Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2016

Washington Post :Πριν μία 10ετία η Τουρκία έμοιαζε με.«ζωντανή» δημοκρατία

ethnos.gr
Το τελευταίο κατρακύλισμα ήρθε τη Δευτέρα, όταν η αστυνομία συνέλαβε τον διευθυντή και στελέχη μίας σημαντικής εφημερίδας της αντιπολίτευσης, της Cumhuriyet, ενός από τα λίγα μέσα ενημέρωσης που εξακολουθούν να είναι επικριτικά προς τον κ. Ερντογάν, αναφέρεται στο κύριο άρθρο της Washington Post με ημερομηνία 31 Οκτωβρίου, που απαριθμεί τα εντάλματα σύλληψης κατά των ανθρώπων της εφημερίδας και τα προσθέτει στους 140 τούρκους δημοσιογράφους που παραμένουν στη φυλακή, στο πρόσφατο κλείσιμο 15 επιπλέον μέσων ενημέρωσης, στην πλειοψηφία τους κουρδικών.
Ο κ. Ερντογάν οικοδομεί ένα είδος αυταρχικού καθεστώτος με πυρήνα την προσωπική του ισχύ, αντικαθιστώντας επικριτικά μέσα ενημέρωσης με φερέφωνα, πνίγοντας τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και απολύοντας χιλιάδες πανεπιστημιακούς με συνοπτικές διαδικασίες. 
Πρόκειται για ένα κολοσσιαίο πογκρόμ, που ξεριζώνει την καρδιά όποιας ελπίδας έχει απομείνει για μία δημοκρατία που εξαρτάται από τις ανεξάρτητες φωνές και τον απρόσκοπτο πολιτικό ανταγωνισμό, αναφέρεται στο κύριο άρθρο που συνεχίζει με την απαρίθμηση των δεκάδων χιλιάδων απολυμένων και συλληφθέντων μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη έχουν υπάρξει μέχρι σήμερα υπερβολικά σιωπηλές. 
Ο κ. Ερντογάν συγκρατεί ένα κύμα προσφύγων του συριακού πολέμου προς την Ευρώπη και η Τουρκία έχει κρίσιμο ρόλο στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους. 
«Τα προβλήματα αυτά ειναι σοβαρά, αλλά δεν πρέπει να εμποδίσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες να καταγγείλουν τις αυθαίρετες κρατήσεις, την δίωξη της κοινωνίας των πολιτών και της ελευθερίας του λόγου στην Τουρκία. 
Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνηθίζουν να χαρακτηρίζουν την ελευθερία της έκφρασης και τα ανθρώπινα δικαιώματα «οικουμενικές αξίες» όταν καταπατώνται στην Κίνα και τη Ρωσία. 
Δεν είναι λιγότερο οικουμενικές όταν καταπατώνται στην Τουρκία», καταλήγει το άρθρο της Washington Post.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου