Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

Ξένες επενδύσεις στην Αλβανία,με την Ελλάδα στην πρώτη θέση.

Οι ε/φ Ντίτα και Σταντάρντ σε άρθρο τους αναφέρουν ότι η Ελλάδα συνεχίζει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά να είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στην Αλβανία. 
Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας σε ένα σύνολο επενδύσεων αξίας 1,18 δισεκατομμύρια ευρώ, η Ελλάδα καλύπτει το 26% των συνολικών επενδύσεων στην χώρα. 
Οι επενδύσεις της Ελλάδας έχουν αυξηθεί κατά 8% σε σύγκριση με το 2014. Οι τηλεπικοινωνίες είναι ο τομέας όπου η Αλβανία έχει αντλήσει τα υψηλότερα κεφάλαια από την γειτονική χώρα. 
Ο δεύτερος μεγαλύτερος επενδυτής στην χώρα είναι ο Καναδάς, με συνολικό ποσό επενδύσεων 729 εκατ. ευρώ, έχοντας σημειώσει μείωση κατά 9% σε σύγκριση με το 2013. Η Ιταλία αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο επενδυτή της χώρας με συνολικό ποσό επενδύσεων 524 εκατ. ευρώ, με ετήσια αύξηση 3%.

Οι ιταλικές επιχειρήσεις στην Αλβανία είναι σχετικά μικρές και επικεντρώνονται στην βιομηχανία ενδυμασιών και υποδημάτων. Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί και οι εταιρείες τηλεφωνικών κέντρων, οι οποίες όμως δεν επιφέρουν σημαντικές επενδύσεις στην χώρα, καθώς η δημιουργία τους δεν απαιτεί υψηλά κεφάλαια. Τέταρτος επενδυτής είναι η Ολλανδία με επενδύσεις αξίας 506 εκατ. ευρώ και αύξηση κατά 30% σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά. Στην συνέχεια ακολουθεί η Τουρκία, με επενδύσεις 413 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2014.
Τέλος, σύμφωνα με την ε/φ Ντίτα, η Γερμανία μια από τις ισχυρότερες χώρες της Ευρώπης και ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στα Βαλκάνια, στην Αλβανία έχει κάνει επενδύσεις μόνο 130 εκατ. ευρώ.
 Η ε/φ Σταντάρντ, βασιζόμενη στα ίδια στοιχεία σε άρθρο της με τίτλο «Οι αλβανικές επενδύσεις στηρίζονται στην βυθισμένη από την κρίση Ελλάδα» κάνει μια διαφορετική κατάταξη: Στην πρώτη θέση είναι ξανά η Ελλάδα με συνολική αξία επενδύσεων 1,25 δισεκατομμύρια ευρώ, στην δεύτερη η Ολλανδία με 753 εκατ., στην τρίτη θέση ο Καναδάς με 645 εκατ. ευρώ, στην τέταρτη θέση η Ιταλία με 555 εκατ. ευρώ και στην πέμπτη θέση βρίσκεται η Τουρκία με 479 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου