Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Έγγραφα της CIA αποκαλύπτουν ότι η Σοβιετική Ένωση υποκινούσε ανεξάρτητη ενιαία Μακεδονία

Πηγή liberal.gr
Έγγραφα της πρώην Γιουγκοσλαβίας που έδωσε στη δημοσιότητα η CIA, δείχνουν ότι αρκετά χρόνια μετά το τέλος του Β' 'Παγκοσμίου Πολέμου η Σοβιετική κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες γύρω από την άλυτη διαφωνία περί της πΓΔΜ, σε αντίθεση με την αδιαφορία των γιουγκοσλαβικών αρχών, όπως μετέδωσε ο Independent στην ηλεκτρονική του έκδοση στην πΓΔΜ.

Συγκεκριμένα, σε έκθεση του 1950, η CIA ενημέρωνε ότι μια επιτροπή που υποστηριζόταν από τους σοβιετικούς  - «Επιτροπή Ελευθερώστε τη Μακεδονία» -, δημιουργήθηκε με σκοπό να υποκινηθούν εξεγέρσεις ταυτόχρονα κατά των κυβερνήσεων και των αρχών στην ελληνική και γιουγκοσλαβική Μακεδονία, ώστε να ενοποιηθεί η περιοχή υπό το σχηματισμό «Μακεδονική Δημοκρατία».

Σύμφωνα με τη CIA, η «Μακεδονική Δημοκρατία» θα έπαιρνε τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης. Επιλέον, η Επιτροπή διέθετε επίσης δυνάμεις στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.
Η «Επιτροπή Ελευθερώστε τη Μακεδονία» βρισκόταν υπό την πολιτική καθοδήγηση του σοβιετικού πρέσβη στη Σόφια, και είχε επικεντρωθεί κυρίως κατά του Τίτο και του Κομμουνιστικού κόμματος.

Αρκετά σημαντικό είναι επίσης ότι η επιτροπή συγκροτήθηκε κατά την περίοδο της κρίσης των σχέσεων μεταξύ Γιουγκοσλαβίας και ΕΣΣΔ, και το σχηματισμό της Κομινφόρμ με επικεφαλής τον Στάλιν.
Περίπου δύο χρόνια πριν από το 1950, είχε εκδοθεί το πόρισμα της Κομινφόρμ με το οποίο η Γιουγκοσλαβία τέθηκε σε πλήρη απομόνωση από το σοσιαλιστικό μπλοκ, ενώ ο Τίτο με τους στενότερους συνεργάτες του κατονομάστηκαν ως κατάσκοποι της Δύσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου