταία χρόνια της κρίσης από Έλληνες η τράπεζα δεν έδινε δάνειο, καταναλωτικό, στεγαστικό ή επιχειρηματικό αν δεν υπήρχε υποθήκη. Βασική δε προυπόθεση ήταν ο δανειολήπτης να είναι από τη Δυτική Θράκη ή από τα Δωδεκάνησα. Για το λόγο αυτό άνοιξε και υποκατάστημα στη Ρόδο το 2011.

Τυχαίο; Καθόλου. Η Άγκυρα υποστηρίζει πώς υπάρχουν στις δύο αυτές περιοχές όχι μουσουλμανικές μειονότητες, αλλά «τουρκικές» και απώτερο σχέδιο της είναι να δημιουργήσει «γκρίζες ζώνες» εντός ελληνικών εδαφών, όπως πέτυχε στα Ίμια με την κρίση του 1996.

Αντί όμως για φρεγάτες, αεροσκάφη και κομάντος χρησιμοποιεί το χρήμα. Κάνει επέλαση στην Ελλάδα με «όπλα» τη Ziraat και τη Dogus, που αγόρασε τη μαρίνα του Φλοίσβου και θέλει να υψώσει την τουρκική σημεία, προ ημερών πήρε με άλλες εταιρείες τον Αστέρα της Βουλιαγμένης και έχει βάλει στόχο να πάρει όσες περισσότερες μαρίνες μπορεί.

«Εισβολή» Τούρκων δηλαδή από στεριά και θάλασσα.
Η Ziraat που έκανε την εμφάνιση της στην Ελλάδα το 2008 είναι η παλαιότερη τράπεζα της Τουρκίας και αποτελεί τη δεξαμενή χρηματοδότησης των επιχειρήσεων της ΜΙΤ στα Βαλκάνια και σε άλλες χώρες του κόσμου.

Παρά ταύτα η κυβέρνηση της άνοιξε την… πόρτα, επιτρέποντας στην Τουρκία να υλοποιεί τα σχέδια της, που δεν είναι ασφαλώς μόνο επιχειρηματικά, αλλά στρατηγικά για την κατάληψη εδαφών μέσω κατάσχεσης γαιών της Ελλάδας.

Ακόμη και σήμερα η ελληνική κυβέρνηση αφήνει ανενόχλητη την τουρκική τράπεζα να κάνει τις επεκτατικές κινήσεις της σχεδιάζοντας να ανοίξει υποκαταστήματα και σε άλλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, όπως η Κώς.
Ο νόμος που λέει πώς τράπεζα εκτός Ευρωπαικής Ένωσης ή φυσικό ή νομικό πρόσωπο δεν μπορεί να υποθηκεύει ακίνητο σε παραμεθόριο περιοχή προκειμένου να παραχωρήσει στεγαστικό ή άλλης μορφής δάνειο και εν συνεχεία να το διεκδικήσει τι έχει γίνει κύριοι της κυβέρνησης;
Το αρμόδιο υπουργείο Εξωτερικών του κ. Βενιζέλου και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς είναι υπεύθυνοι και υπόλογοι γι’ αυτή την κατάσταση, όπως επίσης για την υποχωρητική στάση τους σε μία σειρά εθνικών θεμάτων.

Θεωρούν πως κάνουν πολιτική ανταλλάσσοντας χειραψίες με τους Ερντογάν και Νταβούτογλου, όταν αυτοί διεκδικούν το μισό Αιγαίο και θέλουν τουρκική τη Δυτική Θράκη μέχρι τη Θεσσαλονίκη. Α, ρε… πατριώτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου