Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Γερμανία: Λεπέν-Πέτρι- Βίλντερς-Σαλβίνι συμμαχούν κατά της Ευρώπης στο Κόμπλεντς.

Πηγή: Deutsche Welle
H Ευρώπη δεν ανέχθηκε τη Γαλλία του Ναπολέοντα, τη ναζιστική Γερμανία, τη σοβιετική Ρωσία και δεν θα ανεχθεί ούτε την ΕΕ, δήλωσε η Φράουκε Πέτρι (ΑfD)
Ηγέτες ακροδεξιών κινημάτων από τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες συναντήθηκαν στο Κόμπλεντς της Γερμανίας. Το "παρών" έδωσαν η επικεφαλής του ξενοφοβικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (ΑfD) Φράουκε Πέτρι, η ηγέτης του γαλλικού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, ο Ολλανδός ακροδεξιός πολιτικός Γκέερτ Βίλντερς και ο Ματέο Σαλβίνι από την ιταλική Λέγκα του Βορρά. 
Αφορμή ήταν μία συνάντηση της ευρω-ομάδας "Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας" (ENF). Ζητούμενο της συνάντησης ήταν η συνεργασία των ξενοφοβικών, λαϊκίστικων και αντιευρωπαϊκών δυνάμεων στη γηραιά ήπειρο το 2017 ενόψει κρίσιμων εκλογών σε τέσσερις από τις ιδρυτικές χώρες της ΕΕ, δηλαδή στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ολλανδία και πιθανότατα στην Ιταλία.

Η Φράουκε Πέτρι (ΑfD) δήλωσε ότι «η Ευρώπη δεν ανέχθηκε τη Γαλλία του Ναπολέοντα, τη ναζιστική Γερμανία, τη σοβιετική Ρωσία και δεν πρόκειται να ανεχθεί περισσότερο ούτε την ΕΕ». Οι ακραίες πολιτικές δυνάμεις φαίνεται ότι αισθάνονται ενισχυμένες μετά την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ. «Ο Τραμπ μας υπέδειξε μία διαφυγή από το αδιέξοδο, το ίδιο πρέπει να κάνουμε και στην Ευρώπη», υποστηρίζει η επικεφαλής της AfD. Από την πλευρά της η Μαρίν Λεπέν δήλωσε ότι «ζούμε το τέλος του παλαιού και τη γέννηση ενός νέου κόσμου» και ότι «οι λαοί αφυπνίζονται».

Ήταν η πρώτη κοινή δημόσια εμφάνιση της Πέτρι με τη Λεπέν, κάτι που προκαλεί αντιδράσεις ακόμα και από στελέχη της AfD. Ο Γιεργκ Μόιτεν, εκ των ηγετικών στελεχών του κόμματος, προειδοποιεί ότι «καλά θα κάναμε να τηρούμε κάποιες αποστάσεις από το Εθνικό Μέτωπο, μεταξύ άλλων και λόγω της προστατευτικής οικονομικής πολιτικής που πρεσβεύει η Μαρίν Λεπέν» και ότι η AfD «δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική ομάδα ENF». Μόλις πριν από έναν χρόνο και η ίδια η επικεφαλής της AfD ισχυριζόταν ότι το κόμμα της «δεν ταιριάζει» με το Εθνικό Μέτωπο, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης (ARD), Πέτρι και Λεπέν συναντήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι σε δείπνο, μετά συζύγων, κοντά στο Στρασβούργο και άρχισαν να διαμορφώνουν κοινή συμμαχία, ενώ ο σύζυγος της Πέτρι και ευρωβουλευτής της AfD Μάρκους Πρέτσελ είχε ήδη προσχωρήσει στην πολιτική ομάδα της Λεπέν.

Στο Κόμπλεντς περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι, μεταξύ αυτών ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, κατέβηκαν στους δρόμους εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για τη συγκέντρωση των ακροδεξιών. «Νομίζουν ότι μετά την ανάδειξη στην προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ ξαναγίνεται δημοφιλής ο "εθνικισμός" προειδοποιεί ο Γκάμπριελ. Από την πλευρά της, και η γενική γραμματέας του SPD Καταρίνα Μπάρλεϊ καλεί τον κόσμο να προβάλλει αντίσταση κατά των ακροδεξιών. «Πολλοί δεν έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης», τονίζει η Γερμανίδα πολιτικός σε συνέντευξή της.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας δεν σημειώθηκαν επεισόδια κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης.
«Όποιος κοιμάται στη δημοκρατία, ξυπνάει με δικτατορία» ήταν ένα από τα συνθήματα των διαδηλωτών. «Πρέπει να εργαστούμε για την Ευρώπη του 21ου και όχι του 19ου αιώνα» προειδοποιεί από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Γιαν Άσελμπορν, που επίσης συμμετείχε στη διαδήλωση.

Στο Κόμπλεντς προκάλεσε αντιδράσεις και η απόφαση των διοργανωτών να αποκλείσουν πολυάριθμα γερμανικά μέσα ενημέρωσης από τη συνάντηση των ακροδεξιών πολιτικών κομμάτων. Χωρίς διαπίστευση έμειναν, μεταξύ άλλων, η γερμανική δημόσια τηλεόραση (ARD, ZDF), η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt, καθώς και δύο δημοσιογράφοι της Frankfurter Allgemeine και του Spiegel.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου