Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2016

Μάικλ Τζόνσον: Η Ελλάδα έχει πολύ πετρέλαιο!

Δύο από τους μεγαλύτερους “πετρελαιάδες” στην ιστορία των ΗΠΑ είναι Ελληνοαμερικανοί! 
Ο Τζωρτζ Μίτσελ από το Τέξας (απεβίωσε προ τετραετίας), ο οποίος εφηύρε την τεχνική “φράκινγκ” (fracking) για τον εντοπισμό πετρελαίου, και ο Μάικλ Τζόνσον από την Οκλαχόμα που τελειοποίησε την τεχνική του οριζοντίου “φράκινγκ (horizontal fracking) με την οποία ανακάλυψε τα τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου στη Βόρεια Ντακότα που υπολογίζονται σε 15 δισεκατομμύρια βαρέλια, καθιστώντας τις ΗΠΑ τη χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα υδρογονανθράκων στον κόσμο. 
Ο κ. Τζόνσον, υπολογίζεται ότι είναι και ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη, δεν έχει μπει επίσημα στην κατάταξη όμως επειδή δεν έχει αρχίσει η εξόρυξη του πετρελαίου από το εν λόγω κοίτασμα. 

Τον περασμένο Απρίλιο συναντηθήκαμε και μου έδωσε συνέντευξη η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΝΕΟ που εκδίδω με φίλους εδώ και 11 χρόνια στις ΗΠΑ. Στην εν λόγω συνέντευξη η οποία ήταν και το θέμα-εξώφυλλο της έκδοσης, άρα δύσκολο να μην την προσέξει κάποιος, ο κ. Τζόνσον, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν η Ελλάδα όντως έχει αξιόλογα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, μου είπε ότι αυτό είναι γνωστό ήδη από την εποχή του …Ηροδότου, ο οποίος από το 400 π.Χ. έχει αναφερθεί στο πετρέλαιο που βγαίνει στην επιφάνεια της θαλάσσιας περιοχής Ζακύνθου! 
Μάλιστα, ο κ. Τζόνσον (Γιαννακόπουλος) προσπάθησε τη δεκαετία του ’90 επί πενταετία(!) να πάρη τα δικαιώματα εξόρυξης πετρελαίου στη Δραγόψα Ηπείρου, επειδή όπως μου είπε, η μορφολογία του υπεδάφους μοιάζει με της Βορείου Ντακότας, δεν τα κατάφερε όμως γιατί οι τότε “υπεύθυνοι” δεν μπόρεσαν να τα βρουν μεταξύ τους αναφορικά με τις μίζες και το μοίρασμα των κερδών! 
Σε ερώτηση αν η χρεοκοπημένη Ελλάδα κάθεται σε πολύ μεγάλα ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα πετρελαίου, απάντησε κατηγορηματικά “Ναι”! 
Ο Ελληνοαμερικανός γεωλόγος γεννήθηκε στο Μιζούρι. Σε μικρή ηλικία, οι γονείς του που είχαν μεταναστεύσει από την Καντήλα Αρκαδίας, μετακόμισαν στην Τούλσα της Οκλαχόμας και άνοιξαν ένα μικρό εστιατόριο. Εκεί ζούσαν λιγότερες από 30 οικογένειες ομογενών. Ο ρατσισμός ήταν έντονος και οι περισσότεροι Ελληνες αναγκάστηκαν να αμερικανοποιήσουν τα ονόματά τους. Ετσι προέκυψε το Τζόνσον. Η παραμονή του στην Τούλσα τον έκανε να ενδιαφερθή από νωρίς για το πετρέλαιο. 
Σπούδασε γεωλογία και δραστηριοποιείται στον χώρο των υδρογονανθράκων για πάνω από 68 χρόνια! Σήμερα, έχοντας περάσει το 90ό έτος της ηλικίας του, εξακολουθεί να είναι αεικίνητος. Ταξιδεύει, ψάχνει, ενδιαφέρεται για τα κοινά και μόλις τελείωσε το δεύτερο βιβλίο του που αναμένεται να εκδοθεί σύντομα. 
Εν αντιθέσει με άλλους Ελληνοαμερικανούς μεγιστάνες, ο κ. Τζόνσον δεν έχει ξεχάσει την καταγωγή και την κοινότητά του. Συμμετέχει σε κορυφαίες οργανώσεις όπως η FAITH και η Ηγεσία των 100, ενώ βοηθάει και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου