Τρίτη, 30 Αυγούστου 2016

Οι διαπραγματεύσεις για τη (TTIP) πρέπει να σταματήσουν, δηλώνει ο Γάλλος υπουργός Εμπορίου Φεκλ

Οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ με στόχο την ολοκλήρωση της διατλαντικής συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου TTIP (Διατλαντική εταιρική σχέση συναλλαγών και επενδύσεων) πρέπει να σταματήσουν και να ξεκινήσει ένας νέος γύρος συνομιλιών πάνω σε σωστή βάση, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εμπορίου της Γαλλίας Ματιάς Φεκλ, προσθέτοντας ότι θα το προτείνει αυτό στους ομολόγους του στα τέλη του Σεπτεμβρίου.
Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και υπουργός Οικονομίας της χώρας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είχε δηλώσει την Κυριακή ότι οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία αυτή έχουν "ντε φάκτο αποτύχει" μετά την άρνηση της Ευρώπης να αποδεχθεί κάποια αιτήματα των ΗΠΑ.

"Στο τέλος του Σεπτεμβρίου, κατά τη συνάντηση των υπουργών Εμπορίου στην Μπρατισλάβα (...) θα ζητήσω εξ ονόματος της Γαλλίας να τερματιστούν οι διαπραγματεύσεις για την TTIP", δήλωσε σήμερα ο Φεκλ στον ραδιοσταθμό RMC.
"Δεν υπάρχει πλέον πολιτική υποστήριξη από τη Γαλλία στις διαπραγματεύσεις αυτές" μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ και "η Γαλλία ζητεί την παύση των διαπραγματεύσεων αυτών", σημείωσε επίσης μιλώντας στον RMC.
Ο Γάλλος υπουργός Εμπορίου αιτιολόγησε το αίτημα αυτό λέγοντας ότι οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες διεξάγονται από ευρωπαϊκής πλευράς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκ μέρους των 27 χωρών μελών της ΕΕ, κλίνουν υπέρ των αμερικανικών θέσεων.
"Οι Αμερικάνοι δεν δίνουν τίποτα ή μάλλον ψίχουλα (...), δεν γίνονται έτσι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ συμμάχων", σημείωσε, προσθέτοντας ότι "οι σχέσεις μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ δεν βρίσκονται και στο καλύτερο σημείο τους, (οι διαπραγματεύσεις) θα πρέπει να ξαναρχίσουν αργότερα πάνω σε σωστή βάση", προσέθεσε ο Φεκλ.
"(...) Θα πρέπει να υπάρξει ένα απολύτως σαφές και οριστικό τέλος ώστε να μπορέσουμε να τις ξαναρχίσουμε σε μια σωστή βάση", κατέληξε εξάλλου λέγοντας ο Γάλλος υπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου