Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2017

Νέα «σφαγή» της Στρατιωτικής Ηγεσίας

e-Amyna
Ημέρες Πάνου Μπεγλίτη, ανάλογες με την αδικαιολόγητη και μαζική καρατόμηση της στρατιωτικής ηγεσίας στα τέλη του 2011, ξαναζούν οι Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς σε αιφνιδιαστική συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ τοποθετήθηκαν νέοι Αρχηγοί και στα τρία Γενικά Επιτελεία των Kλάδων.
Νέος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού ορίστηκε ο αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, ως σήμερα Διοικητής Γ΄ΣΣ/NRDC-GR. Νέος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού ορίστηκε ο αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, ως σήμερα Διοικητής της Σχολής Εθνικής Ασφαλείας. Νέος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας ορίστηκε ο αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, ως σήμερα Διοικητής του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας. Στην θέση του παρέμεινε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος κατέχει το αξίωμα εδώ και δύο χρόνια.
Η απόφαση αυτή αποτελεί άλλον ένα κρίκο στην καταστροφική αλυσίδα πράξεων και παραλείψεων της παρούσας κυβέρνησης, και του Π. Καμμένου προσωπικά, στο χώρο της Εθνικής Άμυνας και ειδικά στο χώρο του Στρατού Ξηράς. Η άμεση συνέπειά της είναι η σοβαρή αποδιοργάνωση της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και ιδίως του ΕΣ, ακριβώς τη στιγμή που οι σχέσεις με την Τουρκία είναι τεταμένες και οι Ένοπλες Δυνάμεις χρειάζονται ηρεμία, συνέχεια ηγεσίας και προσήλωση στην αποστολή τους. 

Θυμίζουμε ότι στην παρούσα φάση οι ελληνοτουρκικές σχέσεις επιβαρύνονται από την εξελισσόμενη διαπραγμάτευση από το Κυπριακό, την υπόθεση του σχεδίου κατοίκησης 28 μικρονησίδων του Αιγαίου που ανεύθυνα αποκάλυψε στη Βουλή ο υφυπουργός Νησιωτικής Πολιτικής Ν. Σαντορινιός, προκαλώντας την αντίδραση της Τουρκίας, την εκκρεμή υπόθεση της έκδοσης των 8 Tούρκων αξιωματικών που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα.
Όλα τα παραπάνω είναι πιθανές εστίες ελληνοτουρκικής έντασης – πολλώ μάλλον ο συνδυασμός τους. Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι, για πρώτη φορά μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016, σημαντικό μέρος του τουρκικού στόλου απέπλευσε προ ημερών για ασκήσεις στο Αιγαίο, προκαλώντας επιφυλακή και περιορισμένη κινητοποίηση μονάδων του ΠΝ. Οι συνθήκες λοιπόν επέβαλλαν σωφροσύνη στις επιλογές της πολιτικής ηγεσίας, ώστε να διασφαλίζεται η συνέχεια στην ιεραρχία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η επιλογή όμως του Αντιστρατήγου Αλκιβιάδη Στεφανή ως Α/ΓΕΣ βρίσκεται ακριβώς στον αντίποδα αυτής της αναγκαιότητας, καθώς ήταν ο τελευταίος (11ος) Αντιστράτηγος κατά σειρά αρχαιότητας, με αποτέλεσμα η επιλογή του να συνεπάγεται την αποστρατεία του συνόλου των αρχαιοτέρων του Αντιστρατήγων, δηλαδή του συνόλου του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου! Προκύπτει δηλαδή ένα ΑΣΣ αποτελούμενο (εκτός του αρχηγού) από νέους Αντιστρατήγους, που στο σύνολό τους στερούνται προηγούμενης εμπειρίας διοίκησης στο βαθμό αυτό.

Επιπλέον, είναι πραγματικά ανεξήγητη η παράκαμψη όλων των ως σήμερα Διοικητών των κρίσιμων Μείζονων Σχηματισμών του ΕΣ (Στρατιά, ΑΣΔΕΝ, Δ΄ΣΣ) ή του ως σήμερα ΓΕΠΣ Αντγου Ηλιόπουλου που είχε ήδη θητεύσει στην ΑΣΔΕΝ και τη Στρατιά, και η επιλογή ως νέου Α/ΓΕΣ του Διοικητή του Γ΄ΣΣ/NRDC-GR, δηλαδή ενός στρατηγείου που ελάχιστα εμπλέκεται στα καίρια ζητήματα του ελληνικού αμυντικού μηχανισμού. Το βιογραφικό του Αντιστρατήγου Α. Στεφανή δείχνει αξιωματικό καταρτισμένο και μάχιμο, αλλά η ανάδειξή του στη θέση του Α/ΓΕΣ χωρίς να έχει θητεύσει στις κρίσιμες θέσεις Αντιστρατήγων του ΕΣ (Στρατιά, ΑΣΔΕΝ, Δ΄ΣΣ) συνιστά σοβαρό σφάλμα της πολιτικής ηγεσίας.

Κάτι ανάλογο, αλλά σε πολύ μικρότερη κλίμακα συμβαίνει και στο Πολεμικό Ναυτικό, καθώς ο Αντιναύαρχος Ν. Τσούνης, υπηρετώντας στη ΣΕΘΑ, βρισκόταν επί διετία εκτός της φυσικής ιεραρχίας του ΠΝ και ορίζεται Α/ΓΕΝ χωρίς να έχει θητεύσει προηγουμένως στη θέση του Αρχηγού Στόλου, όπως συνηθίζεται και όπως είχε συμβεί με τον αντικαθιστώμενο Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχο Γ. Γιακουμάκη. Έχει πάντως διατελέσει Διοικητής Φρεγατών και Υπαρχηγός Στόλου.

Στην Πολεμική Αεροπορία, η διαδοχή του Α/ΓΕΑ αντιπτεράρχου Χ. Βαΐτσης από τον Α/ΑΤΑ αντιπτέραρχο Χ. Χριστοδούλου ήταν αναμενόμενη ιεραρχικά αλλά και «φυσική», καθώς ο νέος Α/ΓΕΑ, πέραν της ηγεσίας του ΑΤΑ, έχει περάσει από όλες τις θέσεις ευθύνης της ΠΑ (ΔΑΕ, ΔΑΥ, επιτελάρχης και υπαρχηγός του ΑΤΑ, Διοικητής ΚΕΑΤ). Όμως ο τρόπος που έγινε η αποστρατεία του Α/ΓΕΑ, δηλαδή η ανακοίνωσή της ενώ βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είναι πρωτοφανής, ταπεινωτικός για τον ίδιο, αλλά και επιζήμιος για τις σχέσεις της χώρας με τα ΗΑΕ, από τις οποίες αναμένονται ορισμένα οφέλη για τις ΕΔ.

Ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας (ΤΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου στην 130 Σμηναρχία Μάχης στη Λήμνο στις 4 Αυγούστου 2016.
Από το πρόσφατο παρελθόν, αυτή η “σφαγή” (ειδικά στον ΕΣ) συγκρίνεται μόνο με την ανάλογης έκτασης “σφαγή” που εξετέλεσε το 2011 ο αλήστου μνήμης υπουργός Εθνικής Άμυνας του Γ.Α.Παπανδρέου, Πάνος Μπεγλίτης. Κατά σύμπτωση, και τότε είχε “επιζήσει” μόνο ο διοικητής του Γ΄ΣΣ/NRDC-GR, Μ. Κωσταράκος, που έγινε Αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Το μόνο που ευχόμαστε είναι να μην ακολουθήσουν ανάλογης έκτασης «εκκαθαρίσεις» στους χαμηλότερους βαθμούς, γιατί οι συνέπειες για τη μαχητική ικανότητα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων θα είναι ακόμα βαρύτερες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου