Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ESPEN BARTH EIDE

(O νορβηγός διπλωμάτης Εσπεν Μπαρθ Αϊντα είναι ο ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ για το Κυπριακό)

Αυτές οι πέτρες που μαζεύτηκαν με τα χρόνια,
Απ’ τους γιαλούς των νησιών της πατρίδας.
Τούτες οι στάμνες και τα πιάτα κι οι μορφές 
Πώς να γίνουν τώρα... τα δικά μας δικά σου;…
Πώς θα μοιράσουμε εκείνο
το απομεσήμερο στην καλύβα μπροστά στη θάλασσα;…
(Γιάννης Καρατζόγλου «Η Μοιρασιά» 1982).
Της Ερμίνας Μάη
Σε βλέπω σχεδόν κάθε βράδυ να «εισβάλλεις» στο σαλόνι μου χαμογελαστός, σχεδόν ευτυχής και έμπλεος αισιοδοξίας. Αναρωτιέμαι γιατί και όσο αναρωτιέμαι τόσο πιο πολύ ανησυχώ. 
Φταίει μήπως, που δεν έχω γεννηθεί στη Νορβηγία; (Χώρα που δεν αντιμετώπισε εθνικό πρόβλημα τα τελευταία 200 τουλάχιστον, χρόνια )
Αλήθεια για τα διαφιλονικούμενα κοιτάσματα πετρελαίου της χώρας σου θα εφαρμοστεί μέθοδος 50-50 προς όφελος των λαών της περιοχής;) Φταίει μήπως, που μεγαλώνοντας σε αυτή την εσχατιά του Ελληνισμού και μελετώντας την ιστορία του Λαού και του Έθνους έχουν αποτυπωθεί και στο τελευταίο κύτταρό μου τα εγκλήματα της οθωμανικής, της κεμαλικής και ύστερα της τουρκίας με τον… ευρωπαϊκό προσανατολισμό; 

Ως καλός διαμεσολαβητής υποθέτω, ότι διαθέτεις καλές έως άριστες γνώσεις ψυχολογίας. Πες μου λοιπόν, μήπως το πρόβλημά μου και χιλιάδων άλλων συμπατριωτών μου είναι ψυχολογικό; Ξεπερνιέται άραγε με τις κοινωνικού και … πολιτιστικού περιεχομένου επισκέψεις στην ημικατεχόμενη πατρίδα υπό το άγρυπνο βλέμμα του κατακτητή και τις κατοχικές σημαίες να βαραίνουν τις καρδιές και την ατμόσφαιρα; Αν ναι, τι σκοπεύεις να κάνεις γι’ αυτό εσύ, ο ΟΗΕ, η Ε.Ε. και όλη η υπόλοιπη… υγιής παρέα σας; 
Όπως το βλέπω αν δεν ξεπεραστεί η… κακή αυτή ψυχολογία των Ελλήνων της Κύπρου πώς θα γίνει δυνατή η υπέρβασή μας, ώστε να κατανοήσουμε και να δούμε με συμπάθεια τους … αδελφούς τουρκοκυπρίους, τους εποίκους – χρήστες (!) των περιουσιών μας στο κατεχόμενο κομμάτι της πατρίδας μας; Πώς θα … συμμεριστούμε την αγωνία τους να βγουν από την απομόνωση στην οποία εμείς οι τελούντες σε … πλεονεκτική θέση έχουμε «καταδικάσει»; Ανατριχιάσατε κύριε Eide; Και εμείς στη θέα των κατεχομένων, ερημωμένων, βεβηλωμένων, λεηλατημένων, βανδαλισμένων, οσίων και ιερών μας, των χιλιάδων βουβών εκκλησιών της Ορθοδοξίας. Ανατριχιάζουμε ακόμα πιο πολύ, στη σκέψη των όσων δεινών υπέστησαν οι 1619 συμπατριώτες μας, που καταγράφονται ως αγνοούμενοι. Ανατριχιάζουμε στη σκέψη, πως δεν βρήκαν γαλήνη ούτε στα κοιμητήρια οι νεκροί μας. Ανατριχιάζουμε στη σκέψη των γυναικών κάθε ηλικίας, που βιάστηκαν από τους Τούρκους φίλους σου και πολύ περισσότερο στη σκέψη των εξισλαμισθέντων / εκτουρκισθέντων παιδιών του 1974, που ανατράφηκαν να μας μισούν και να αποστρέφονται καθετί Ελληνικό. Δεν ησυχάζουμε κύριε Eide, γιατί η ιστορία της τουρκίας βοά από την ακύρωση / μη εφαρμογή όλων ανεξαίρετα των συμφωνιών, που αυτή η χώρα έχει υπογράψει διαχρονικά. 
Σε καλώ να επισκεφθείς την Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο, την Τένεδο και τη Θράκη και μετά έλα ξανά κύριε Eide, να μας μεταδώσεις την αισιοδοξία, τη σιγουριά και τον ενθουσιασμό σου, αλλά προπάντων να μας κάνεις να εμπιστευθούμε την άλλη πλευρά. Δεν σου κρατάμε κακία, είσαι εξάλλου Νορβηγός, δεν είχες εσύ την ευλογία και την κατάρα συνάμα, να γεννηθείς Έλληνας. Εσύ μπορεί να πιστεύεις πως η Ιστορία είναι ατύχημα, εμείς ξέρουμε πως είναι επιλογή και αυτή η επιλογή υπαγορεύει να ριζωθούμε στη γη που μας γέννησε και να μην χαρίσουμε ούτε πέτρα, αφού σε αυτό τον τόπο η κάθε πέτρα έχει τη δικιά της ιστορία, τη δικιά της… μιλιά που υποβάλλει: «… τοις κείνων ρήμασιν πειθόμενοι…». 
Τι κι αν εσύ και οι όμοιοί σου σκεφτείτε για μας πως είμαστε … οπισθοδρομικοί, τόσα και τόσα έχουμε ακούσει. Νερό και αλάτι! Δεν μας ενοχλεί αν καταλήξετε να πείτε πως κακώς μας δεχθήκατε στην Ε.Ε. Τέτοιοι οπισθοδρομικοί … 
Τι είναι τούτοι αναφώνησε κάποιος πριν από σένα! Μην το κουράζεις: Είμαστε Έλληνες! Έθνος ανάδελφον!
 Άμε στο καλό να το διαδώσεις κύριε Eide, πως αυτοί εδώ «… επά στην πέτρα της σιωπής τα νύχια ακονίζουν…».
Οι … οπισθοδρομικοί δεν μιλήσαμε ακόμα. Για ένα νάσαι σίγουρος. Δική μας είναι η τελευταία λέξη…

Σημείωση (Ι): Αντίθετα με σένα κύριε Eide, που αισιοδοξείς εμείς είμαστε απαισιόδοξοι, αφού όπως ενδεχομένως γνωρίζεις, ο απαισιόδοξος είναι ένας καλά ενημερωμένος αισιόδοξος. Στο χωριό μου λένε «Άμα θες να πας μπροστά γυρίζεις πίσω». Τώρα ξέρεις, πού οφείλεται το γεγονός ότι δηλώνω … οπισθοδρομική / τοποθετώντας εαυτόν στην … οπισθοφυλακή.
Σημείωση (ΙΙ): Στην επικοινωνία που έχεις με τους εντολοδόχους σου αγγλοαμερικάνους και λοιπούς εκεί στη … βιτρίνα (ΟΗΕ), θέσε το εξής ερώτημα: Με πόσο καλή … ψυχολογία θα συζητούσαν μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας για την Ιρλανδία, Σκωτία, Ουαλλία (Άγγλοι) ή για τις Πολιτείες όπου οι Αφροαμερικάνοι ή οι Ισπανόφωνοι έχουν την πλειοψηφία (Αμερικάνοι), ή για την Ανδαλουσία και τη χώρα των Βάσκων (Ισπανοί), για το Κεμπέκ (Καναδοί), για την Κορσική (Γάλλοι),  για τη Σικελία και τη Σαρδηνία (Ιταλοί) αλλά κυρίως, η ίδια η Τουρκία για τα 13 εκατομμύρια Κούρδους της επικράτειάς της. 
Τέλος, σε καλώ να μου πεις ποιό κράτος στην παγκόσμια κοινότητα κυβερνάται με αυτό το καθεστώς της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας; Μην νομίζεις ότι δεν έχω κάνει και εγώ το homework μου, κύριε Eide. Εδώ και χρόνια συνομιλώ με κορυφαίους συνταγματολόγους, εμπειρογνώμονες του πολιτεύματος και των συστημάτων διακυβέρνησης και λοιπούς ειδικούς συναφών κλάδων (καμία σχέση με τους δικούς σου συνομιλητές) και ουδείς γνωρίζει, ουδείς κατανοεί τι είναι αυτό το … πείραμα, το μόρφωμα που επιχειρείται / ε να επιβληθεί στη νήσο αυτή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. 
Δεν τρώμε, ξέρεις, όλοι κουτόχορτο σε αυτό το σημείο του πλανήτη!
Ούτε και έχουμε τάσεις αυτοκτονίας, γιατί περί αυτού πρόκειται. Μας ζητάτε να αυτοκτονήσουμε και για να έχετε την έξωθεν καλή μαρτυρία, εκβιάζετε για την υπογραφή μας!


P.S.: Συνέχισε να χαμογελάς…!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου