Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΜΜΕ

Ελλάδα-Οικονομία, Πρόγραμμα

Ν] Lefteris Papadimas, Reuters:
Μετά από ένα ισχυρότερο 2016, η Ελλάδα ελπίζει ότι οι δανειστές θα εγκαταλείψουν τις απαιτήσεις τους για λιτότητα. Η Ελλάδα ελπίζει ότι η καλύτερη- σε σχέση με την αναμενόμενη- δημοσιονομική κατάσταση του 2016 θα πείσει τους δανειστές να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση του προγράμματος χωρίς να απαιτήσουν περισσότερη λιτότητα, όπως τόνισαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι πριν από την σημερινή έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup. Οι αξιωματούχοι τόνισαν στο Reuters ότι το περσινό πρωτογενές πλεόνασμα- που δεν συμπεριλαμβάνει το κόστος εξυπηρέτησης χρέους- ανήλθε στο 1-1,5% του ΑΕΠ, ξεπερνώντας τον στόχο του 0,6% του ΑΕΠ που προβλεπόταν στο πρόγραμμα διάσωσης, καθώς βελτιώθηκαν τα φορολογικά έσοδα. 

«Η απόδοση θα μας βοηθήσει… να αντισταθμίσουμε την άποψη του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα χρειάζεται επιπλέον μέτρα προκειμένου το προβλεπόμενο πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 να φτάσει τον στόχο του 3,5% που προβλέπει το πρόγραμμα», τόνισε Έλληνας αξιωματούχος. Εν όψει της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup, αξιωματούχος της ευρωζώνης τόνισε ότι είναι μια «καλή ευκαιρία» να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές στην επιστροφή διαπραγματευτών στην Αθήνα έτσι ώστε να μπορέσει να επιτευχθεί συμφωνία τον Φεβρουάριο. 
Ο Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος τόνισε ότι η πιο πρόσφατη πρόβλεψη για το πρωτογενές πλεόνασμα περιλαμβάνει τον αντίκτυπο της άπαξ καταβολής ποσού προς τους συνταξιούχους ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ. Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,75% του ΑΕΠ τη φετινή χρονιά. «Λόγω της απόδοσης αυτής (το 2016), κάνουμε μια πολύ καλύτερη αρχή το 2017», τόνισε  ο εν λόγω αξιωματούχος, αναφερόμενος στα κρατικά έσοδα. «Μια περαιτέρω καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις (για την αξιολόγηση) πέραν του πρώτου τριμήνου, πρέπει να αποφευχθεί καθώς θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την θετική δυναμική του 2016», εκτιμά ο οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας, Νίκος Μαγγίνας
 [After stronger 2016, Greece hopes lenders will drop austerity demands].

Eleni Chrepa, Nikos Chrysoloras, Bloomberg: 
Η προθεσμία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος πλησιάζει εν όψει και του πιεσμένου προγράμματος των εκλογών στην ΕΕ. Η Ελλάδα έχει λιγότερο από έναν μήνα προκειμένου να λύσει τις διαφωνίες με τους πιστωτές της σε σχέση με τον τρόπο που θα προχωρήσει μπροστά με ένα πακέτο διάσωσης που κρατά τη χώρα ζωντανή από το 2010.  Μια συμφωνία πρέπει να επιτευχθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου προτού γίνουν εκλογές σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες γεγονός που θα καταστήσει δύσκολες, από πολιτική άποψη, τις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο που παρακολουθεί από κοντά τις συνομιλίες. (Greece Bailout Deadline Looms Ahead of Busy EU Election Schedule).

Karolina Tagaris, Lefteris Papadimas, Reuters: 
Η Ελλάδα και οι δανειστές πρέπει να επιδείξουν «ρεαλισμό, ευελιξία» στις συνομιλίες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος, τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας, μιλώντας χθες σε εκδήλωση στην Αθήνα. Η αξιολόγηση έχει διαρκέσει μήνες εν μέσω διαφωνιών σε σχέση με τις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις και τους δημοσιονομικούς στόχους και μια ταχεία ολοκλήρωσή της θα «ενίσχυε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας από το 2017 και μετά», πρόσθεσε. Απαραίτητη προϋπόθεση για την οικονομική ανάκαμψη είναι πρωτίστως η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η καθορισμένη υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο νέο πρόγραμμα, επεσήμανε. Πρόσθεσε δε, ότι ταυτόχρονα ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην απομάκρυνση των εμποδίων στις ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ήδη συμφωνηθεί και στην περαιτέρω προώθηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και της αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου  [Greece, lenders must show 'realism, flexibility' in bailout review - central banker].

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου